Čtvrtek BADATELÉ 2020/2021

30.9.2021

Ráno nás zima upozornila, že je za dveřmi. V malé jurtě bylo mrazivo a tak jsme hned s Jendou zatopili, než se všichni sešli. Badatelé nahlíželi před kruhem do různých zeměpisných knih,encyklopedií a map. Kvido přinesl bedlu, tak si jí badatelé prohlídli pod lupou a popovídali jsme si v kruhu o houbaření a sběru různých plodů, které podzim nabízí. Také jsme si museli připomenout, že je v pořádku když se někdo nechce zapojit do nějaké činnosti, že stačí říct a může si něco dělat stranou, nebo venku, pokud tím neruší ostatní a je na dohled.

Dopoledne zkoumali velkou mapu světa, pojmenovávali její světadíly kde leží a jak se dělí na jednotlivé země. Pak malovali velký formát uhlem na téma „Má vysněná země“. Hezké bylo, že pro někoho to byla země fantazie, pro někoho reálná a pro někoho něco mezi.

Během svačiny se stala nemilá věc. Někdo nepozorovaně vzal několik bot z jurty a poházel je kolem jurty, jedny jsme našli pod jurtou a jednu botu jsme našli až odpoledne, půl hodiny po konci školy, protože dotčený badatel běhá rád bos, takže mu před tím bota nechyběla. Tím jsme se nevyhli slzičkám a stresu, obrátili jsme vše vzhůru nohama, pražským ujel vlak, rodiče čekali, atd. Bota se nalezla až v lesíku v ostružiní.. Smutné je, že něco podobného se již stalo, bota byla hluboko pod jurtou, nikdo se k tomu nepřihlásil, probírali jsme tedy v kruhu jak je těm, co jim bota zmizí, kde začíná a končí vtip a hlavně jak moc se tím narušuje vzájemná důvěra. Přesto se to teď opakovalo, možná ještě zákeřněji. Děkujeme, že to proberete s dětmi i doma, my máme v rukávu ještě pár nápadů jak s tím pracovat na příště.

Tak, zpět k radostnějším věcem. Před obědem jsme si totiž ještě prohlédli čerstvě získanou plechovou destičku certifikované přírodní zahrady ZeMě, za což patří velký dík Petře Kasové.

Po obědě nás čekal náš v oleji naložený pelyněk, čekal na scezení a přelití, Majda ve fotkách zachytila výrazy dětí když přivoněli..

Pak nám Róza Kroupů odprezentovala své zážitky, kresby a zápisy z výletu do Rakouska a nakonec jsme si prohlídli a reflektovali jednotlivé země snů, na kterých badatelé pracovali dopoledne.

23.9.2021

Dnes se k našemu milému překvapení sešli badatelé v téměř plném počtu, jen pár si jich vzalo zasloužený oddech po včerejším večerním návratu z Bílých karpat. Přivezli jsme si odtamtud mnoho inspirace pro naše bádání a v ranním kruhu se o vše hned podělili s těmi, co na pobytu nebyli. Ukázali jsme jim také pracovní listy se zaznamenanými vzorky, které bychom rádi stejným způsobem porovnali s našimi Brdskými.

Dopoledne jsme se vrhli na zpracování pelyňku ze zahrady, oddělili listy a semínka, a listy naložili do oleje, vytvořili štítek a po svačině si badatelé vytvořili zápis, někteří i zákres a postup práce do deníků. Po obědě jsme se venku věnovali ovocným stromům, jak se třídí, děti se rozdělili do skupin a měli za úkol dát do kupy co nejvíc stromů vylosovaného druhu. Z jejich zápisu vznikl společný list, který si vložili do deníků.

Vytanula nám ten den otázka na doma: Je meloun ovoce nebo zelenina?

7.9.2021

Pozdravili jsme se v ranním kruhu a pustili jsme se do výzdoby badatelských desek na téma „dopravní prostředek, se kterým chci cestovat po světě a vůbec…“

Po svačině jsme prošli naše záhony, děti pojmenovávali co kde roste. Pak se děti rozdělily do týmů a vybrali si záhon, který začali opečovávat a dokumentovat na papír, v tomto projektu budeme průběžně pokračovat.

Po obědě jsme vyrazili na jablíčka a v zázemí si vytvořili manufakturu na výrobu křížal, abychom mohli mlsat za zimních badatelských odpolední.

2.9.2021

Dopoledne probíhal parlament dětí, odpoledne jsme si prošli neviditelné hranice pozemku školy Země, v kroužku se seznámili a řekli si co koho baví zkoumat. Povídali jsme si o mořeplavcích a objevitelích, hráli venkovní hry.

20.5.2021

Po lockdownu nám chvíli trvalo sladění skupinky, jako bychom začínali znovu, ale dnes jsem měla pocit, že už je vše, „jak má být“.
Po snídaňosvačině jsme se vrhli do výroby květináčů z tetrapacku. Děkujeme za jejich dodání! Měřili jsme, stříhali a malovali.
A když už jsme byli v tom malování, Majda přinesla překrásné zvětšeniny fotek očí různých zvířat a děti je malovaly temperami, či pastely. Vznikly parádní obrázky. Někteří u malování vydrželi hodně dlouho a jiní se vrhli na odplevelování záhonu, na který jsme následně zasadili rajčata a na jiný ještě sazenice cuket. Mezitím byl prostor na proběhnutí se v lese. Před obědem jsme stihli do vyrobených květináčků vysít kadeřavou petržel a povědět si, jak se o rostlinku starat. Zapsala Petra

13.5.2021

Dopoledne se konal po dlouhé době parlament, odpoledne jsme pokračovali ve výrobě modelu Země kašírováním. Kdo neměl chuť na „patláníčko“, maloval abstrakci na téma zvířecí oko. Žofce Š. se podařilo Zeměkouli již dokončit, další budou na řadě příště. Ani déšť nezabránil hrátkám venku a tak se mnozí odebrali domů v barvách bahna.

6.5.2021

Pražské děti už jezdí vlakem, tak na nás místní chvilku čekali v zázemí, svačinka v jurtě, po které jsme v kruhu sdíleli, jak se máme, co nás těší, nebo třeba i trochu trápí. Masáže nás naladily na společnou práci.
A už nám Majda mohla trochu připomenout, jak je to s půdou a semínky. Tentokrát jsme malovali přírodními pigmenty z lomu kousek od Brna a ořechovou barvou.
Po přestávce, před 11. hodinou, jsme se vrhli na část našich záhonů. Děti plely, přesadily jahodníky a kluci převezli balíky  slámy na mulčování. Většina dětí měla pracovní rukavice, které se moc hodily.
Kolem 12.30 jsme si dali znovu krátkou pauzu, protože děti byly už hodně roztěkané. Po obědě jsme vyrazili prozkoumat „jezero“ v lese, které vzniklo po velkém, víkendovém dešti v místě zádrže. Během chvilky děti fungovaly báječně jako jeden celek. Snadno se domlouvali na společném díle, přestěhovali neuvěřitelné množství kamenů, vytahali větve, postavili mostek….a odcházeli hodně zabahnění, ale podle výrazů v obličeji i moc spokojení. Zapsala Petra

29.4.2021

Protože bylo vzhledem k pandemické situaci třeba trávit čas mimo zázemí, stáhli jsme se nejprve k lesu a tam jsme se pustili do výroby loděk. Někteří je měli načaté již z minula, každý podle svého. Někteří, zvláště kluci, si saturovali dlouhý čas, kdy se neviděli a hráli si, nakonec se ale až na Bertíka všichni nad loďkou sešli. Na látkové plachty si každý mohl vepsat své přání, nebo namalovat znak. Loďky jsme nechali v zázemí pod střechou a vydali se do divočáčích lázní. Povídali jsme si o Zemi, rozdělali oheň a postavili sloupky z kamenů na kotlík, abychom si ohřáli guláš k obědu. Šimon vyprávěl o Basileji, zatímco jsme ke guláši přikusovali sýr, který nám dovezl.

Po obědě jsme měli krizi, Jenda, Kašpi a Bertík se pod návalem (bohužel průvodcům nevyřčené) křivdy (na sloupky pro kotlík jsme použili kameny z jejich hráze) rozhodli další program bojkotovat, nereagovali na svolávání (to ani Tamík, který celou dobu na zapřenou seděl mimo dohled za stromem ve svém rozjímání :-)) a nepomohlo ani osvětlení situace a ošetření Majdou. Udělali jsme tedy kruh a k situaci se všichni s podporou a pochopením vyjádřili. Jendovi to postačilo, Kašpi a Bertík zůstali v odporu. Nakonec se ale svým způsobem zapojili do dalšího programu a poslední část dne, pouštění loděk u řeky nešťastné odpoledne zaléčilo. Celé nám to ukázalo, jak důležité je si po dlouhé odmlce připomenout základní pravidla a že mají děti nastřádáno mnoho emočního materiálu do parlamentu. Po Berounce odplula nejedna loď s názvem „Přátelství“

22.4.2021

Ahoj milí badatelé,

tak jsme se stihli alespoň jednou setkat (věřím, že smrk už poznáte bezpečně 🙂 a už tu zase sedím u monitoru, vzpomínám, jak moc to bylo s vámi ve čtvrtek v lese fajn a sepisuji jarní nápady, které by vás mohli inspirovat ke zkoumání.

Začalo parádní období na pozorování světa kolem nás, protože v přírodě je teď každým dnem vše o trochu zelenější, rozkvetlejší, vypučenější…..Možná už máte svůj oblíbený strom, který chodíte „kontrolovat“. My jsme se dnes s Klárkou vydali na krátkou, městkou procházku a objevily jsme velkou spoustu rozkvetlých květin v zahrádkách, mnoho voňavých a včelkami bzučících  stromů, úplně ulepené puky Jírovce maďalu se světlounce zelenými růžky a mnoho dalšího.

Vydejte se tedy ven, někam, kde potkáte stromy, můžete si vzít s sebou malý látkový, nebo papírový pytlík a hned po cestě

– zkuste ochutnat květy – my zkoušeli květ stromu, kterému se říká špendlík a už v květu, bylo ovoce dobře cítit. Vyzkoušeli jsme také jehnědy Břízy bělokoré, které se v puse legračně kroutí, jako by byly žížalami 🙂 Sedmikrásek by jste teď na jaře měli sníst prý alespoň 7, pro krásu 🙂

Určitě stojí za ochutnání květy i pupeny dalších stromů. Můžete si sepsat a poslat na úložiště ZeMě, ty, které vám chutnali nejvíce.

– některé větvičky minimálně 3 z různých stromů, si ohleduplně odlomte a odneste domů, pokud nevíte z jakého jsou stromu, zeptejte se rodičů, kteří vám určitě poradí. Větvičky si můžete doma nalepit na papír a popsat – jak jste zvyklí, když si připravujeme list do herbáře. Pokud budete chtít, můžete i přidat popis, co vás zaujalo. A nebo je dejte do vázy a uvidíte co se stane.

RECEPT na PESTO

Pokud najdete čisté místo, kde rostou mladé kopřivy a bršlice, natrhejte si od každé bylinky hrst.

Nechce přes noc namočené oříšky, druhý den slijte vodu. Dobře spařte kopřivy, aby nepálili. Přidejte kvalitní, za studena lisovaný olej. A vše rozmixujte do hladka. 

A máte výborné pesto na těstoviny.

Těším se na vaše příspěvky do sdílené galerie. Ale mnohem více na společná setkání! Petra

15.4.2021

Scházíme se v zázemí a v půl desáté jsme, sice v komornější skupince, připraveni vyrazit. S badatelskou partou se vidíme po dlouhé době a tak je mnoho těšení na kamarády a les.
Nezvolily jsme záměrně dlouhou trasu, přecijen je už čtvrtek a některé děti jsou v terénu už od pondělka a také se na odpoledne střídáme s Janou Švecovou, tak aby proběhlo hladce a nehonili jsme se po lese.

Vydáváme se tedy kolem studánky,které badatelé pečlivě vyčistili odtok a z kamenů vyskládali přístup k vodě, na místo, kterému říkámě „divočácké lázně“. Opravdu se tam chodí prasátka koupat a na okolních stromech se dají krásně najít pobytové stopy – bláto z otírání i chlupy.
Po cestě mají děti za úkol sbírat přírodniny, na mandalu, které je nečím zaujmou, něco jim připomínají, vystihují, přiomínají jim, jak se aktuálně mají a také na loďku, kterou si budou navrhovat nebo už i vyrábět.
Je jasné, že děti potřebují prostor na to pohrát si a někteří se rovnou vydávají k rozestavěným lávkám – Jonáš, či kameným stěnám Jenda a Bertík. Zdenda nadšeně a odborně chystá na oheň, z čehož jsou nadšené hlavně holky, protože je jim většinou trochu zima.
Tammík se ještě probouzí a není s ním moc řeč, ale naštěstí se to během dopoledně změní a tak se můžeme i od něj dozvědět, jak zvládl lockdown.

Při zakládání mandaly si ukazujeme jak zvládnout geometrii z dostupných materiálů, v tomto případě kruh z kolíků a provázku.
Holčičky si užívají tepla a zkoušejí, co vše z jejich svačin, lze opéct na ohni. Kašpi bedlivě zkoumá různé přírodniny a zapisuje si je do deníku, zároveň zvládá lumpačit s klukama. Marcel, je se Zdendou i stavařem v týmu s ostatními kluky.
A pak už byl čas na soustředěnější práci formou hry jsme se rozdělili do dvojic a týmů, které měli za úkol předvézt beze slov nějakou předem určenou hádanku. Rebeka, Tanga, Žofka i Zoe se nadšeně účastní, některé kluky je třeba trochu více motivovat.
Před polednem jsme si vytvořili další list do herbářů a názorně si ukazovali rozdíl mezi smrkem ztepilým a tisem.
K obědu jsme měli spoustu zeleniny a chlebík s luštěninovo – zeleninovou pomazánkou. Mňam.

po střídání se pustili někteří do výroby a sbírání materiálu na loďku, doma můžou pokračovat, až se zase potkáme, pustíme si svá díla po vodě. Brzy na viděnou! Petra,Monika,Majda

8.4. 2021

Zdenda – Monika

Bylinkové nápady a tipy pro BADATELE

Ahoj, díky za všechny skřítky a fotky houstiček, mňam. Ještě čekám, zda se někdo z vás pustil do sledování parádního filmu o životě na zahradě pod zemí a sepsal – savce, plazi, ptáky a další zvířata. A seznam jarních kytiček v písničce? Povedla se vám vyluštit hra „únikovka“?

A jak se vám daří, chodíte ven a můžete se vidět alespoň s některými kamarády?

Pokud se vám třeba ani moc chodit ven nechtělo, věřím, že vás teď sluníčko začne pěkně vytahovat, stejně jako všechny rostliny z hlíny, které v ní, jako pod peřinou, přečkali zimu a načerpali sílu na nový růst.

Jeden z nápadů, který vám posílám, jsem měla v plánu dělat společně ve škole, ale když nám  to Covid takhle překazil, nezbývá nic jiného, než vám poslat recept a zkusit vás nalákat k výrobě věhlasného, téměř kouzelného lektvaru, zvaného „DUBOVKY“, je totiž nejvyšší čas……

Dubové kapky

jsou skvělým lékem proti bakteriím, virům a plísním.

Pomáhají při žaludečních obtížích i průjmu, bolavých zubech, zánětech, bolesti v krku, aftech. Můžete s ní namazat štípance.

Potřebujete: 

5 – 8 lžic nastříhané dubové kůry 

– z větviček silných asi jako prst, před rozvinutím pupenů!

1 sklenici s uzávěrem

0,5 l pálenky min 40%

1 badyán

4 hřebíčky – nadrtit

případně 100g cukru

Postup:

Dubové větvičky opatrně ostříháme a doma z nich oloupeme kůru. Tu ještě čerstvou nastříháme na menší části a naložíme i s kořením (a cukrem) do pálenky. Cukr v případě, že budete používat „jen“ na mazání dávat nemusíte.

Louhujte na slunci asi 2 měsíce, protřepávejte. Tekutina bude stále tmavnout. Po 60 dnech tinkturu přeceďte a máte hotovo.

Můj druhý tip se týká jedné velké, zelené pomocnice, na kterou si je ale dobré vzít rukavice, aby do vás nezatnula „drápky“…..tušíte o koho se jedná?

Ano, je to KOPŘIVA DVOUDOMÁ, teď začala trochu nesměle vykukovat, tak se můžete vydat na její lov. Pozor na místo, kde ji budete sbírat, aby bylo čisté.

Kopřiva se nám teď po zimě moc dobře hodí na ČISTÍCÍ ČAJ – pár lístků kopřivy, zalijte horkou vodou a louhujte asi 10min. Pijte pravidelně max 3 týdny.

Nebo můžete kopřivy natrhat na NÁDIVKU, která se bude o Velikonocích určitě hodit. Taková nádivka se dá použít různě, ta naše vegetariánská se dělá takto.

Ingredience: 

7 tvrdších rohlíků, ale aby se ještě dali krájet na malé kostky
200 ml mléka
6 vajec
5 lžic másla

hrst na drobno nakrájené a horkou vodou spařené kopřivy. TOTO určitě udělejte, nebo si hodně, ale opravdu hodně spálíte pusu 🙂

sůl, pepř, muškátový oříšek na špičku nože, ½ lžičky prdopeče nebo sody 🙂

Postup: 

vše smíchat, aby rohlíky byli pěkně nasáklé. Nacpat do zapékací mísy a péct dozlatova.

A proč je kopřiva tak moc zdravá? 

Obsahuje, mimo jiné, vitamín C, minerální látky- hořčík, vápník železo a draslík a tohle všechno našemu tělu moc svědčí.

A víte, proč se jí říká dvoudomá, protože když se chce rozmnožovat – mít děti, je potřeba, aby se potkali samec a samice.

Krásné jaro a brzy na viděnou!

Petra

25.3.2021

Listy k vytisknutí na on-line od Moniky

nápady od Petry

Ahoj školáci – badatelé,

děkuji za vaše fotky ve sdílené galerii!

Vkládejte nadále, paráda, čekají vás další odměny 🙂 Jak se vám dařila únikovka?

Tentokrát jsem si pro vás vymyslela kombinaci koukání na youtube – kde to, ale bude o vašem postřehu a následném psaní.

Tip první: v následující písni najděte všechny rostliny a vypište je na papír. Pokud nějakou uvidíte venku na procházce, můžete ji vyfotit a vše přidat do galerie.

Tip druhý: video Příběhy z podzemí

Předpokládám, že PTÁKY poznáte bezpečně, mají peří, snášejí vejce, mají 2 nohy, jsou teplokrevní.

PLAZI mají tuhé šupiny, nebo rohovité štítky, snášejí vejce, jsou studenokrevní, mláďata se rodí plně vyvinutá.

SAVCI mají srst, nebo kůži, mají stálou tělesnou teplotu, rodí živá mláďata, která krmí mateřským mlékem.

Těším se na brzkou viděnou, záhonky v ZeMi už nás potřebují 🙂

Petra

18.3. 2021

Ahoj BADATELÉ,

věřím, že jste si jarní prázdniny užili, i když je teď takový podivný čas. A také věřím, že vše se v dobré obrátí a všichni z toho období, kdy máme být zavření doma, ukrajujeme pořádné díly a brzy budeme zase společně běhat v jurtě a v lese.

Pro ukrácení dlouhé chvíle vám posílám dva tipy a nápady a opět platí, že kdo pošle do galerie alespoň jednu fotku či obrázek, má nárok na odměnu, kterou pošlu na rodičovský email 🙂

Odměnu získáte i v případě, že se zúčastníte on-line výuky.

tip číslo 1.

posílám video s návodem na výrobu/ šití malého skřítka

tip číslo 2.

návod na domácí pěstování zeleniny v misce na parapetu. Semínka řeřichy zakoupíte v semenářství, ale v současné době i ve většině obchodů s potravinami.

Moc se těším na vaše fotky. Petra

4.3.2021 online

Máme za sebou první on-line přenos, věnovali jsme se bádání na téma HMAT, jeden z pěti lidských smyslů. Zaexperimentovali jsme si vydatně a zapsali vše do pracovního listu, který je ke stažení níže. Byly to pokusy:

1-vnímání teplot- nořili jsme ruce střídavě do nádoby s teplou a studenou vodou

2- hmatová paměť- vtiskávali jsme si do dlaní střídavě 3 různé mince při zavřených očích a hádali, o které jde.

3- citlivost kůže- pomocí hrotů dvou či jedné tužky na vnitřní straně předloktí a na tváři

4-dělali jsme si identifikační otisk palce. Přikládám zaslané fotky k porovnání, kdo by chtěl ještě dodat, můžete mi poslat.

Nezapomeňte na přiložené nápady od Petry a Majdy sledujeme bedlivě galerii, zda tam od vás něco přibylo, abychom vám poslali první indicie překvapení. Mějte se jarně , těším se na viděnou!!! Monika

PRACOVNÍ LIST NA 4.3.

NÁPADY A TIPY JARO 2021

4.3.

Ahoj milí čtvrteční školáci, BADATELÉ

moc jsem se těšily a plánovaly, co vše budeme společně v březnu podnikat, ale nakonec je to jinak a Monika s vámi bude on-line a Petra vám bude takto každý týden posílat návrhy a nápady na to, co můžete doma dělat.

V týdnu 8. – 12.3. tedy ne, to jsou oficiálně jarní prázdniny.

POZOR, i tentokrát bude možnost vaše splněné úkoly posílat sem:

Za alespoň jeden splněný a zaslaný úkol, nebo aktivní účast na on-line výuce v aktuálním týdnu dostanete malou odměnu „indicii“ poslanou emailem, tak nezapomeňte své výtvory viditelně podepsat, nebo přiložit lístek s vaším jménem 🙂

Těšíme se! PeMaMo

1. tip

Najděte si strom, keř nebo rostlinu ve vašem okolí, kterou můžete pravidelně sledovat, nejlépe z bezprostřední blízkosti a každý den. Pokud znáte její jméno, napište si ho nad tabulku pozorování.

Vytiskněte si přiloženou tabulku, nebo vytvořte svou a každý den zapište, nebo zakreslete co jste pozorovali – zda má rostlina – pupeny, raší listy, zda se nějak mění, poznamenejte také teplotu vzduchu – pokud máte možnost venkovního teploměru a počasí – slunečno, deštivo, pod mrakem….

Jsme zvědavé, jaké rostliny si vyberete a jak se bude vše proměňovat a vyvíjet.

Pod tabulkou máte prostor napsat, co jste zjistili z knih, internetu, od rodičů.

Bude skvělé, pokud svou tabulku doplníte také kresbou, nebo malbou vašeho rostlinného kamaráda!

2. tip

Vy samozřejmě víte, co vše je třeba proto, aby naše tělo dobře fungovalo a duše se měla dobře, i když teď máme být zavření doma. Bude moc príma, když si o tom budete moci popovídat i s rodiči.

Jedna z těch důležitých věcí, jak o své tělo pečovat, která vás určitě napadla, je dodávat mu pravidelně, nejraději přirozenou formou vitamíny – tedy ne ty z lékárny. A my si teď spolu, tedy vy doma, můžeme vyzkoušet, jak si takové vitamíny jednoduše vypěstovat teď, když je ještě oficiálně zima.

Poproste rodiče, aby až budete mít doma například kořen petržele, celer, nebo batát, aby vám dovolili odkrojit jejich horní část (tam kde rostou listy). Použijte ještě neočištěnou zeleninu. Třeba někoho z vás napadne ještě jiný druh zeleniny, to jsem zvědavá.

Odkrojenou část, stačí 1 – 1,5 cm, dejte na talířek s vodou a to celé někam ke světlu, nejlépe k oknu.

Nebo po okraji zapíchejte minimálně 3 párátka a odkrojek položte na skleničku, tak aby část pod párátky byla pod vodou.

Každý den, je třeba zkontrolovat, zda voda není „vypitá“ a doplnit ji. Po pár dnech, by se měli objevit lístky, které jsou plné energie. Můžete je schroupat jen tak, přidat do polévky, salátu. Už se těšíme na fotky  🙂

25.2.2021

Badatelská bandička se tentokrát setkala v poněkud oslabenějším složení, ale pozitivně naladěná na práci i běhání venku na sluníčku. Bylo opravdu nádherně a teplo. Ale protože byl ještě poslední únorový týden, doháněli jsme ještě „masopustní obrázek“ do kalendáře, které si děti vyrobili ve škole ve čtvrtek začátkem roku. Vznikla parádní dílka.
Po přestávce bylo už vše nachystané na psaní receptů a výrobu domácí drogerie. Nejprve jsme si řekli výhody takového domácího vyrábění a pustili se do práce.
Tentokrát jsme pracovali ve dvou skupinkách a děti se, snad poprvé od začátku školního roku, rozdělily na holky a kluky.
První bylo na řadě tekuté mýdlo, klukům se nejprve moc nechtělo strouhat, ale když viděli, jak to jde holkám od ruky, nakonec měli hotovo ještě dříve než ony. Pak bylo třeba pečlivě odměřit 10 dílů vody a glycerin. Míchání, psaní etiket a přelévání do sklenic už byla hračka. Aviváž, která se dá použít i jako přípravek na mytí oken, děti hodně bavila a navíc to kouzlo, když zmizí vůně octa a je nahrazena vybraným éterickým olejem. Sůl do koupele či kuchyně už byla hračka. Mateřídouška a šalvěj byly přepečlivě pomlety na strojku, promícháno, přesypáno, nadepsáno. Bonus na závěr, protože nám vše šlo rychle a hladce, bylo rozdělení čističe s alkoholem, který parádně voní po citrusech – můžete použít na povrchy jako desinfekci POZOR – jedná se o výluh běžných, chemicky ošetřených citrusů. Mezi tou vší soustředěnou prací bylo několik přestávek, bylo úplně báječně jarně a optimisticky, tak bylo třeba si to užít. Petra

Odpoledne jsme se po voňavém míchání přesunuli do univerzitní auly a věnovali se skladbě nosu a funkci čichu z hlediska anatomie, abychom nahlédli, co se skrývá pod povrchem. Také jsme si ukazovali akupresurní body, stříhali a lepili a psali záznam do badatelského deníku. Chystáme pro vás zajímavé bádání pro distanční výuku, bude hodina online a další nápady, návrhy a aktivity, abyste se nám neunudili, než se zase budeme moct vidět. Sledujte tabulku s programem. Monika a Majda

18.2.2021

Dnes jsme s badateli pokračovali v bádání nad lidským mozkem a smysly. Začali jsme poslechovou relaxací se záměrem uvolnit tělo (už to byl pro některé nelehký úkol) a sledovat, co se nám odehrává v hlavě za zavřenýma očima a co nám evokuje hudba. Povídali jsme si pak o tom a děti vše přenesly na velký formát barvami. Vedle černobílých a barevných světů se objevila i precizně provedená černočerná prázdnota, krásný to důkaz různých stavů mysli.

Po přestávce jsme se věnovali v lese sluchu – badatelé hádali, co za zvuky slyší a jak vznikají, pak si ohmatávali ve „smyslové“ krabici různé předměty, popisovali jejich vlastnosti a hádali, co to je, čuchali k různým vůním a ochutnávali a hádali, co mají zrovna na jazyku a jakou chuť to má. Vše jsme zaznamenali do badatelských deníků.

Nakonec si ještě stihli vzájemně na velký papír obkreslit svá těla, do kterých budeme postupně zakreslovat části těla, kterým jsme se již pověnovali. Vydatný to den. Majda a Monika

11.2. 2021

Tento čtvrtek jsme se sešli se Španďou a povídali si o ptácích. Španďa nám ukázal svoji obsáhlou sbírku peří. Pírka byla z Bažanta, Orla, Káněte, papouška Ara, Pelikána , Plameňáka, Jestřába, Výra atd..Dozvěděli jsem se o tom, jak jsou jednotlivá pírka na těle ptáka uložena. Zkoumali jsme mikroskopem detailně jednotlivá pírka a pak zakreslili a popsali jednotlivé části. Nakonec jsme ještě malovali pastelem ptačí krásu. Všímali si barev. A na konci hezkého dne si královsky užili  bobování, led a sníh. Majda a Španďa

4.2.2021

Petra nám ochořela, tak jsme jí poslali vzduchem pozdrav a dál se věnovali světlu a stínu v zatemněné jurtě. Jak na nás tma působí? Co cítíme? Co nás napadá? Posloucháme Malou píseň do tmy od Ebenů- o čem je? Co nás zaujalo? Kolik a jaké světlo nám dá svíčka a kolik baterka?

S Majdou sledujeme světlo a stín na našich tvářích, malujeme si vzájemně portréty černým uhlem.

Pak ještě trochu stínového divadla a zkoumáme každého siluetu- profil, všímáme si, co je na každém z nás příznačné, specifické? Tímto vycházíme ze tmy a dále se budeme věnovat smyslům . MaM

28.1.2021

Badatelé dnes poznávali rostliny, pracovali se střihem, stříhali rovnými i zoubkatými nůžkami, šili na šicím stroji, navlékali korálky, poznávali rostliny a míchali z vybraných svou směs na vykuřování a na závěr si to celé napsali. Petra

Pak se s Majdou věnovali opět intenzivnímu zkoumání meotarového divadla pomocí světla a stínů a odpoledne jsme bádali nad tím, co vše je zdrojem světla a zda je to přírodní či umělý zdroj a pomocí stříhání, psaní a lepení vynikl pracovní list do deníku. MM

21.1.2021

Dnes byl krásný slunečný den, sice už bez sněhu, ale zbytky ledovky stačily pro odvážné „snowborďáky“ na vyřazených pekáčích, tak takto nám začala dnešní škola. Pak v teple jurty jsme se pustili do výroby hodin – pro domácí procvičování. Navrhovala jsem dětem, že můžeme trénovat příště ve škole, ale nechtěl nikdo. Chápu, všichni se potřebovali doma vytáhnout, jak jsou šikovní a opravdu nám šla práce pěkně od ruky. Někdo sice napsal číslice trošku jinak, ale to je jen takový drobný detail, že ?
Po přestávce jsme vyrazili do lesa nasbírat pryskyřici na vyrábění příští týden a vypátrat také zajímavé přírodniny na promítání. Nakonec jsme došli až ke studánce a našli dostatek obojího. Petra

Odpoledne jsme s Majdou, která donesla meotar a plátno, zkoumali, co dokáže světlo a stín, a bylo to zkoumání tak inspirující, že v tom budeme pokračovat i příště. Víc než slova poslouží natočená videa, která Majda sdílela. Zkusili jsme improvizované divadlo s vyrobenými kulisami a budeme v tom dále pokračovat. MM

14.1. 2021

Tento týden byl zvláštní, mít v jurtě jen 8 statečných badatelů….ale dopolední čas nám proběhl velmi klidně a ke spokojenosti všech.
Na všechny, kteří nemohli přijít jsme vzpomněli, tak třeba jste začali doma škytat ?
Děti hodně řádily venku, krásně spolupracovaly na vytvoření té nejdelší a nejhladší klouzačky, aby pak měly chuť k soustředěnější práci v teple u kamen. A také musím všechny moc pochválit, že už parádně zvládají pověsit bundy na ramínko, boty si nechat proschnout u kamen, rukavice navléknout k sušení na mřížku.
Začali jsme zkoumat téma čas a vytvořili kalendáře. Každý měsíc do konce školního roku vytvoříme jeden malý obrázek k vlepení a dozdobení – jak budete doma s kalendáři pracovat, je zcela na vás. Můžete například vepsat všechny rodinné narozeniny a svátky ?
Druhý blok jsme strávili společně venku při míchání těch nejzajímavějších barevných odstínů, malováním do sněhu a vůbec přípravě na další výtvarnou práci inspirovanou skleněnými objekty S. Libenského. Těšíme se na příště. Petra

7.1.2021

První badatelské setkání v roce 2021 bylo poznamenáno aktuální situací – sešlo se jen 11 dětí a proběhlo v rytmu – zkouška soustředěné práce a řáděni ve sněhu. Když jsme plánovaly v prosinci program, říkaly jsme si, že by se nám pro naše téma docela hodil sníh a ono se nám to splnilo :).
Při úvodním kolečku děti dobře zvládaly formulovat své zážitky, představy i mluvit před skupinou a perfektně se vydržely soustředit!
První blok jsme věnovali zamýšlení a povídání o koloběhu vody v přírodě – hodně jsme psali, což kluci nesli nelibě, ale děvčata soustředěně pracovala. Celkově se dětem pěkně dařilo porozumět textům a správně doplňovat slova i informace.
Druhý blok jsme zaměřili na vytvoření našeho badatelského loga, které se nám báječně povedlo. Ale než bylo hotové, bylo třeba se dobře naladit masážemi, relaxací a poslechem hudby Gustava Holsta. Ptáte se proč právě tohoto skladatele? On je totiž klíčem pro koncepci vytvoření značek/ vizitek/ log jednotlivých školních skupin. Jeho je pojetí, kdy ke každému dni patří některá z planet a klíčová barva. V našem případě je to Jupiter – červená a oranžová. Logo je na světě, můžete se kochat. Petra

Odpoledne dostali badatelé balíček kousků které si sami poskládali a slepili, to bylo novoroční přání a pak jsme si povídali o vodě. Každý si nakreslil a vystřihl kapku a do té vpisoval nebo vkreslil co se mu vybaví, když se řekne voda. Krásné postřehy. Sníh táhl některé ven, nebyl důvod jim v tom bránit. Ostatní ještě zkoumali  pohyb na zvuky vody, pak jsme si za tónů Beegees  a tance společně uklidili přímo bleskurychle, učiníme z toho tradici.

17.12.2020

Poslední zápis do kroniky badatelské partičky v roce 2020.
Na dnešní setkání jsme se sešli (mimo zarýmované Šárky – máváme) úplně všichni. Namísto plánovaného Parlamentu jsme se radostně vrhli do zkoumání úplně běžného ovoce – jablka. Každý si vytvořil studii s popisem a musím říct, že děti už umí perfektně, soustředěně pozorovat a zkoumat. Vznikli překrásné obrázky, které si děti uložili do svých desek v jurtě.
Plán na využití jablíček byl jasný – upečeme si koláč, zvaný Grumble. Všichni tedy vykrajují a krájejí a dvě cukrářské party – váží, odměřují a míchají. Recept si děti odnesli domů a pečení je to opravdu snadné a výsledek …..byl báječně voňavý, mňam. Petra

Odpoledne se dotvářelo s Majdou a zrekapitulovali a uzavřeli jsme téma vzduch.

10.12. 2020

je jako vše kolem nás plný změn. Majda leží doma s nachlazením a chybí také Zdenda se Zoe a tím pádem s námi není ani jejich mamhinka Jana a zcela měníme program. Zato jsme už od rána s Monikou a v odpoledním bloku přichází Eliška.

Tentokrát jsme se poměrně hodně věnovali budování vztahů ve skupině – masírujeme se podle jogínských masážních karet a hrajeme hry. Děti sice pracují jednotlivě, ale vzájemně si pomáhají.
Vzhledem k období adventu, vyrábíme ozdoby z oříšků, dřívek, očí vlny, bukvic. Na závěr si děti připravují i větvičky z jehličnanů, ale protože naše děti jsou hodně kreativní z větviček jsou nakonec parádní věnečky a základní ozdoby také mění finální podobu v rukách svých tvůrců velmi originálně. Všechny nás společná práce moc baví. Dost času tráví děti venku a také ještě na poslední chvíli sázíme narcisy do záhonků, i když tyhle cibulky měli původně putovat na stánek, ale zase to má výhodu, jarní zářivě žluté radosti v zázemí. Petra

Odpoledne si děti odhlasovaly, že by rádi ještě „foukaný“ obrázek. Jak jinak, než když si povídáme o vzduchu. Brčkem rozfoukaly kaňku inkoustu, barvami dotvořily a nalepily na čtvrtku ! Celý den tedy tvořily, byla radost je sledovat, jak po chvilce opouští postup zadání a dávají prostor své vlastní kreativitě! A na koho všeho mysleli při výrobě.. Tak věříme, že už vám to vše hezky visí. Monika a Eliška

3.12. 2020 Kdo nevěří ať tam běží! První sníh za oknem a hned lapálie!!! Petra se ráno nemohla díky nehodě která zastavila provoz dostat autem z Prahy a je dobře že zavolala mě, protože  posléze přestaly  jezdit i vlaky a autobusy -ještě že škola  to ve svém pravidelném  čase zvládla projet- a já to mám přeci jen ze Všenor blíž .  Vlaky ale nejely,  tak jsem se ocitla na stopu. Díky zahradníkovi a kominíkovi jsem dorazila za dětmi, které už pilně pracovaly na přáníčkách s maminkou Janou a Majdou. A ta práce nám vydržela po celý den s přestávkami na vzduchu a na oběd.  Jana rozložila své království formiček, vykrajovátek, řezaček, flitříků, kamínků, papírů…díky za tu námahu donesenou sem na zádech Jano a Majdo!!!

Ukázali  jsme si ještě vánoční spirálu, která funguje na bázi proudění teplého  vzduchu  a kterou si snad ještě před  vánoci vyrobíme.

26.11.  2020 Je to velmi speciální čas, ale mám dojem, že uzavření školy téhle skupince prospěl a děti si užívají, že mohou být spolu. Dnes jsme měli parádní den a děti fungovaly moc dobře jako skupina i každý sám za sebe.

​​​​​​Den začínáme svačinou a děti si volně povídají, ale v cca 9,45 už sedíme v kruhu a mluvíme o Adventu – jak ho kdo doma slaví a co mají děti rády. Navazujeme, trochu jako oslí můstek, s knihou „O stromu, který dával“ od Shel Silvestrein. Děti tiše  poslouchají, někdo knihu zná, zamýšlíme se nad příběhem. A pak se konečně dostáváme k rozebrání lisů, abychom se podívali a uložili naše rostlinné výlisky. Všechny vypadají moc pěkně a děti jsou spokojené.
Zkoušíme si jogínskou pozici stromu a oklepat se od vody „jako pejsci“.
Majda nám pouští krátký autentický film, kde Amundsen potkal tučňáka a na řadě je, také minule nestihnutá, „studie“ ptáků a její popis. Všem dětem se kresby moc povedly a zvládly si napsat několik termínů, kterými tělo popsaly.
Posíláme děti ven na velkou 30 minutovou přestávku s úkolem, aby našly každý 2 listy. Většina se vrací s dubovými. Povídáme si nad obrázky, kde jsou popsané různé tvary a okraje listů a děti si pak z toho dubového vytvářejí další stránku do svých herbářů.
Pak se opět důkladně vyřádí venku a je čas na krátké cvičení, kdy se snažíme co nejvíce napnout všechny svaly a následně uvolnit tělo. Všechny nás to moc baví a zažíváme spoustu legrace. A pak už zůstáváme ležet a Majda nás krátce uvede do tématu moje kouzelná rostlina, kterou děti malují na akvarelový papír a opět píší, co která rostlina dokáže. No řeknu vám, ještě že žiji v Čechách, kde takové rostliny nerostou. Petra

Odpoledne si opět povídáme o vzduchu a prohlížíme si vše donesené. Dnes nás čekal pokus, který mel odpovědět na otázku, zda je vydechovaný vzduch stejný jako ten vdechovaný. Dlouho jsem se tak nenasmála. Pumpička na balónky nefungovala dobře, pak nám začaly praskat, nebo se slepovaly, brčka byla příliš měkká, atd. Ale vydechovaný vzduch vodu na rozdíl od nahuštěného zakalil a my měli zkušenost, že se ne vždy pokusy daří a je třeba improvizovat. Nakonec si děti založily pracovní listy a vyrazily zdrchaní na vlak. Monika

19.11. 2020 se konečně opět potkává naše badatelská skupinka, Zdenda, Zoe, Marcel, Žofka Š., Šárka, Rebeka jedou vlakem a cesta nám ubíhá celkem v poklidu, tentokrát s námi jede moc milá paní průvodčí, tak je to fajn. V zázemí na nás už čeká Kašpi, Jenda, Žofka R., Jonáš, Kvido, Bertík  a vzápětí dojíždí statečně na kole Tammík. 13 natěšených školáků.
V poklidu svačíme, ale dětem se pusy nezavřou, je vidět, že se na sebe hodně těšily. První aktivity jsou tedy povídací, pracujeme nejprve ve dvojicích – zjišťujeme o druhém, co se mu nejvíce na karanténě líbilo. I méně smělé děti si pak vyzkouší mluvit – prezentovat před celou skupinou. Zjišťujeme, že většina byla ráda, že nemusela brzy vstávat a další početná část oceňovala, když se mohli potkat s kamarády, někdo se rád díval na filmy, někdo měl radost, že nemusel na kroužky, nebo měl radost z dárku, že mohl tvořit…..
​​​​​​A protože to vypadalo, že zdaleka není vše dopovídáno, rozdělili jsme se ještě do skupinek a pantomimicky předváděli, co nás na karanténě úplně nejvíc nebavilo – že se nevidíme na živo, že nikam nemůžu, že u nás doma někdy nebyla pohoda, že ségra rozbíjela sklo, že jsem nebyl v lese…..
Následně děti s Majdou malovali suchými pastely podle předlohy.
Mezitím se nám venku relativně oteplilo a my si mohli nejprve vysvětlit teorii rychlení cibulek narcisů, připravit si květináče a kryty na ně. A vydat se ven, kde jsme nejprve pečlivě dna květináčků vysypaly pískem a následně smíchali v přesném poměru písek se zeminou. Děti si domů odnesli i návod, jak se o cibulku v květináči starat, aby vám vykvetla na Vánoce. Všechny nás tahle specializovaná pěstitelská aktivita moc bavila a vypadalo to na houf zdatných zahradníků.
​​​​​​​Hodně v jurtě větráme, děti měli 2 delší přestávky, které trávili společně hrou venku, sázení také probíhalo pod širým nebem, tak myslím, že prevenci učiněno zadost ? Petra

Odpoledne nám děti prezentovaly svá výtvarná díla ptactvo, a pak jsme si povídali o vzduchu, z čeho se skládá atd. Pak už jsme s nadšením navázali na naše on-line experimentování a pustili se do pokusu na téma vzduch. Měli jsme dokázat zda je vzduch v prázdné sklenici když ho nevidíme. Měli jsme 3 sklenice různých velikostí, 3 stejné svíčky. Vědomi si, že vzduch obsahuje kyslík, který potřebuje oheň, svíčky jsme zapálili a sklenice zavřeli. Děti správně typovaly, která kdy zhasne. Vytvořily si zápis a hurá domů.

ÚKOLY NA 12.11.

  • OD MAJDY

VYMYSLETE MAGICKOU (kouzelnou) KVĚTINU A NAMALUJTE JI

Můžete pro inspiraci kouknout na ukázku ze seriálu Létající Čestmír. Květinu namalujte na formát A3 hezky barevnou. (tempery, pastel, vodovky, barevné fixy). Na druhou stranu papíru napište:

Název květiny:

Účinky:

Kdy účinkuje:

Jak účinkuje:

Pak prosím vyfoťte a vložte případně s poznámkou na úložiště. Těším se na vaše kouzla a čáry!

  • OD PETRY

Ahoj badatelé, je čtvrtek 5.11. večer, kdy vkládám tento text na web. Viděla jsem vás dnes alespoň přes obrazovku telefonu a palačinky s Monikou se vám dařili parádně!

V tuhle chvíli jsem zatím nenašla na odkazu „úložiště splněných úkolů“ vaše výtvory, které vznikly dokreslováním listů a vaše hmyzí hotýlky. Těším se na ně, vím, že jste někteří tvořili a prosím, nezapomeňte na podpis, díky ?

Každopádně se mi moc líbí všechny vyfocené, obrázky, objekty, instalace a videa. VAU, super prácička!

Mám pro vás opět dva nápady.

1.) Poznávačka tipů listů

I tentokrát vás pošlu ven pro listy, ale nejprve si, prosím, vytiskněte, nebo alespoň prohlédněte, tyto podklady:

Listy 1.

listy 2.

Snad máte možnost tisku, pokud ne, prosím, pokračujte rovnou vycházkou, ze které si přineste alespoň 3 různé jednoduché listy. Doma si je rozložte a pozorně prozkoumejte, aby jste mohli roztřídit, podle toho jaké listy mají tvary.

Listy si můžete opět nalepit a vylisovat, pod každý list si napište, o jaký tvar se jedná. Všechny listy/ tedy v tomto případě rozuměj papíry ? pak můžete dohromady spojit sešívačkou. Vznikne vám tak sešitek, ke kterému se budete moci vracet pokud byste v budoucnu na nějaké pojmenování zapomněli.

2.) Dokument o zahradě – „Tajuplný život zahrady“

Tady najdete parádní, Francouzký dokument o zahradě:

Vezměte si, prosím, k jeho sledování tužku a papír, na který napíšete odpovědi na tyto otázky:

1.) Bojí se ježek kočky?

2.) Kdo číhá v zahradě v noci?

3.) Co chrání králíka před zimou?

4.) Co je slunéčko sedmitečné? (hmyz a ještě něco)

5.) Na kolik se rejskovi zvýší tepová frekvence, když má strach?

6.) Jakou funkci má na zahradě lasice?

7.) Kolik se v zahradě narodilo králíčků?

8.) Vydává se potkan na lov sám?

9.) Co potkan jí?

10.) Jak se ti film líbil?

Otázky jsou ve stejné posloupnosti, jak na ně naleznete odpovědi ve filmu. Film si vždy můžete stopnout a v klidu si odpověď napsat. Papír pak můžete vyfotit a také dát na úložiště.

Jsem zvědavá na fotky jaké listy jste tentokrát našli i jaké odpovědi jste v dokumentu postřehli.

Přeji vám klidné dny, co nejvíce chvil venku v přírodě a ať jste zdraví!

Těším se na viděnou Petra

ÚKOLY NA 5.11.

Ahoj, badatelská parto!

Je mi moc líto, že se vzhledem k epidemiologickým opatřením vlády nemůžeme setkávat na živo! Mám pro vás připravených mnoho aktivit na společnou „práci“ ve škole, které takto na dálku asi moc dělat nepůjde, ale i dost takových, které vám budu takto přes „kroniku“ nabízet, takže tohle ne úplně příjemné období společně překleneme!

Měla jsem v plánu se s vámi ob týden potkávat online, ale zatím se mi zdá, že moje technické vybavení neumožní hladký průběh takového setkání, tak snad nebude karanténa trvat moc dlouho, nebo se technicky polepším ?

Tentokrát mám pro vás dva tipy, které vás vytáhnou do přírody, i kdyby to měl být park, taková procházka venku je pro nás teď moc a moc důležitá.

1.) Hmyzí hotel z listů

Nasbírejte si větší množství, asi 30 – 50kusů, nějakých pěkných barevných listů. Hodí se spíše větší, my jsme použili javorové, ale záleží na tom, jaké listy se líbí vám a jaké zrovna potkáte.

Také najděte nějaký menší klacík, můžete ho i ořezat, ale není to nutné.

Budete ještě potřebovat přírodní provázek asi 50cm.

Klacík si přivažte, raději dvěma uzlíky na jeden konec provázku.

A na druhý konec hřebík.

A teď už můžete jeden po druhém navlékat listy, můžete si pohrát s velikostí, barvami. Jen je dobré, navlékat na sebe listy vždy stejnou stranou a pěkně uprostřed, oni pak na sobě pěkně „sedí“.

Hotel je hotový ve chvíli, kdy jste využili všechny vybrané listy a stačí ho pověsit někam na větev. Nájemníci se do něj nastěhují cobydup ?

Výrobu si můžete rozdělit na sběr listů při jedné procházce, navlékání v teple doma a pak opět vyrazit a najít nějaké šikovné místečko, kde by se hotýlek hodil škvorům, pavoukům…..a jiným bezobratlým.

Pokud budete mít chuť podívat se do atlasu, nebo na internet a nějakého hosta vašeho výrobku nakreslíte, nebo namalujete, budu moc ráda!

Nezapomeňte svůj výtvor vyfotit a foto vložit do „Úložiště splněných úkolů“ ?

Inspirační fotky najdete tady:

ten úplně uschlý hotel je z loňského roku a stále ještě úspěšně slouží ?

Pamatujete si ještě, jak jsme si dělali desky na vaše herbáře a lisovali jste listy Pěťoura maloúborného a Lilku černého? Ráda bych, abychom pokračovali, ale aktuálně trochu jiným způsobem.

2.) Herbář

Přineste si domů alespoň 3 listy z různých stromů, nejlépe, aby jste stromy znali jménem, nebo jste si je našli v atlase.

A teď jsou dvě možnosti, listy si dáte na pár dní vylisovat do knihy – rodiče vám určitě poradí, nebo začněte pracovat hned.

List si nejprve přestřihněte na délku, v půlce, podél řapíku a nalepte ho na na papír velikosti A5 (aby se vám to pak vešlo do vyrobených desek ? Lepení stačí běžným lepidlem na papír v tyčince.

A teď zkuste odstřihnutou část listu pastelkami dokreslit – tvar, barvy, okraj.

Nezapomeňte napsat o jaký strom se jedná.

Na závěr je dobré celý výtvor přeci jen vylisovat, aby se vám živý list nezkroutil. Tyto dokreslené listy vám, alespoň prozatím, zůstanou doma. Ale pokud budete mít chuť, vložte fotky svých dokreslených listů také do „Úložiště splněných úkolů“.

Tady se můžete podívat, jak se dokreslování povedlo mě. Myslím, že tím, že jsem použila list rovnou čerstvý, venku sebraný, ještě se mu hodně změnili barvy, celkově dost ztmavl.

Těším se na vás, Petra

8.10.

Ve čtvrtek měl být parlament, ale alespoň co se týká „zahradnického a bylinkového praktika“ se nám celkem hodilo, že se nakonec přesunul na příští týden. Už během dopoledne totiž parádně vysvitlo sluníčko a tak jsme po bádání s Majdou mohli vyrazit ven a „vrhnout se“ na naše záhonky a připravit je na zimu.Rozdělili jsme se do 3 skupinek, protože přesně tolik máme koleček ? A každá partička měla za úkol na jednom ze záhonů – sesbírat semínka – ředkvičky, zimní cibule, měsíček; vytrhat rostliny dýní, cuket a případný plevel – vše odvézt na kompost; záhonky pěkně nakypřit a vysít zelené hnojivo. Děti byli pracovité, kluci si hodně užívali jízdu s kolečkem i dolování hlubokých kořenů. Jen někomu chyběli pracovní rukavice, určitě se budou dětem hodit ještě během října a pak od jara do konce školního roku, tak to není zbytečná investice.
Stihli jsme také vyrobit aromatický olej do kuchyně i na tělo. Jedná se o rozmarýn naložený do bio slunečnicového oleje. Použití cca po 3 týdnech macerace. Inspirace zde: https://www.rehabilitace.info/…vi/
Děti si také vyrobili a popsali desky na herbář.
22.10. budeme s dětmi sázet jarní cibuloviny, které si částečně budou děti odnášet i domů, prosíme dejte dětem 15,- Děkujeme!

Odpoledne jsme zkoumali svou sílu a dovednosti těla v disciplínách hod oštěpem, skok daleký snožmo a vrh polenem. Vše je zdokumentované, z jara se podíváme kam se naše tělo povyvinulo. Petra, Monika a Majda

1.10.

Dnešní den jsme si moc pěkně a plně užili. Ráno bylo už celkem chladno, ale sluníčko za mraky začalo vykukovat a během dopoledne jsme si začali odkládat oblečení. Potřebovali jsme koupit ocet na nakládání a tak jsme se s dětmi domluvili, že využijeme cesty kolem hřiště a užijeme si na něm, cesta lesem a do zázemí jsme dorazili někdy před půl jedenáctou.
V zázemí se děti nejprve rozdělili do dvou skupin a uspořádali jsme běh s bramborami, které obě družstva skládala do dlouhých řad. Následně jsme řady změřili, zvážili největší bramboru z úrody, podívali se jakou mají brambory barvu, vůni a chuť a vše, jako správní badatelé, zapsali.
V jurtě jsme si dobře prohlédli jedovatý „lilek černý“ a vytvořili další list do našich herbářů. Na který si děti nakreslili značku jedu – lebku se zkříženými hnáty ?
S Majdou jsme zkoumali kořeny „indiánského špenátu“, který nám vyrostl na záhonku a nakreslili je štětci, nebo dřívky tuší. Vznikli přenádherné, skoro kaligrafické obrázky.
Došlo i na krájení lichořeřišnice, kterou si děti namačkali do skleniček a odnesli domů – nechte cca 3 týdny odležet a pak můžete slít a používat do salátů, má silné atb účinky.

Odpoledne jsme se konečně dostali k měření  všemožnými měřidly,  děti si ve skupinách vzájemně braly míry  různých částí těla,  střídajíc stanoviště, rekordem se stal obvod hlavy 99cm!, ano, to jsou ty akademické mozky, některé přesahují hranici lebky. Bylo hřejivé sledovat jejich spolupráci.
Koukněte na fotky z dnešního dne ? M+P+M

17.9.

Badatelská skupina se tentokrát potkala v téměř plné síle, chyběl jen Kvido a ten to doufám hned napraví a bude příště ?
Ráno jsme si zahráli hru na jména a podporu vnímání skupiny. Víte za jak dlouho může 15 dětí a 2 průvodkyně říct postupně všechna jména ze skupiny? V rychlejší verzi za 17 vteřin:)
V zázemí jsme se vrhli do bádání, důkladně prozkoumali léčivku, nebo plevel ? „Pěťour maloúborný“ a založili si s ním první list našich herbářů. Majda přinesla nádhernou knihu, kde byli fotky starých herbářů z 15. století. Na což jsme navázali povídáním o Kryštofu Kolombovi a bramborách, které přivezl do Evropy. Ke slovu přišli také lupy a mikroskop. Také jsme si zatančili spontánní „bramborový tanec“ za výkřiků slov jako „erteple“, „bandory“, „kobzole“….Pak už bylo opravdu nutně třeba, aby se zejména kluci dosyta venku vyběhali a vyřádili. Pro některé prvňáky je ještě hooodně těžké udržet pozornost, ale přesto jsme udělali „kus soustředěné práce“.

Po přestávce jsme prošli naši zahradu, sklidili do pusy rajčata a do mandaly dýně, cuketu a brambory. Děti se na nich budou ještě v posledním zářijovém týdnu učit a následně z nich budou vařit. Z návrhů se zdá, vyhrál naprosto netradiční nápad na „Bramborový dort“. Vůbec tahle partička by moc ráda vařila a také šla na nějakou výstavu týkající se zvířat. zatím máme zamluvený listopadový termín do Planetaria na program Korálový útes – https://www.planetum.cz/…60/
Kluci měli možnost věnovat svou sílu a důvtip kopání brambor, nemyslete si, ono to není jen tak. Holky zase svou trpělivost a zručnost při sbírání semínek. Všichni pak trénovali dotahování při vkládání pracovního listu do svých desek.
​​​​​​​Měla jsem možnost být naplno, tak jak je to naplánováno v rozvrhu, s badatelskou skupinou poprvé. Skupinka je to živá, intenzivní, pro některé třeťáky až příliš nesoustředěná a hlučná. Za mne s velkým potenciálem a nadšením, které je třeba „jen“ držet v rámci tématu. Těším se na další setkání. Petra

Odpoledne už po všech těch zážitcích bylo soustředění pomálu, ale i tak jsme se zvládli  vrátit  k dokumentům z minulého týdne, a vzájemně si je sdílet a porovnat co měly děti stejně či  jinak, pochopily k čemu  je zápis dobrý, hned si totiž při pohledu na zápis  vybavily to, na co už zapomněly. Doplnili jsme veledůležitý údaj-datum pozorování a skupinka která minule chyběla nebo toto pozorování v lese nedělala si toto paralelně doplnili s Majdou.  Pak už zbyla energie jen na přelanění přes rokli.  M. a M.

10.9.

Dopolední program s Petrou a Majdou spolknul parlament. A možná díky přespávačce a společnému vyladění prý probíhal v nebývale  příjemné a pospolité atmosféře.

Odpoledne s Monikou a Majdou jsme prohlíželi nové pomůcky ke zkoumání života hmyzu a jiné havěti. Odhlasovali jsme si, že co v ten den chytíme po prozkoumání před odchodem pustíme. Ale zároveň vyšlo najevo přání Bertíka, který se statečně hlásil proti všem, si něco nechat a „mít to“ a to ostatní také oslovilo. A tak dostaly děti nabídku zkusit doma vymyslet, který živočich-(prostorově nenáročný- velbloud zamítnut ) by se mohl chovat v Zemi, ale zároveň bez úhony přežil víkend a volné dny.

Za mluvící předmět byla přijata lupa.

Pohybem jsme vyjadřovali škálu zemětřesení, na vrcholu badatelského blaha děti byly, když začaly padat židle a drnčet hrnky, lepšího důkazu není. Jurta stále stojí!

Děti pak dávaly do kupy z čeho se skládá tělo a co potřebuje k základnímu životu (mimochodem se dostaly až k prvkům jako kyslík, vápník a uhlík )

A nakonec si každý (krom Bertíka, Tamíka a Šimona- myslím že už potřebovali vypnout a nastal bojkot) našel své místo v lese, v tichosti vnímal dění kolem a pak beze slova došel zpět a zaznamenal své vjemy na první list našeho badatelského pořadače. A vážně zvládl být 15 min každý sám se sebou.

3.9.

Máme za sebou první badatelský den! A s nadšením jsme zjistili, že se v našem vědeckém týmu setkaly osobnosti rozmanitých odborností od botaniků a zoologů přes jaderné inženýry, strojaře, energetiky, stavitele, geology, máme i výzkumníky stran paralelních a jiných světů, psychology a tělology, chemiky též historiky a další a další.
Seznámili jsme se a vyzkoušeli si svou vnímavost pomocí her, rozdali si a vyzdobili desky badatele, ve kterých se doufejme budou hromadit pozorovatelské záznamy, recepty a jiná díla dokumentující náš výzkum na téma já-ty-my a svět v nás i kolem nás. Řekli jsme si také co by kdo chtěl zkoumat.
Na korábu – k tomu nám posloužila prolejzačka- jsme si zažili pocit objevitelů neznámých světů a padl návrh na pojmenování týmu Anakonda, který je ještě třeba schválit za přítomnosti všech.
Paralelně vzniklo na pískovišti rozsáhlé vodní dílo.
Za pohybů různých živočichů jsme si prošli hranice pozemku školy a zopakovali si pravidla společného fungování.

„Dokonce už během dneška vnutila k výzkumu se veška.

Pár vědců, na její naléhání vzalo si jí domů ke zkoumání.

Neb v laboratoři náš klid a pozornost tvor bere ten,
vstup pro příště všem vším je odepřen!“

Napsat komentář