Slavnostní zahájení školního roku – 5.9.

V úterý nás navštívil náš velký a dlouholetý kamarád Temoc. 

Ráno jsme se stihli přivítat v úvodním kroužku ještě v zázemí, povědět si něco málo o Mexiku, španělštině, indiánech a pustit se do práce – výroba božího oka z nalezených klacků a bavlnek, pak už dorazil Temoc. Ten si přivezl několik bubnů, také chřestidla ale i velkou obsidianovou kouli, obrázky i čerstvě pražené kakaové boby. S Temocem jsme si zazpívali, zatancovali i ochutnali sladkou hořkost pravého kakaa. 

Byli jsme spolu všechny skupinky – dvě školní a jedna školková. Děti se zapojily do všeho, některé předváděly svá oblíbená zvířata. Poté jsme Temocovi šli ukázat naše nové odloučené pracoviště – Badatelnu. Krásnou, čistou, téměř prázdnou chatičku ve velké zahradě, malý kousek od zázemí. Provedl nás Jenda Salay, který toto místo důvěrně zná. Představil nám každý strom, každou slepici, každý kout. 

Požádali jsme o ochranu, i o inspiraci pomocí kouře kopálu. 

Pak už oběd, dlouhá pauza a objevování hranic pozemku. Na začátek parlamentu přišel i Temoc a zažil úvodní kolečko, kdy se každé dítko, bylo jich 35, představilo a ve zkratce posdílelo největší zážitek z prázdnin: medůzy, bouřky, delfíní, duhy, blesky, vodopády, ukousnuté pařátky, přespávačky ve stanu, hory, moře, letadla, lodě…. krása. 

Pak oblíbené molekuly (hra) a přehrávání pravidel, patroni a patrůňata. Bylo to vše ve velké pohodě. Uteklo to jako nic. Míša 

Napsat komentář