Listopadová kronika školky

Uspávání stromů, Lišky a Volavky

Je to tak, listí už je skoro opadané, což znamená jen jediné – že i stromy potřebují odpočinek. S dětmi jsem se za nimi vydali do blízkého lesa, kde jsme si povídali, jak vypadají, co znamená „jehličnatý“ a co „listnatý“. A jakou důležitou práci a společnost nám stromy dělají. A také proč v zimě shazují listy a jestli opravdu v zimě spí..? Inspirací je nám kniha „Slyšíš, jak mluví stromy“ od Petera Wohllebena. Jenže v lese se pak dělo ještě něco zázračného.. Když kalimba začala hrát, z kořenů a padlých lístků začaly na nás vykukovat malé stromové dušičky.. Tak jsme se dohodli, že si každý vezme jednu domů, aby jí nebylo v zimě chladno. A že se o ní bude starat.. Někdo už začal hned a vystlal jí dokonce svojí čepici nebo z rukaviček zhotovil spacák. Stromům jsme poděkovali a popřáli jim klidný odpočinek. A že už se moc těšíme na jaro, až se zase zazelenají! Gábi Doubek

Veverky, pátek 3. 11. 2023

Dnes nás v zázemí přivítalo deštivé ráno. Schovali jsme se před deštěm k ohýnku v týpí. Povídali jsme si o emocích, dušičkách a našich předcích. Kdo chtěl, vytvořil malého netopýrka. V ranním kruhu jsme se bavili vymýšlením a napodobováním různých grimas. Když jsme vyráželi k Babskému potoku, už nepršelo.

K potoku jsme šli dlouho, zdrželi jsme se proto na místě jen chvilku. Milan s dětmi vyčistili náhon a potok kolem mlýnku od listí, aby se pěkně točil. Rychle jsme posvačili a šli jsme zpět do zázemí na oběd. 

Po obědě jsme si opět v týpí u ohýnku vyprávěli pohádku O kohoutkovi a slepičce. Děti si mohly ještě namalovat jablečný kompot. Den nám opět rychle utekl.

Dnes s námi bylo hodně kluků, kteří různě dováděli, hráli si na vláčky, opraváře apod. Kazi s Eden se dnes hodně držely se mnou. Povídali jsme si, zpívaly jsme a i přes déšť a zimu, jsme den nakonec skvěle zvládly.

S předškoláky jsme dnes hodně cvičily uvolňování obličejových svalů (mluvidel), povídali jsme si o emocích. Desi

Napsat komentář