Badatelský týden 21. – 25.8. 2023

FOTOGALERIE BADATELÉ 2023

Milí, zde krátké zpravodajství z našeho bádání.
PONDĚLÍ – „voda“  Děti jsou zvídavé, zapojené, v akci. Bude to dobrý týden. Fotky budeme postupně
doplňovat, sledujte nás. Dnešní den byl intenzivní, žhavý, zajímavý a celý o vodě. Parádní úvod jsme do
vodního živlu jsme dostali spolkem H2ospodáři. Pak jsme Ela s námi oslavila své dnešní 10. narozeniny!
Po oslavě a vynikajícím veganským brownies nás zchladila naše milovaná Berounka. Kluci
chytili do sítěk pár mřenek, holčičky se potápěly pro říční škleble s perletí.   

ÚTERÝ – „vzduch“  Od vodní hladiny jsme se dnes přes páru dostali ke VZDUCHU, co ho tvoří, jaký je dnes a že podmínky k životu tu nebyly od nepaměti . K čemu všemu nám slouží a jaké má vlastnosti, to si děti vyzkoušely na mnoha pokusech –  voda x vzduch v lahvi, jak dokázat, že ve sklenici je v vzduch, i když ho nevidíme, vzduch x oheň a co dokáží různé teploty vzduchu, že se teplý vzduch rozpíná a hlavně jsme si změřili, jak dlouho dokážeme zadržet dech na souši a jak dlouho pod vodou. Španďa vyráběl se zájemci úžasnou panovu flétnu. 

STŘEDA – „oheň“  Dnes jsme prošli zkouškou ohně. I přes dnešní velké horko jsme se dotkly plamenu. Pizzu v naší pícce jsme ale odpískali. Děti se rozdělily do skupin a úspěšně provedly několik pokusů, včetně ohňostroje z pomeranče a dokonce jsme se na vlastní oči přesvědčili, že plameny jsou duté. Po obědě, jsme vyrazili na Babský potok, kde děti samostatně rozdělaly ohníčky. Někdo křesadlem, někdo sirkou. Součástí zadání bylo pak po sobě zahladit stopy a nebylo po ohništi ani známky. Jedna skupina stihla dokonce ohniště vydláždit i kameny kolem zatmelily.  Špaňda v zázemí rozdělal ohýnek pomocí naší badatelské lupy i pomocí luku s tětivou. 
Zítra prosím nezapomeňte dát dětem spacáky, mazlíčky, a něco na společnou snídani a páteční svačinku.

ČTVRTEK – „země“
Děti daly hlavy dohromady a vymyslely desítky pojmů, které souvisí se zemí. Nezapomněly na nic! Z čeho
se zemina skládá, co v ní žije, co nám dává, co se z ní vyrábí, co obsahuje, jaké různé má podoby. Podívali jsme se i na zemské vrstvy, a jak vypadá zemská  kůra po vrstvách v přírodě i ve městě díky knize „Co se skrývá pod zemí“. Pak nás čekala prace s hlínou, děti si vytvořily „svargu“ čtyř elementů. Odpoledne jsme se šli osvěžit do Berounky, k molu a na zmrzku.  V zázemí si děti pod Kvidovým vedením vyráběly malé elektrické baterky do KPZ, které jim udělaly obří radost a hlavně posloužily na noční lesní bojovku s úkoly a otázkami, kterou nám připravily jako překvápko Mia a Sofinka, a udělaly to holky neskutečně! Bojovka byla propracovaná, promyšlená, odrážela vše co jsme si za ten týden říkali. Na konci krom pokladu a překvapení nás z rokle do jurty zahnal jeden rozlícený sršeň. Děti usnuly natotata a spaly jak miminka. Kvído a Ráďa spali pod širákem a i nočním deštěm si poradili a přesunuli se samostatně na terasu. 

PÁTEK – „člověk“
Po snídani, připravenou Ráďou a Kvidem jsme se pustili do první pomoci, kompletace KPZ-ky. Kdo nestihl nebo se mu rozbila, opravoval pájkou a cínem minibaterku, trénovali jsme nošení zraněného na noze ve třech, pozorovali oblaka a udělali si klíč k určování počasí podle nich, naglazovali jsme si keramickou svargu a už byl čas balit a připravit se na rozloučení. Na závěr jsme si společně pochutnali na medovníku a melounu.

Děkujeme za milé zpětné vazby na WhatsAppu. Nám zas pokaždé Vaše děti vrátí víru v lidstvo! 

Byla to neuvěřitelná parta, inspirativní a inspirující se, spolupracující, s otevřeným myšlením a nápady.
Wow!
 
Hodně jsme toho stihli a zažili. Přejeme krásný zbytek prázdnin a budeme se těšit na každé další setkání,
když ne ve škole, tak třeba na slavnostech Země. 
Míša, Mony a Špaňda

Ještě DŮLEŽITÉ!!! 
Keramické výrobky (svarga -čtyři živly), poputují do pece a budou k vyzvednutí na podzimní slavnosti – rovnodennost -23.9. 2023 od 15 hodin v zázemí.

Napsat komentář