Hou, hou, samá voda – tábor 2023

Fotogalerie

Pátek – závěrečné putování:

Vypadá to na příjemné počasí.

Za včerejší den děti ještě nedostaly odznak, tak to napravujeme. Děti přišívají (dospělí a zkušenější děti vydatně pomáhají). Potom se objevil dopis od Vodana a Divy. Rozloučili se tím s dětmi a dali jim návod, kam si zajít pro poklad. Sbaleni a posilněni ovocnou svačinou se děti vydaly na cestu (dospěláci se snaží meškat a do směru cesty nezasahovat). Děti se vrací s Živou vodou a jdeme shrnout naše týdenní putování. Pak ještě důležitý okamžik – oslava Emminých narozenin a už jsou tu první rodiče.

Děkujeme dětem i rodičům.

Čtvrtek – průzkumníci:

Celodenní výprava se posunula na čtvrtek, což se ukázalo jako dobrý tah.

Dopoledne si děti poslechly autentický dopis napsaný Samuelem Fricem (poslaným do Říma), kde žádal o možnost být vyslán do Amazonie. Děti se svými podpisy přidávají. Drobnými hrami doputovaly do Španělska, tam se naučily několik slov a už vypluly na oceán. S plnými batůžky a posilnění svačinou se všichni vypravili k prameni Amazonky – do kopce k lomům.

Oběd dorazil k přístřešku, u kterého děti také stavěly vory. Potom ještě „koupel“ a cesta vorů se svíčkami, pozdně odpolední návrat do zázemí a pohodová oslava Žofčiných narozenin, která přešla do vyprávění pohádky u ohýnku.

Středa – badatelé:

Opět nás přepadá déšť. Necháváme děti o chvíli déle spát. Dopoledne se neslo v duchu vědeckých objevů. Děti se rozdělily do dvojic a každá dostala jiný pokus. Následně ho mohli předvést ostatním a diskutovat nad efektem.

Odpoledne kromě standardního šití ještě malujeme pohledy a dvě! narozeninové knihy. Potom děti mají možnost volby zda tvořit nebo řádit na hřišti. Volný čas jim chybí, takže padne hřiště. Zaslouží si to. Máme tady nějaké drobné smutky, ale vše zatím úspěšně uhlazujme.

Úterý – piráti:

Je to tady – za hudby se probouzíme do slunečného rána! Po rozcvičce se dozvídáme, že dnešní den bude pirátský a hned po snídani se slova ujímá Krutá Katy, která dětem pomáhá odhalit jejich pirátská jména a následně se novopečení piráti díky losu nalodí na jednu z plachetnic. V zápětí se k pirátům dostane šifrovaná zpráva o obchodních lodích v okolí a začne nelítostný běh o komodity jako porcelán, hedvábí, čaj a drahokamy. Tohle bohatství obstará pirátům dost majetku, aby si vydražili ingredience k obědu. Vypadá to, že hlad nebude a dokonce se někteří i přecpou. Hip, hip, hurá!

Odpoledne se piráti pokusí dostat do role i vizuálně, takže se malují nebo jinak krášlí. Dále se snaží přechytračit, přehrát, přetlačit a zkrátka pokořit nás dospěláky na rozličných stanovištích.

Večer byl oheň, přišívání odznaků a četba na pokračování.

Pondělí – mořeplavci:

Ráno jsme začali rozcvičkou v jurtě, protože nás stále provází vydatný déšť, ale máme štěstí, že děti nevypadají ani trochu sklesle. Dopoledne Vodan a Diva děti seznamují s mořeplavci a jejich zámořskými objevy. Hrají se různé hry, které zkouší obratnost, spolupráci, rychlost a rozhodování. Tedy schopnosti správného námořníka.

Nakonec se naši mořeplavci rozdělili do dvojic a běželi na stezku, kde měli za úkol „objevit“, čím vším mohou obohatit chudý evropský talíř.

Odpoledne si každý mořeplavec vyřezal loďku, aby se mohl vydat na pouť a průzkum potoku. Výsledkem byly náčrtky rostlin i s návrhy názvů.

Večer se šilo, četlo a ilustrovalo. My dospělí se ještě sešli nad program následujícího dne, ale brzy jsme se přidali do spacáku v již ztichlých stanech.

Neděle:

Dnes se započalo velké dobrodružství. Bylo to radostné setkání známých tváří a zároveň hladké zapojení těch nových. Počasí nám bylo nakloněno ve smyslu pauzy mezi dešti na stavbu stanů a první seznámení s našimi průvodci: Divou a Vodanem, kteří do tábora přišli za zvuků Vltavy. Tito slovanští bohové vedli děti seznamovacími hrami a nakonec je pasovali na dobrovody a dobrovodky.

Po večeři nutný organizační kruh a po přípravě na spaní ještě milé čtení na dobrou noc s vodní tématikou.

Držte nám i dětem palce, ať máme klidnou noc. Hodně fouká, a tak okolní příroda působí hlučněji a tím možná i strašidelněji než jindy za bílého dne.

Napsat komentář