Vesmírný tábor 2022

FOTOGALERIE: https://photos.app.goo.gl/hVSqF93UBB7bPpDu7

Pátek

Představte si, že dnes jsme na chvíli přistáli na Měsíci a prozkoumali jsme ho díky lunárním vozidlům. Potom jsme chtěli pokračovat dál, ale selhal navigační systém a museli jsme nouzově přistát na neznámé planetě. Naše čtyři výzkumné posádky provedli průzkum a pak vydali prohlášení o nalezeném materiálu. Jaké bylo naše překvapení, když jsme zjistili, že jsme na Zemi 🙂

Po obědě posádka začala tvořit výstup z naší celotýdenní expedice, abychom ukázali rodičům, co se dělo. Časový stres bravurně zvládla Ema a chopila se role dramaturga i vypravěče. Ostatní si dali práci s maskami. Potom rychlý kruh, kde každý měl možnost shrnout své pocity z tábora a od organizačního výboru dostal pamětní list, hrát pistácií a malé vesmírné dárečky. Najednou se začali sjíždět rodiče, zbyl čas na divadlo, balení a ahoj! Snad příští rok. Velmi jsme si to užili. Jak správně podotkla Katy, bylo málo slz a hodně tepla.

Čtvrtek

Dnešní den se posádka přibližuje Slunci. Je to znát, máme pocit, že se grilujeme. Proto odpolední program upravujeme a děti mají zmrzlinu a koupání, před kterým stihneme upéct bulky různých vesmírných tvarů a zadělat na večerní pizzu. Večer protahujeme, abychom mohli pozorovat jasné hvězdné nebe.

Středa

Dnes nás čeká celodenní výlet. Není ledajaký, je to výlet po sluneční soustavě. Ještě před odchodem probíhá matematická úloha s poměry velikostí a rychlosti oběhu jednotlivých planet v soustavě. Cestou děti mají různá zastavení s tématickými úkoly. Pravděpodobně vrcholem dne je koupání. Výletníci se od Dobřichovického jezu popovezou vlakem a jakmile dojdou zpět do zázemí, vidím úplně jinou dynamiku skupiny. Radost pohledět, dokonce se při večeři namačkáni u pouhých dvou stolků výborně baví a chichotají. Prostě pohoda. J.

Úterý

Dnešní ráno už snídani připravuje služba, dobrůtky od maminek došly. Nevadí, protože kaši jsme kromě běžných věcí oživili i jablečným pyré z letňáků.

Dopoledne se pokoušíme roztlačit zpomalující Mléčnou dráhu a pak ji dáváme správně zakřivení. Nejprve teoretický výklad od Desi a pak trocha běhání na hřišti. Kapitánovi dne Šimonovi se nepodařilo na první pokus rozdělit posádku, tak se ve vztazích ukázaly drobné neshody, ale pak to vyšlo a všichni (až na Thea) makali. Čím ale kapitán Šimon potěšil, byl upečený štrůdl, který s Ondřejem předchozí večer vytvořili.

Oběd si musí posádka uvařit, takže zápolíme s „asteroidy“ a potom se řádí na vodní skluzavce. Asi díky všeobecné účasti na přípravě nám po obědě nezůstanou zbytky.

Během poledního klidu doděláváme chybějící končetiny mimozemšťanům nebo kreslíme pohledy či zažehlujeme získané hvězdičky.

A jak zní v naší hymně, čeká nás odpoledne vesmírná restaurace. Děti běhají a talíře lítají. Je horko, ale děti neúnavně pracují na tom, aby dostaly své porce slunečních žabích stehýnek, ledových amarounů od Severky nebo trpasličí hvězdné lanýže a další. Správně vyběhaní a po svačině vyrábíme komety, potom se chystá večeře, kruh, zpěv, sdílení a večerní čtení a pak už do hajan. Jindra

Pondělí

Pondělní den začal rozcvičkou a i dopoledne patřilo procvičování fyzických schopností a navíc upevňování týmové spolupráce.

Po oblíbené melounové svačině jsme se uvelebili a skrz imaginaci s relaxačními technikami vedenou Katy jsme odletěli vlastní raketou na vybranou planetu, kde jsme se seznámili s mimozemšťanem. Po návratu jsme ho přenesli na čtvrtku a rozpohybovali pomocí nýtků. Kolem večeře se začala trička s logem ZASE zaplňovat hvězdičkami. Vypadá to výborně a to jsme teprve na začátku.

V závěrečném kruhu zazněla spokojenost, jen Tobiášovi chybí bohužel parťák, ale zatím to nese statečně. Potom se někdo šel připravovat na spaní, někdo ještě vypouštěl přebytečnou energii během a pálkami a někdo jen sledoval plameny v ohni. Jindra

Neděle

První den utekl rychle, však jsme také začínali až odpoledne. Úderem 16.hodiny, poté co jsme se sešli a měli postavené své příbytky na následujících několik dní, se ozval inzerát s nabídkou práce. Šlo o místa v Záchranné expedici.

Na Akademii se dostavilo 17 zájemců. Všechny přivítal organizační výbor ZASE a zahájily se testy (skupinové, fyzické, smyslové,…) Všichni se účastnili se zájmem a snahou, každý exceloval v jiné disciplíně, což nám pomohlo v rozhodování, kdo jakou zastane roli.

Večeře byla nevesmírná, spíše ryze zemská. Proběhla u ohýnku, kde jsme si lehce představili i náplň tábora a jakýsi denní rytmus. Každý dostal šanci se v kruhu vyjádřit. Ještě nemluví všichni, někteří jsou nesmělí, uvidíme, jak se to pohne v průběhu dní. V půl desáté poslední hráči Dobble odchází do stanu a my doufáme v klidnou noc. Jindra

Napsat komentář