Malý ilustrátor lesa 2022

Fotogalerie: https://photos.app.goo.gl/Xtv1kpxsfYHtseqf8

Pondělí

První den jsme se přivítali a řekli si, čemu se budeme následujících několik dní věnovat. Seznámili jsme se s novými dětmi Lotkou a Viktorií. Věnujeme se celý týden tvorbě zinu inspirovaného pobytem v lese. Se Španďou jsme se předběžně shodli na tom, že si přejeme, aby v se v něm objevilo něco z kouzla lesa a nemusí v něm být nutně mnoho textu. Mluvili jsme s dětmi o tématech, možnostech výtvarného vyjádření a zpracování. Potom jsme se celkem přirozeně rozdělili do dvou skupin. Jedna zůstala s Majdou v jurtě a věnovala se kresbě a druhá šla se Španďou do lesa stavět domečky. Ke kresbě jsme používali tuš, suchý pastel, tužku. Vznikly obrázky zvířat, části komiksů a začaly se rýsovat první možnosti názvu našeho zinu. V lese se stavělo z mechu, klacíků, provázku, šišek a tak dál. Na konci dne jsme se podívali na obrázky, prošli jsme si lesní vesnici.

Úterý

Druhý den ráno jsme vyrazili všichni do lesa stavět. Některé děti se věnovaly dostavbě domečků a tvorbě krásných detailů jako byly např. provazové žebříky pro lesní bytosti, fotbalové hřiště, postýlky z trávy, rybníčky k chytání ryb. Později se vyráběly už přímo lesní skřítci ze šišek, pírek, drátu, žaludů. Někteří si přinesli už dříve vyrobené skřítky ze dřeva a filcu a zabydleli se s nimi v nových domečcích. Odpoledne si děti hrály v lese a začaly vymýšlet příběhy, které by se v lesním městě mohly odehrát.

Středa

Zatímco v pondělí a úterý jsme se věnovali zejména tvorbě v jurtě a v lesíku v blízkosti zázemí, kde jsme stavěli lesní domečky, dnes jsme se vypravili na delší expedici do údolí Kejné. Za vydatného štípání komárů jsme pátrali kolem tůněk v Kejné po malých letošních mláďatech vzácných obojživelníků. Už po cestě k údolí potoka jsme potkávali spoustu malých ropušek a přímo u Kejné se k nim přidali i malý skokani. Museli jsme dávat velký pozor, abychom žádnou žabičku nezašlápli. V tůňkách jsme pak pozorovali ještě nepřeměněné malé mloky. Je radost vidět tolik vzácných tvorečků, tak citlivých na čistotu vody.  Pod obrovským trojkmenem buku jsme kreslili a pak se v hlubších tůních i vykoupali. Cestou na oběd do zázemí jsme sbírali maliny a houby. Po obědě v zázemí, kde bylo oproti lesu podstatně větší vedro, jsme se chladili vodou z hadice.

Zítra a v pátek Španďu vystřídá průvodkyně Monika, neb Španďa má naplánovaný malý zákrok na oční klinice.

Čtvrtek

Čtvrtý den se k naší ilustrátorské skupině přidala Monika. Mysleli jsme na něj, aby byl brzy zase v pořádku. Společně jsme si prohlédli všechny obrázky, co jsme zatím udělali, a zkusili popřemýšlet, co z lesa nám zajímavého jsme zatím nezaznamenali.

Vytvořili jsme dvě skupiny, z nichž jedna odešla s Monikou do lesa a věnovala se audiozáznamům příběhů z jednotlivých domků v lesním městě. 

Bylo zaznamenáno několik skvělých příběhů, které Monika následně přepsala a připravila, aby mohly být použity v časopise. Děti vyprávěly o obyvatelích staveb Radnice a Hotelu, domku Smolařek atd. Parádní! V lese jsme pak potkali roháče a Pepan s Vinckem si okouzlení krásou jeho hlavy vyrobili masku roháčího bojovníka. Vyrobili si pak k masce i malé nožíky zavěšené na krku. To vše z kartonu. Spontánně se pak přidaly další děti, které  měly chuť ze zbylého kartonu vyrobit malé indiánské nožíky a taky si je pak zavěsily na krk. Dál jsme kreslili, co každý cítil nebo potřeboval. 

Jo a málem bych zapomněla. Den začal tvořením ze zbylé keramické hlíny. A najednou tady byli bojovník, sněhulák, miska, králík, ptáček a jiné.

Pátek

Pátý den jsme obrázky rozvěsili po jurtě a znovu si připomněli, že je možné vymýšlet další názvy časopisu. Pak se všichni hezky pustili do práce. Někdo dodělával komiks. Další děti tvořily 3D mapu zázemí a výletu na Kejnou ze šišek, kůry, listů atd. Jenda se pustil do výroby drátěných komárů. Byli to komáři, co jsme je potkali ve středu na Kejné. Bylo jich tam hodně a tak nějak jsme cítili, že by o nich měla být v časopise zmínka. To, že vznikne několik komářích soch, jsme netušili. Monika přepisovala poslední texty. Majda s dětmi povídala o lese a dávala dohromady materiál. Okolo poledne dorazil Španďa s okem v cajku. Byli jsme rádi. Posbírali jsme materiál a na závěr jsme zvolili název našeho časopisu. Výběr proběhl demokratickou formou hlasování. A byly to skvosty jako Lesopis, Lesní příhody skřítků, Kroniky lesa, Hodnej les, Lesní krása, Kronika lesních dětí, Lesní hry, Lesní příhody, Vodní časopis, Lesní krása pivovaru pro skřítky, Lesní časopis, Přírodní časopis. Nakonec jsme se shodli, že to bude LESOPIS.

Rozloučili jsme se a popřáli si hezký zbytek léta. Byl to krásný týden. Děkujeme.

Napsat komentář