Jaro je tu! Náměty na domácí tvoření

Jaro je tu!

Opravdu? Pojďte s námi sledovat, jak se v přírodě postupně probouzí jaro. Objevují se časní i pozdnější poslové jara. Připravili jsme pro vás hru ve dvou verzích, jednodušší pro mladší školkové a náročnější pro starší (předškolní a školní) děti.

Soubory k vytištění najdete tady:

Na procházkách a výletech je nejkrásnější se rozhlížet. Věnujte čas pozorování přírody a vybírejte ze souboru karet ty rostliny a zvířata, se kterými jste se setkali.

Mladší děti:

Na čtvrtku si vytiskněte černobílou stránku Poslové jara a na druhou Barometr s ciferníkem a ručičkou. Vybarvěte a vystřihněte ručičku i barometr, jen okýnka po obvodu půlkruhu nechejte volná. Ve spodní části ručičky propíchněte malou dírku a pomocí korálku připevněte ručičku k barometru. Zespodu stačí uvázat kličku. Potom hurá do přírody, do parku, na zahrádku nebo do lesa. Posly jara, které na procházce potkáte, na papíru vybarvěte a spočítejte je. Stejný počet okýnek si vybarvěte na barometru, s vybarvováním začněte zleva. Kde jste se při vybarvování zastavili, tam je důležitá hranice. Tudy bude procházet barometrová ručička.

Při příští procházce se vám ukáží zase další poslové a ručička poskočí. Až dosáhne pravého okraje, jaro bude vrcholit. Do dvou prázdných čtverečků můžete nakreslit další pozorované rostliny a zvířata, co se objevují zjara.

Starší děti:

Připravte si dostatečně dlouhou časovou osu, třeba slepením čtyř vodorovně položených papírů A4 do řady za sebou. Každý papír A4 bude sloužit k zaznamenání poslů jara spatřených v určený týden. Na první papír si můžete nadepsat “3.týden března”, na další 4. týden března” a tak dál až do poloviny dubna.  

Kartičky je třeba vytisknout, nejlépe barevně, rozstříhat a vlepit do správného týdne na časové ose. Který týden jste zvíře nebo rostlinu poprvé zpozorovali, k tomu je nalepte. Na časovou osu si můžete zakreslit nebo zapsat i jiné události, třeba Velikonoce, vynášení Morany a cokoli dalšího zajímavého jste zažili. Moc by mě zajímalo, jak se obrázky poslů jara na časové ose rozprostřou. Možná bude někde tlačenice a jinde spousta místa? Pošlete nám do úložiště fotku, ať si zjištění můžeme porovnat.

A teď přichází druhá pozvánka:

Zahrajte si Velikonoční poštovní hru!

Pokud rádi dostáváte skutečné pohledy a dopisy, a věříte, že by se kouzlo dopisování mohlo líbit i dětem, zapojte se do hry. Budete potřebovat jen známky a pár obálek, papír, tužky, pastelky…. kreativitě se meze nekladou.

V souboru na úložišti je vysvětleno, co a jak.

Ještě dva tipy na závěr:

Kdo má chuť procvičit si prstíky, ať si otevře návod na uzlování.

A kdo by si rád zazpíval, pro toho je tu jedna houpavá jarní písnička.Krásně si užijte společný čas,

Lucka

P.S. Děkuji svým dcerám za spoluautorství a ochotu všemožně účinkovat. Přidávám link na materiály, pokud by odkazy v textu nefungovaly:

https://drive.google.com/drive/u/1/folders/1y8g5pFIIRhTpK4OZYoyDFCHin4HIlA39

Napsat komentář