Koně Jupiter a ZeMě 12.-16.8.2019

Koně Jupiter a ZeMě 12.-16.8.2019

https://photos.app.goo.gl/c9ahXuDC9JHWs9Xx9

Pondělí 12.8.
Dnešní den byl docela deštivý, ale nám to na náladě neubíralo. Školáci s Eliškou a s Michalem ke koním z nádraží doslova vyběhli. Školka s Petrou Kas. a Tomášem Kingem (dříve Kolaříkem) zvolila volnější tempo. Školáci se u koní rozdělili na 2skupiny. První skupina: Mia W., Bětka, Klárka, Anička Š. a Berinka s Michalem, vyrazili na vyjížďku s koňmi Lili a Natanem. Druhá skupina: Julinka Tichá, Tonda, Máťa a Agátka s Eliškou se vrhli na pracovní listy. Děti je mají v batozích.
Pak jsme se vystřídali.
Koně šli naproti školce na jízdárnu, aby menší děti nemusely šlapat tak daleko.
Po jízdách si školáci dali svačinu v zázemí Jupitera, pak nějaké to čtení a vyprávění o koních, jak to chodí ve stádu, o vůdčí klisně a hřebci apod.
Následovala krásná cesta lesem, okolo nemalé ohrady.
V zázemí hurá na verandu na oběd, Eliška zatím zatopila v obou jurtách, aby bylo kde sušit mokré fotbalisty, protože poo byl samozřejmě fotbal i přesto, že pršelo. Ve 13,30 se děti začaly scházet ve velké jurtě na příběh o Princi s koňskou hlavou.
A to už na oběd přišla i školka. Během čtení příběhu přibylo pár menších posluchačů,a tak se pokračovalo dalším, tentokrát o Rybářovi a delfínovi. U čtení j se střídali Eliška a Michal.
V zázemí tedy vznikly tři stanoviště aktivit, kde se děti střídaly podle chuti a promočenosti.
Petra Kas.si nachystala malování barvami dřevěných koníků v malé jurtě. Tam jsme hned vyslali jako první děti, které si poo neúnavně hrály na pískovišti na dešti :).
Tomáš tématickou výtvarnou dílnu na terase. Děti malovaly dnešní zážitek s koňmi.
Michal neúnavně četl ve velké jurtě,kde jsme umístili i dřevěné kostky. Vznikla města a silnice…
Eliška pomáhala, kde bylo třeba a dbala o trvalý pohyb napříč skupinami.
Občas nakoukla, co se děje v teepee..
Byl to den deštivý, ale krásný. Až na ty výluky ČD. Náš vlak zrušili. Pražská parta jela tedy rychlíkem s nějakým zpožděním samozřejmě, který stavěl jen na Smíchově a na Hlavním nádraží. Místní děti čekaly a čekaly, až v 17,45 konečně vyjely vlakem do Dobřichovic a do Všenor. Je 18,46..a já jsem v zaseklém vlaku mezi stanicemi Všenory a Dobřichovice….a tam, jestli někdy vyjedeme.. nás prý vysadí. Do Řevnic tedy daleko….
Eliška

Úterý 13.8.
Škola průvodci Eliška a Ondra Nesměrák.
Školka Petra K.a Tom.
V dnešní teorii o koních jsme si povídali o řeči těla koní. Jak vypadá kůň šťastný, spokojený, nešťastný, rozlobený nebo vystrašený. Zkusili jsme si je pak i předvádět na vlastním těle :).
Jinak jízdy probíhaly stejně jak u školy 2skupiny, tak u školky. Jen ke školce se na jízdy přidal Ondra. Byli tam tedy 3 průvodci. Eliška a školáci vyrazili lesem po horní vrstevníci směr zázemí. Děti cestou spokojeně houbařily, protože houby byly na každém kroku. Sbíraly i ty, které houby fakt nejí.
Máťa pak se svou skupinou dalších 5ti dětí (Klárka, Anička, Agatka, Bětka a Beri) prošli dobrodružnou stezku roklí od mostu až k zázemí. Eliška, Tonda, Markytka a Mia jsme šli nad nimi a pozorovali je shora.
Pak jsme i my sestoupili do rokle a dobrodružnou výpravu zakončili společným výstupem do kopce u zázemí.
Tam už čekala Dita s výbornou polévkou, sezamovými plackami a melounem.
Se čtením jsme počkali na školkové děti. Tentokrát jsme četli z knihy Lužickosrbských pohádek. Střídavě Eliška a Ondra. Petra pak pracovala s dětmi v malé jurtě(další část práce na malém dřevěném koníkovi, frotáž koně a kresba koně dle předlohy),Tom měl výtvarnou dílnu na verandě.
Eliška se školáky dokončila malé dřevěné koníčky už dnes, aby zítra měli dostatek času na techniku malování barevným pískem.
Mezi dílnami byl samozřejmě i čas na volnou hru.
A pak už balení. Děti dostaly papírové tašky na houby a hurá na vlak. Školka klasicky sanitkovou ulicí a školáci přes les, kde asi na jedné ze zastávek nechala houby nešťastná Agátka. Tak snad nebude moc v noci pršet a červi nebudou moc řádit a ráno houby v tašce cestou ke koním najdeme!
Eliška

13.8.2019 ŠKOLKA
Máme za sebou druhý den letní školky s koňmi a společně se nám daří moc pěkně.
Po našem obvyklém ranním kolečku v Řevnicích na nádraží se vydáváme směr pastviny hipporehabilitace Jupiter. Dnes jsme s přehledem zvládli krátkou zastávku na dětském hřišti, kde si některé děti dali první malou svačinku a jiné se stihli vyřádit. A i tak jsme za lesním divadlem byli už před 11h. Je vidět, že děti jsou už trénované, ale i dva nový školkáčci František s Vašíkem jim zdatně stačí. Ten druhý si i moc užíval obě jízdy.
Na pastvině máme, skoro suché, místo na batohy a prostor dostatečně se napít, najíst a pohrát si v přilehlém lese.
Pondělek byl docela dost deštivý, ale dětem to nevadilo a bleskurychle se rozdělili do dvojic, aby mohli na Lili a Natanovi jezdit.
Dokonce se ani moc nehádali, kdo pojede jako první, ale poskládali se do zástupu, který nejprve vzorně čekal, až přijde řada na novou dvojici, ale pak se přecijen rozpadl na různě hrající si skupinky.
Děti v sedle sedí sami, koně vede profík od Jjupitera a u mladších dětí je ještě jeden dospělý, který dítě jistí držením za nohu. V pondělí děti jezdili krátké okruhy kolem divadla po cestě a lesem, v úterý jsme zůstali na pastvině/ jízdárně a děti zkoušely i různá cvičení jako podrbat koně za jízdy a držet se jen jednou rukou, za jízdy rozpažit a držet rovnováhu, v klidu si pak lehnout úplně na koňský krk či zadek. Všechna cvičení byla dobrovolná a záleželo jen na dětech, zda je chtějí vyzoušet. Chtěly postupně všichni i Mára, který nejdříve říkal, že „jen“ pojede. Vincík zase, když sedne na koně přestane mluvit a jen se tváří blaženě. Adélka si v pondělí nesundala helmu do té doby, než zjistila, že už je opravdu, ale opravdu konec a další jízda bude až druhý den 🙂 Jonáš chtěl nejprve, abych jej raději držela, což jsem v jednu chvíli musela přestat a oběhnout křoví. Když jsem Jonáše zase chytila, začal se ošívat, že už vlastně držet nepotřebuje a když jsem ho omylem za chvilku chytila zas, tak mi skoro vynadal, že on teda držet fakt nepotřebuje….:) Franta H. přinesl koníkům letní jablíčka a s Jeníkem a Oliverem je statečně, za přihlížení ostatních, nakrmili z ruky.
Dnes jsme v lese objevili spoustu hub, tak doufám, že Anežka, Julča, MIrinka i Lada vám je doma náležitě předvedly a vy jste je uvážlivě přebrali na ty opravdu jedlé. No a Ráďa ten si uvážlivě užívá všeho, oblíbil si Toma a kamarádí se s Jonášem a objevil neodolatelně krásný, velký kámen, který nutně potřeboval vzít domů. Žofka Š. řádí s klukama, ale hooodně si užívá i všechny odpolední aktivity a u tvoření vydržela nejdéle ze všech předškoláků.
Po dobrých obědech od Dity máme pro děti v zázemí připravenou pohádku od Elišky, malování s Tomem (naším bývalým průvodcem, který je vystudovaný Ak. mal., takže děti mají to nejlepší vedení:) což Žofka R. okomentovala, že to je v pohodě, protože ONA je přece také malířka, fotbalové turnaje s Michalem, pohybové hrátky s Ondřejem a různé výtvarné vyráběnky se mnou. Letní školce zdar!
Petra

Napsat komentář