škola leden 2019, pondělí a čtvrtek v zázemí

Čtvrtek 31.1.

Je nás pomálu a ještě nám většina odejde plavat. Ale to nebrání tomu, abychom zkoušeli novou acro sestavu. Přidáváme další prvky. Všichni to nakonec zkouší, dokonce i velcí kluci s Igorem, už je to teda pěkná fuška s jejich výškou a váhou. Pak na návrh Tima a Anežky bereme intu tyče a jdeme ven na slunce hrát intu hry. Zkoušíme různé variace a zlepšujem se. Vrháme se na dodělávku kalendáře, už jen tři měsíce a vše spojit a zavěsit. Záhy nás ovšem většina opouští na brzký oběd skupiny plaváčků a tak zůstavájí pouze Tonda, Anež a Klárka. Tempo se tedy značně zpomaluje, ale dotáhneme plán k radosti náš všech do zdárného konce. Už visí a můžeme do něj zapisovat narozky, výlety, slavnosti, prázdniny, zkrátka všechny naše společné školní plány.

Kamila

Pondělí 28.1.

Petra dnes chybí, zastupuje ji Michal. Dáváme si opakovací den a ukazujeme Michalovi, co všechno umíme. Hrajeme hry Whats ur name a How old are you s Intu tyčema, značně se tím zvyšuje pozornost 🙂 Pak probíráme části těla, schválně děti matu a ukazuju na oko a říkám nose atd. Touch smth red.., touch red t-shirt, barvy a oblečení. Nakonec se dělíme na dvě skupiny a hrajem na rychlost, že ukazuji barvy, části těla a oděvy a děti rychle střílí názvy. Překvapuje mne, že i děti, které jindy nic moc neřeknou jsou najednou velmi hlasité a dost toho umí (např Julča, Matouš, Tonda, Tigra). Po pauze jedem songy a básně, hello hello, Im a little snowman, Five little astronauts, head shoulders…

Po obědě navazujem na dopolední intu tyče a rozjíždí se velký trénink. Učíme se správně házet a chytat, nejdřív po kruhu na malou vzdálenost, pak napříč kruhem se jmény, beze jmen, pak několik tyčí a nakonec jede kruhem asi 5 tyčí naráz. Celý blok házíme a házíme, kde kdo si sahá na své limity odvahy, strachu, pocitu nedostatečnosti, radosti, no zkrátka je to parádní hra.

Kamila

Čtvrtek 24.1.

Dopoledne dětský parlament. Jsme obě skupiny spolu. Nejdřív volba předsedy, vyhrává Vláďa. Kandidují ještě Maruška, Mia, Marcel a Anežka. Hlavní témata zrušení úklidového kolečka, dohodneme se na 14denní zkušební lhůtě bez kolečka, zodpovědnost je na dětech, v jurtě bude tabulka, kdy ráno se bude hodnotit, jako bylo předešlý den uklizeno. Další téma přestávky a čas, v jurtě budou hodiny, pravidelná délka přestávek, ale může být i v jinou dobu. Zvířecí den doladí děti s Eliškou.

Pak hodně dětí odchází na plavčo a my se vrháme na kalendář. Snažíme se narýsovat tabulky se dny, je vtipné, jak jsme přecenili schopnost dětí měřit a rýsovat, dost se u toho všichni zapotíme, ale nakonec heuréka, je to tam. Odpočineme si u malby vodovkami a zkrášlováním tabulek. První samořízený úklid, na můj vkus velmi efektivní a dobrý a hurá na vlak.

Kamila

Pondělí 14.1.

Vítáme se na nádraží, počítáme se, je nás 8 boys and 8 girls, nikdo nechce dnes být leader, tak jsme si leadrem každý sám sobě. V jurtě zpíváme hello hello a trénujeme slovesa, jump 3times, turn around, clap your hands, brush your teeth, comb your hair, drink your tea, take your bag, go to school. Zpíváme alphabet song a ztvárňujeme písmena tělem. Říkáme si slova, která na daná písmena známe. Hodně slov zná Žofka a Matouš. Pak téma space, univerese. Slovíčka astronaut, planet, moon, star, sun, space, rocket , orbit. Hrajeme si na sluneční soustavu, točíme se a říkame si Who are you?  Pak se dělíme na naše skupinky, wild cats s Ondrou kreslí  rocket a panteři s Petrou a Kamilou píší o své planetě. Trénují Where, What, Who, How

Všichni se učíme básenišku o astronautech

five little astronauts sitting on the stars,

the first one said let’s go to Mars,

the second one said,there are spaceships in the air,

the third one said i don‘ t care,

the fourth one said let’s fly in the sky,

the fifth one said let’s fly fly fly.

Odpoledne čucháme mátu a směs Thieves a jsme táák klidní, že se rozhodnem se masírovat. Připravíme si pelíšky a rozdělíme si dvojice, někdo se chce masírovat i sám. Ondra kreslí chodilo a dlaň a povídáme si o auto masáži a co kde je. Pak se domluvíme na absolutním tichu, pouštíme si hudbu a masírujeme se. Nikdy jsem nezažila v jurtě takhle hrobové ticho a natož tak dlouho. Minimálně 30-40 minut probíhají masáže, děti se mezi sebou beze slov střídají, někteří skoro usínají. Relaxujeme a je nám blaze. Pak se pomalu probíráme zpět a chceme si zahrát jednu hru z intuitvní pedagogiky. Nejdřív tedy balíme a uklízíme a pak hrajeme na honěno přeskakovanou, těžko se to popisuje, ale je to náramná sranda.

Kamila

Pondělí 7.1.

Po prázdninách jsme všichni plni dojmů, povídáme si , co kdo dostal k Vánocům? What did you get for Christmas, I got a… book, bike etc. Připomínáme si naše přání a koukáme, zda se splnila ?

Tvoříme koruny a pláště na tři krále, povídáme si, kdo asi byli a co nesli? Ondra má zajímavou teorii o esenciálních olejích asurovinách, co nesli, dává nám čuchnout kadidlo, myrhu a pryskyřici jedle, zanášíme do aroma mapy, na co jsou a v čím jsou prospěšné. Zpíváme tříkrálové písně. My tři králové, Den přeslavný a španělskou Tan Tan.

Po obědě přichází Káča a společně s kytarou a tříkrálovou kasičkou místní Charity vyrážíme koledovat. Obejdeme půlku Řevnic, končíme na statku u Bolarta, kde si dáváme velmi chutná jablka ze stromu, omrkneme ovce a čerstvě staženého berana a jdeme na vlak. Lidé byli velmi štědří, jsme zvědaví, kolik jsme nakonec vykoledovali. Nálada byla príma a písničky nám šly pěkně od srdce.

Kamila

Čtvrtek 10.1.

Vítáme Klárku, která se k nám nově přidala. V jurtě prima rozcvička a pak dle videa zkoušíme nové prvky acro jogy, hodně se u toho nasmějem. Poté někdo jde plavat, někdo naopak přichází, začíníme s velkým nástěnným kalendářem pro jurtu. Dvojice či trojice si vyberou měsíc v roce a na filcový podklad lepí vystříhané motivy z filcu. Po obědě pokračujeme, každá skupina stihne dva měsíce, máme tedy leden, únor, březen, duben, červen, červenec, říjen a prosinec a příště budeme pokračovat.

Kamila

 

 

Napsat komentář