škola Listopad a Prosinec 2018 pondělí a čtvrtek

Čtvrtek 6.12.

Acro jóga v jurtě, trénuje na hudbu. Je to ohromná sranda. Tonda a Hugo se připojují k nám a část vystoupení budou dělat s námi. Naopak Franta se rozhodl, že vystupovat nebude.

Ze stolů vzniká velký kruh, vyndaváme látky, vrháme se na tvoření alb. Je to pečlivá a pro některé děti vcelku náročná práce. Nastřihat desky, odměřit látku, nastřihat, nalepit, vystřihnout předěl..Jurtou zní Kamilo?? Igore??? ale nakonec až na Frantu všichni svoje desky dokončí. Martin a Vojta dokonce pomáhají některým dětem, když už mají sami hotovo. Po obědě se vrháme na vrtání a šití, což jde nad očekávání snadno. Japonská vazba jde dětem dobře a brzy všichni  přítomní dokončují. Máme dobrý pocit, dnes opravdu práce a soustředění na ní na vysoké laťce.

Kamila

Čtvrtek 13.12.

Ráno jdeme do kina omrknout prostory, kde bude ta velká sláva za týden. Kino se nám moc líbí, domlouváme se, jak budeme vystupovat a bavíme se i o angličtině, trénujeme různé věty a snažíme se mluvit nahlas a do sálu.  Poté vzhůru do jurty. Bohužel, hodně dětí chybí, ale nacvičujeme acro jogu i tak, představení už je téměř dokonalé. Pomáhá nám Eliška, která bude s námi i na pódiu. Po cvičení se  vrháme na fotky, Igor vybral a vyvolal fotky dětí za tentno školní rok a lepíme je do našich hotových alb. Plaváčci ještě dokončují šití a pak už mohou také lepit. Děti, které se k nám přidaly nedávno, či dlouho chyběly, mají fotky z domova. Konečné výsledky jsou parádní. Povídáme si, co budeme dělat po novém roce? Děti chtějí pokračovat s acro jogou, prý vymyslíme novou sestavu. Na tvoření moc nápady nemají, nechají to prý na nás,

Po obědě pokračujeme v šití ozdobiček z filcu a řezbařinou. Ema nám k tomu brnká na kytaru. Závěrem společný úklid a hurá na vlak.

Kamila

Pondělí 26.11.

Ráno how many are we, how many boys and how many girls? Who is the leader? Tammík má zásek a nechce odejít, Ondra ho nese jako pytel brambor, nakonec tedy za stálého pláče jde i sám. V jurtě se jako mávnutím promění a užívá si den. Začínáme v kruhu, mnoho her a písní na slovní zásobu oblečení, činností, ranní rutiny, zimy. Pohádka o otesánkovi, Wooden boy. Následně se rozdělujeme do našich skupinke a každá trénuje svou pohádku na vánoční vystoupení. Wild cats o řepě, Small lions mají Goldilocks and the three bears a panteři právě otesánka.

Odpoledne si povídáme o tom, co že to je ta komunitní škola? Nikdo to neví, Matouš si to plete s komunikací a asi dvě děti mluví o komunismu. Zajímavé. Pak si komunitně uklidíme jurtu a  jdeme ven na tělocvik. Hrajeme hru na postřeh tleskání v kruhu a poté honěnou v kruhu.

Kamila

Črvtrek 21.11.

Dnes je místo nemocného Igora s námi ve škole Honza Brůžeňák, neboli Růženka, jak děti nezapomněly připomenout. Předvádíme mu naše vystoupení. Pak se dělíme na dvě pracovní skupinky a rozjíždíme Santovu skřítkovou dílnu (tak nějak to totiž v jurtě vypadá)  Jedna skupina za zpěvu písní o Marii pokračuje ve výrobě ozdob z hlíny a korálků, druhá se vrhá na desku suchého lipového dřeva. Pod pilkou, nožíky a smirglem se objevují nádherné stromečky, do kterých nebozískem vrtáme díru a pak i vypalovačkou různé vzory. Vznikají tak fotbalové vánoční stromky. Nechte se překvapit, množství omezené, cena vysoká 🙂 Po obědě korálkáři přechází k šití z filcu a dřevořezbáři se hádají o vypalovačku.

Nakonec úklid a hajdom tydlidom na vlak.

Kamila

Čtvrtek 15.11.

Acrojoga jako vždy, stále pilujeme vystoupení.

HUrá, podařilo se nám dodělat zvonkohru. Tomu předcházelo nekonečné řezání a vrtání koleček, které jsme dali mezi jednotlivé díly. Pak jsme dlouho a dlpuho navlékali a utahovali. Ale nakonec se povedlo a můžeme hrát.

Odpoledne jsme vytáhli korálky a samschnoucí hlínu a tvořili ozdobičky na prodej na vánoční besídku.

Pondělí 12.11.

Máme skvělou návštěvu, Petry kamaráda Donnala z Irska. Celé dopoledne se s ním věnujeme hudbě a angličtině, všichni si to náramně užívají. Hrajeme různé hry s naším hlasem, tělem a nástroji, samozřejmě vše anglicky.

Odpoledne zkoušíme první cvičení ze sebeobrany a kombinujeme je se hrami v pohybz venku.

Kamila

Čtvrtek 8.11.

Acro jogová sestava stále v plném tréninku, už máme dané dvojice na vystoupení, dolaďujeme se 🙂

Vykopeme druhou díru a nanosíme kameny na ukotvení druhého sloupu zvonkohry, druhá část dětí zatím řezbářskými noži opracovává okraje jednotlivých tyčí dokulata. Vojta pořízuje kmen.

Po obědě přichází návštěva z daleké Indie, otec matka a dcera, povídají a ukazují fotky, bohužel se nám nepodaří zprovoznit projektor, takže jen na mobilu. Děti ale bohužel moc nezajímá, co se děje, starší kluci velmi ruší. Nakonec je přehlídka tradičního tance a ochutnávka jídla, které uvařili, z rýže a sušeného manga samozřejmě čehosi pálivého 🙂

Kamila

Pondělí 6.11.

Divadlo Kampa a parádní Malý Strom.

Po představení jdeme na veget.oběd do nedaleké indické, mňam a díky za radu.

Poté hurá parku, chvíli řádění na hřišti, po celodopoledním sezení velmi nutné a honem povídat si o divadle… Jak se vám líbilo? Děti jsou překvapené, jak pouze dvě herečky zvládly tolik rolí a to téměř bez rekvizit a kulis. Jen na jednom dřevěném „klepadle“. Rozbíhá se velká debata o sidlování Ameriky a o tom ,jak je nefér chování k Indiánům. Děti velmi rozohnila nespravedlost, s jakou byl Malý strom prarodičům odebrán. Vojta tvrdí, že by se k sobě měli lidé chovat s respektem bez ohldeu na jejich národnost. Nat zase pěkně vysvětluje ostatním Cestu, koloběh síly v přírodě. Divadlo na děti velmi zapůsobilo, je to oprvadu silný příběh, co brnká na naše kořeny.

Pak už jen cesta parkem kol kolem a hurá na vlak.

Kamila

Čtvrtek 1.11.

Ráno se vrháme na nácvik acrojogy. Děti spolupracují ve dvojicích a i s námi. Pro větší kluky je otočka výtva, ale perou se s ní odvážně, moc se mi líbí, že se nevzdávájí a trpělivě trénují. Hlavně Vojta, který loni téměř necvičil, se teď vytrvale zlepšuje.

Po sváče jdeme do lesa prooznačené stromy, kluci jeden , holky druhý. Krásná práce s pilou a sekyrou, i menší holky jako Aňa a Aňule a Maru se sekyry nebojí a se vší silou sekají větve od kmene. Jde jim to skvěle. Odneseme kmeny do školy a pořízem, špachtlemi a noži sundaváme kůru. Kluci nosí kameny a kopou jámu a podaří se vztyčit a zakopat první kůl. Práce pokračují i po obědě, některé děti cvičí s kapelou písně na odpolední dušičkovou slavnost, Franta a Zdenda sami uklidí a zametou celou velkou jurtu.

Pěkný podzimní den plný pilné práce a radosti.

Kamila

Napsat komentář