Pondělní lednová Škola, 2018

Pondělí 22.1.

Angličtina, počasí,roční období, oblečení, barvy, jaké oblečení v kterou roční dobu nosíme? Kartičky, hry, malování. Po přestávce mladší děti vypňují pracovní list na počítaní a plural a procvičují zimní slovíčka a barvy. Starší děti cvičí gramatiku I have got, I havent got, have you got…? Chvílemi se nám pracovalo výborně, chvílemi Čajíci bořili jurtu.

Odpoledne proběhl rychlomatch ve fotbale ve sněhu a blátě a v hudebce jsem si pohrávali s pokřiky Indiánů a fotbalistů (jiné tóny a náboj na prosbu k Bohu, k oslavě, k nabuzení k boji atd.) Hlavně Tonda byl velmi inovativní a tvořivý. Od Indiánů jsme se nějak zatoulali až k J.S.Bachovi a Michal nám o něm dal velmi poutavý výklad, který jsme zakončili poslechem výběrem Bachových skladeb na youtube.

Pondělí  8.2. ve škole se neslo ve znamení nového roku. Na angličtině jsme tvořili vision board, tedy svá přání do tohoto roku. Procvičili jsme fráze I wish.. A I wish to.. a plno sloves a podstatných jmen. Dále jsme zkoumali naší slovní zásobu se hrou na slova nadřazená a podřazená.

Vyráběli jsme koruny a pláště na koledu a po obědě jsme vyšli s Michalem, kytarou a kasičkami koledovat do města tříkrálovou sbírku pro místní charitu. Děti krásně zpívali a spolupracovali, vydařené odpoledne.

Pondělí 15.2.

Anglickou hodinu nám přišel osvěžit Kieran (táta Zora), rodilý mluvčí a učitel AJ podle Helen Doren. Děti si odhlasovaly cestu přes hřiště, kde jsme se nasvačili a pak hráli hry s míčkem, What is your name ?How old are you? What is your favourite colour? What animal are you? Po příchodu do jurty jsme se vrhli na počasí a roční doby. Malovali jsme, schovávali karty s obrázky, Vojta zapisoval na tabuli slovíčka pro všechny. Projeli jsme a řádně procvičili spring, summer, autumn, winter, a všechny popisy počasí sunny, windy, frosty, cloudy, rainy, snowy, icy. Zazpívali jsme si také head shoulders knees and toes a zahráli si Simon says u které děti byly opravdu pozorné.

Odpolední hudebka navázala na tříkrálovou procházku tří králů z minulého týdne a píseň My tři králové prodělala mnoho cover verzí. Nejdříve jsme ji zpívali jen s jednou samohláskou, projeli jsme samozřejmě všechny, Noe zpíval sóla a neuvěřitelně jsme se u toho všichni nasmáli. Každá verze nám připomínala jinou světovou řeč, takže jme si dali takovou malou cestu kolem světa. Ovšem ještě větší sranda nastala, když jsme přešli na souhlásky, schválně si doma zkuste či či čáčočé čeče č čám… Děti celou dobu zpěv doprovázely hrou na hudební nástroje. Složili jsme další sloku k písni Šimpanz gorila a taky ji zkusili zazpívat jen na souhlásky, ne všichni ale známe text tak dobře

Napsat komentář