Pátek v Prosinci škola

pátek 22.12. 2017

Dnes jsme se Sebastianem a Igorem začali školu v jurťe povídáním o nadcházejících vánočních svátcích. Co pro koho znamenají, kdo vlastnoručně vyráběl pro někoho dárek, kdo bude kam cestovat za svými blízkými.

Po svačině jsme si četli příběh o „Čarovném místě“ kam putuje chlapec na labuti.

Pak jsme si ve velké jurtě zacvičili jógu na protažení celého těla. Každý z dětí vymyslel vlastní cvik a všichni ho opakovali. To bylo dost legrační…

Potom jsme šli do lesa na lov samorostů a dřevěných bytostí, které budeme příště nožem a smirkovym papírem opracovávat.

Cestou lesem děti cvičili na hrazdě umístěné mezi stromy.

Přišli jsme do školy na oběd.

Po obědě jsme měli malou siestu v malé jurtě a Sebastian u toho hrál na kytaru.

Pak jsme šli s dětmi skládat pracovní ponk, zatímco další hráli fotbal. Zjistili jsme, že na ponk potřebujeme více času a nářadí než máme a tak jsme se rozhodli nechat to na příště.

S některými jsme dokončili vánoční hvězdy pletené mezi hřebíky od minule. Některé deti si kreslily.

Potom jsme uklízeli jurtu a šli společně na vlak.

Igor

 

V pátek 15.12. nám dorazila divoká bandička, tak jsme šli do školy přes hřiště.Pak jsme se společně pozdravili v jurtě. Igor přinesl na ukázku dřevěné hudební nástroje ( indické harmonium, neobyčejnou koncovku a šamanský buben). Povídali jsme si o výrobě takových nástrojů a pak sina ně děti zahrály. Po svačině jsme se rozdělili na dvě party – jedna skupina šla do lesa – odtáhnout dříve pokácené stromy do školy a pokácet sekerou další dva. Druhá skupinka před jurtou řezala obloukovou pilou kolečka ze dřeva a do toho si pak obkreslovaly děti vánoční hvězdu podle vykrajovátka na cukroví… Po obvodu si zatloukly hřebíky a bavlnkou, navlhčenou v lepidle tvořily ozdobicky na stromek.
Děti s Kamilou dále dokončily psaní dopisů pro vězně, oznámkovali a připravily k odeslání… V čase čekání na oběd si děti kreslily a vystřihovaly podle své kreativity a zkoušely jemnou práci s řezbářskýmy nožíky. Po oběde jsme se ješte několika dětmi vrátili do lesa pro kmeny a v jurtě se chvíli hrálo na nástroje. Cestou na vlak jsme společně vhodili do schránky připravené dopisy a šli na nádraží… Vlak mel zpozdění a děti byly při čekání s ohledem na konec týdne dosti divoké…

Napsat komentář