Listopad ve škole, 2017

Čtvrtek 30.11.
Výprava do Techmánie se vydařila. České dráhy si dnes vylepšili reputaci a vše klaplo tak jak má. 16 dětiček naskákalo do dvou různých vlaků, v Berouně jsme se s úlevou potkali. Měli jsme krásná tři kupíčka pro sebe. Prostřední holčičí a kolem nás to bouřilo. Naštěstí všechny průvodčí byly milé a měly pochopení pro překypující nadšení dětí. V Plzni sněžilo, a kluci dokazovali jak jim rozhodně zima není a zase sundavali vrstvy. Naštěstí jsme to měli jen kousek. I v Techmánii bylo vše fajn. Měli jsme dost volného času, viděli jsme působivou show s tekutým dusíkem a ano – Otík skoro všechny otázky mířené na publikum s přehledem a správně odpověděl. Poté promítání filmu Astronaut v 3Dv obrovském planetárium ve tvaru Slunce jen pro školáky ZeMě. Potom obídek v místní kantýně a zase čas na zkoumání a hraní si v samotné hale. Někoho zaujalo rýžování opravdového zlata, někdo lyžoval, někdo střílel, někdo se zapoměl ve vodním světě, někdo bagroval či vrtal a jiní neodolali virtuální realitě. Odpoledne jsme měli téměř celou halu pro sebe a mohli bychom tam být ještě týden všechno vyzkoušet a probádat. Cesta domů utekla rychle, již za tmy jsme dojeli naplněny zážitky domů. Míša

Středa 29.11.

Dnes byl Honza nemocen a tak ho vystřidala Alenka.

Mrholilo a tak jsme se přesunuli rychle na jurtu.
Zahájili jsme den kruhem, kde jsme se vrátili k parlamentu minulý týden a několik témat jsme rozlouskli se 17 přítomnými dětmi – chyběli Tigra, Tonda, Oliver, Oskar
KOPAČKY – nakopnutí jimi bolí, běžně se jako součást výstroje jako protiváha používají chrániče. Nicolas, Matěj a další však zažili i týmy, kde sice chrániče nemají, ale nepamatují se, že by je někdo kopl, což ve škole se děje často a mnohdy i schválně nezvládnutím emocí, ale i omylem. Odsouhlasen tedy nakonec všemi 17 přítomnými dětmi a 2 průvodkyněmi návrh, že do Nového roku se kopačky ve škole nepoužívají a kluci, kterým patří budou trénovat jinde schopnost někoho v nich nenakopnout.
 
SPROSTÁ SLOVA
Pro kluky je stejně nepříjemné „otravovaní“ od holek – domluveno, že holky nebudou na kluky ukazovat srdíčka, snažit se jim dávat pusinky a objímat je bez souhlasu.
Pravidlo za sprosté slovo 5 kliků, 10 dřepů nebo 3 kolečka zůstává, nikoho nic lepšího nenapadlo.
 
PŘEMLOUVÁNÍ
Někomu není přijemné, aby ho ostatní přemlouvali kdyz několikrát odmitnul. Zvlašť Matějovi. Domluvili jsme gesto rukama – zkrížené ruce dlaněmi ven vyznačí hranici.
 
PROJEKTY DĚTÍ
Všichni si je přejí.
Otakar připraví projekt o historii sportu. Máťa k tomu přinese knihu o hokeji(?)
Zajímá 7 dětí
Nicolas připraví projekt o  strojích a přístrojích a jejich použití, Vojta navrhl svého tatu, který by nam v ramci tohoto projektu ukázal, jak fungují a spravuji se počítače
Zajímá 14 dětí
Maruška navrhuje exkurzi do sklárny, kde bychom zkusili foukat sklo
Zajímá 11 dětí
SÍŤKA DO BRANEK
Odsouhlaseno že použijeme max 2/3  z 1060kč vydělaných na trzích v květnu. Je třeba branku změřit -vypadá to, že je nadstandartně široká, a sehnat patřičný rozměr.
Holky misto toho si přejí buď balonky nebo divadlo, ješté se ujasní
Po přestávce, kdy několik dětí pomáhalo Alence vařit,  jsme se přesunuli do velké jurty a začala dvouskupinová divadelní zkouška. Jak kluci, tak holky již mají kostru hotovou, kluci zatím jen část děje, je to legrace!
Po obědě jsme rozlili lichořeřišnicovou tinkturu do lahviček, zbývá opatřit většinu štítky.
A opět ve velké jurtě zkouška, pokračovat budeme v pátek 11-12hod.
Prosím holky s sebou vílí oblečky a malé lehké šatečky, kluci můžou nějaké detaily kostýmu dle zvážení (klobouk, sako, apod) ale zatím není třeba.
Díky za krásný den a těším se příště!
Katka

Úterý 27.11.

1.blok: Eliška a Michal. Pohybové hry s češtinou za doprovodu violoncella. Rozběhání, stronzo- reakce na hudbu a na tleskání. Pastelky. Posilování a protahování.
Hra se jmény( i dohormady  s házením a s přeběhy v kruhu), první a posl.písmeno,  sestavení našich jmen podle abecedy, a pak podle poč.písmene rozdělení na souhlásky a samohlásky ( vše v pohybu).

Kreativní část: opakování tanečního-pohybové ztvárnění svého jména, ve skupině dětí, jejichž jméno obsahuje stejné hlásky. Můžete vidět záznam ve fotogalerii.

Závěr v kruhu, pomalé zklidňující rolování až do lehu, poslech svého srdce, dechu a hudby a ticha.

Svačina na terase, fotbal.

2.blok: Eliška a Kamila. Čeština: Druhy vět_ komiks, tajenka(všechny nejstarší děti a prostřední děti), pak Otík sám slova příbuzná vyjm.slovům- prac.list, Matěj,Nat a Vojta, Máťa, Oliver, Hugo a Jura(dvě různé úrovně prac.listů) stavba slova a jeho význam. Maruška, Nicolas, Beátka, Zoran, Tigra, Tim a Oskar  samohláska Y – duhové malování, čtení úvodní říkanky a jednotlivých kratších slov, psaní, kde slyším samohlásku y, písanka nevázaného písma.

Eliška

Pátek 24.11

V pátek ve škole jsme se ráno sešli v jurtě, abychom se pozdravili a řekli si co budeme dnes dělat. Venku jsme pak začali společně řezat pilou kruhy z kmene smrku a na ty kruhy si děti kreslily obrázek, který pak děti vytloukly hřebíkama do odpovídajícího tvaru. Hřebíky se pak oplétaly bavlnkou a vznikaly tak zajímavé obrazce. Zkoušeli jsme bavlnku namáčet v lepidle aby nám vznikly ozdoby na vánoční stromeček  z bavlnky, ale nezdařilo se. K tomu jsme venku s pořízem odkůrovali další kmen na fotbalovou branku. V jurtě se šily krásný šaty a pohádkový pláště. Ukázalo se, že některé kusy kmene stromu jsou uprostřed prožraný od brouků, takže několik kluků si udělalo i malý buben – našli jsme i kousek kůže. Vyráběli se tak i dárky pro Marušku na její narozeninovou oslavu. Po obědě několik kluků hrálo fotbal a jiné děti chtěly dokončit svoje výtvory. Igor

 

čtvrtek 23.11.
Ve čtvrtek jsme v badatelském centru pokračovali s pokusy a experimenty. První jsme vytvořili simulaci vodního víru uvnitř dvou pet lahví. Trochu jsme zamokřili jurtu, ale každý si simulátory mohl vyzkoušel. Podařilo se nám také dokončit další výrobek na vánoční trhy v řevnicích; nacenili jsme a připravili k prodeji zubní oleje. Další pokus se spadanými listy bohužel nevyšel, jak to s experimenty někdy bývá. Simulace barevné sopky nám vše vynahradila. Celý pokus byl v režii dětí. Nakonec jsme se podívali na naloženou lichořeřišnici a udělali nový nálev.
Odpoledne se neslo v duchu čekání na rodiče a na velký parlament. Všichni jsme byli po celém dni unavení a hladoví, ale účast na parlamentu a dobrá atmosféra nás hezky pronesly večerem.
Agata

Úterý 14.11.

Pohybovka s reprodukovanou hudbou, Michal tentokrát nebyl.

Opakování našich her, více posilování a na závěr i trochu gymnastiky (kotrmelce, stojky). Protažení, zklidnění.
Čeština
Povídali jsme si, o řeči a písemných záznamech, kde se vzaly, k čemu nám jsou. Začali jsme v pravěku v jeskyni u obrázkového písma.
-nejstarší skupina dětí si zpracovala list o ,,řeči a písmu´´ v pravěku. Po té jsme si hráli se souhláskami uvnitř a na konci slova (prac.list dokončíme příště).
-prostřední skupina- udělala průzkum, která písmena nám chybí v závěsné abecedě, pověděli jsme si a procvičili jsme psaní W,Q,X (a mimo plán i S).
-skupina nejmladších samohláska E, rozpočítávadlo na E, duhové malování písmene, čtení a psaní, kde slyším a píšu E, pexeso abecedy. Eliška

pátek 10.11.

Dnešní den jsme vyrazili do zázemí delší cestou podél potoka a posvačili jsme na hřišti. To se ukázalo jako dobrý nápad, všichni jsme si popovídali a vyblbli se a v jurtě se hned vrhli v plném soustředění do práce.

Povídali jsme si legendu o svatém Martinu, pranostiky a zvyky a zazpívali si martinské písně.

Pak se jedna skupina dala do dodělání branky, která už za velké radosti stojí. Sice zatím docela šišato, ale to vylepšíme. Opět byli v akci poříz, vrtačka, dáti, kladivo, sekyra a samozřejmě metr.

Druhá skupina zůstala v malé jurtě a věnovali jsme se šití. Byla jsem naprosto překvapena, kolik soustředění a odhodlání děti vynaložily. Mia začínala 4x, než se jí podařilo sešít dva kousky k sobě. Vůbec ji to ale neodradilo a za velkého smíchu nakonec opravdu uspěla. Oskar, Matěj a Jura si vyrobili pláště a Zoro se pečlivě zadním stehem věnoval vyrábění „plyšového pejsáčka“. Anežka, Maruška a Beru začaly první stehy na svých na zem dlouhých sukních a s Tigrou jsme bohužel stačili jen látku naměřit a nastřihat. Odpoledne probíhala čeština s Míšou Višňou. Kamila

 

čtvrtek 9.11.
šli jsme prvně na hřiště protože jsme museli čekat na skupinku z hlaváku.(Vlak jel totiž jenom na smíchov).
Pak jsme šli na jurtu kde jsme vyráběli krém na ruce na prodej. Jedná se vlastně o emulzi – spojení oleje a vody a dalších ingrediencí. Odpoledne jsme dělali gejzír.
Psal Otakar.

úterý 7.11.

Pohybovka  s češtinou velká jurta.

Opakování pohybových her s prvky češtiny. Hraní a zpívání s abecedou pro malé děti je stále zábavné, jsou si v ní jistější a mohou si více hrát. Starší děti potřebují už něco více. Členění na samohlásky a souhlásky je stále pro všechny ok. Mezi hry vkládáme prvky posilování a protahování, zklidnění…samotný poslech hudby…

Svačina ne verandě, fotbal. Hugo a Oliver kreslení v jurtě.

Čeština malá jurta

Rozdělili jsem se do tří skupin , ke třem stolům. Nejmladších sedm dětí pracovalo s písmenem A, a, kde ho slyším, četly, psaly, vybarvovaly. Vznikla tam skvělá spolupráce všech dětí u stolu. Radily se a dobře se bavily.  Maruška, Beátka, Tigra, Nicolas, Zoro, Oskar, Tim.

Další čtyřčlenná skupina, Máťa, Jura, Hugo a Oliver, pracovalo za velké pomoci Michala Turka na řazení písmen a slov podle abecedy.

A čtyřčlenná skupina Otakar, Matěj, Vojta a Nathan velmi samostatně zvládli práci na délkách samohlásek a psaní tvrdých a měkkých souhlásek.

Eliška

pátek 3. 11.
Včera jsme si užili pěkný den a i program byl docela pestrý. Na začátku jsme si vyzkoušeli masáž a krátce zopakovali cviky Do-in. Pak po svačině jsme se rozdělili, část šla s Kamilou do lesa pořezat pár smrků, druhá skupina se mnou opracovávala příčky na branku pořízem, dlabala dlátem. Pak jsme šli pomoct první skupině do lesa vytáhnout pořezané stromy, a byly pořádně těžké. U jurty jsme je opracovali a šli cvičit do velké jurty jógu, abychom si trochu protáhli zkrácené svaly a šlachy 🙂
Pak byl oběd a po něm jsme se sešli v kruhu u maringotky a mluvili o kolébce naší kultury – o starověkém Řecku. Trochu jsme si také zopakovali mýtus o Herakléovi. Na samotný závěr jsme si prečetli kus Obra dobráčka.
Sebastián
čtvrtek 2.11.
Dnes jsme byli zase v terénu. Petr Korbelář nás pozval do své kamenotiskařské dílny. K velké skupince dětí se připojila i Jana Řehořová. Vlaky měly zpoždění a adrenalin byl vysoký. Jeli jsme metrem, pak autobusem a šup už jsme byli za Prahou ve vesničce Zdiby. Kolem koní jsme prošli do velkolepého dvoru s mnoha polorozbořenýma budovama, kde v koutku je právě ta ohromně zajímavá dílna – podobné jsou pouze dvě další v ČR.
Po krátkém úvodu se děti pustily do práce. Na krásně čistém připraveném kameni se začaly objevovat nejrůznější postavičky, vesmírné lodě, mimozemštani, ve středu vznikl společný prostor – planeta ZeMě.
Děti se různě střídaly – venku bylo místo na svačení a hraní různých her a vevnitř na tvoření a pozorování všech fází tisku.
Děti se dokonce dohodly na duhovém podkladu a z 18 dětí jen 6 dětí chtělo černou barvu tisku a ostatní modrou.
Čas utíkal jako splašený. Oběd nám přivezl Krišňák – super že většina dětí mělo lžíci. Díky!
Pak dokonce zájemci měli dovoleno spínat tu obrovskou mašinu, která jezdila po místnosti a tiskla.
Všichni se snažili dbát pokynů a tak naštěstí nedošlo k žádné újmě. Nathan zůstal po celou dobu tisku a byl velmi nápomocný Petrovi při ukládání výtisků.
Teď to ještě v rychlosti všechno zabalit a utíkat na autobus a stihnout všechny přípoje. Vlaky opět nabíraly zpoždění a adrenalin zas vysoký. Míša
PS: Webové stránky Petra Korbeláře: http://lithography.cz
Středa 1.11.

Tvořili jsme Strom života. Děkujeme všem za důkladnou přípravu!

Prečetli jsme si povídaní od Jurovy prababičky a Hugo nám vyprávěl o svém dědovi.
Zadělali jsme kvásek a pekli houstičky ve tvaru trojité spirály na oltář pro naše předky.
Káča
 

Napsat komentář