Tříkralový čas, 4.-9.1.2017

středa 4.1.

Tento týden nesl se v duchu tří králů, kteří putovali za jasnou hvězdou do Betléma. Děti poslouchaly u ohýnku v týpí poutavé vyprávění, zpívali jsme tříkrálovou píseň za doprovodu kalimby a šrutyboxu a vyrobili si královské koruny. Odměnou nám byla parádní, zimní nadílka sněhu a tak nechybělo sjíždění kopečků na podsedácích a koulovačka.

Gábi Doubek

aviary_1483541506642

Čtvrtky s Honzou Bružeňákem

Poslední dva čtvrtky nebyla Peťa Brandalíková a s ní ani angličtina, ale zato přišel sníh a i když ho nebylo moc, tak o to víc jsme si jej užívali na hřišti i v lese, stejně tak jako led na potoce v parčíku, kolem kterého rádi chodíme.

pátek 6.1.
Tříkrálové putování je pro většinu dětí i průvodce první v tomto roce a hned se na nás vrhl asi 5 stupňový mrazík. Z nádraží míříme tedy rovnou do teepe. Milan s klukama rozdělávají oheň, většina dětí chce rovnou vyrazit zkoušet ježdění na sněhu. Domlouváme se, že hned po svačině, ale i tak je potíž některé nadšence v teepe tu chvilku udržet. Dětem úplně stačí mírný svah od pařezu, není dlouhý, dolů to jede rychle a přitom bezpečně a zpátky nahoře jsou coby dup. Daník, Viki a Ruben už jsou sehraný tým a hned si vymýšlejí své trasy. Lara patří k těm mladším dětem ve skupince, ale s předškoláci si v ledačems nezadá. Máťa se vždy na chvilku zaskočí kouknout co se děje v teepe, kde se Matylda, Kristýnka, MarkétkaP. a MarkétkaŠ., Beri a Aňulka pustily do výroby tříkrálových, opravdu krásných, korun. Anežka jen tak zlehka vyzkouší svou super rychlou domácí lopatu a honem do tepla. Holky se nakonec vrhly i trochu na to ježdění, ale kluci tentokrát vydrželi venku o poznání déle, až jsme je museli občas trochu zahnat ohřát ruce, napít. Zdenda zkouší kde by se ještě na louce dalo jezdit, nakonec usoudí, že se sněhem je i jiná zábava a pouští se do přehazování lopatou.
Kryštof nám uvařil moc dobré těstoviny s omáčkou a tak se všichni vrháme na jídlo. Všichni si, i v té zimě, zvládnou, bez brblání, sami umýt misku. Teď už to mohu napsat, byli jsme s Kryštofem domluvení, že když se děti budou zdráhat, umyje za nás nádobí on. Ale nic, nikoho taková drobnost nerozhodila. Máte skvělé děti, měli jsme moc pěkný společný den!
Milan hodně fotí, snad fotky brzy pošle a objeví se na webu.

pondělí 9.1.
Sníh drží, zima není tak veliká, teploměr ukazuje kolem nuly. Vyrážíme tedy sice nejkratší cestou nahoru ke školce, ale svačinku si dáváme v lese, nad roklí. Děti se, jako obvykle rozloží na karimatky a v klidu si každý sní svoje dobroty. Trochu si povídáme o vánocích, dárcích, horách, Třech Králích. František prohlásil, že dostal „pinďomana“, dost jsme se nasmáli, když jsme zjistili, že myslel „spidermana“. A pak už honem sundáváme lopaty z batohů a na hupech v lesíku u školky zkoušíme, komu to jak jezdí. AnežkaF. s Bětkou, dávají přednost stavbě tunelů ve sněhu. Klárka s AnežkouA. chvíli jezdí, ale pak si raději hrají oblíbenou hru „na rodinu“, které zemřel tatínek…Lara a Lada zkouší, jak se asi dá daleko dojet a dolézt po kolenou – až do teepe, Franta s Jendou jezdí 400kimíků – rozuměj kilometrů. Amálka frčí nadšeně z kopečka a ranní stýskání po mamince je už zapomenuto. Františka prokáže velkou trpělivost při výstupu na kopeček, kde jí hodně podkluzují boty. Aňulce a Rafaelovi je brzy zima, tak odcházejí s Michalem do teepe, rozdělat oheň. Ale Rafael je dnes ve školce s námi sám poprvé a celkově to zvládá moc dobře! Postupně se do teepe vydáváme všichni, zazpíváme si s Michalem i novou písničku a už je čas oběda. Jsme z toho ježdění, tak unavení, že děti se balí do dek, sesedají kolem ohně a vydrží poslouchat Eliškou čtenou celou pohádkovou knížku o ledním medvídkovi. Výtvarné tvoření jsme tentokrát vůbec nestihli, tak si ho vynahradíme někdy příště.
Ještě text nové písničky: V lednu zima, dlouhé noci, můžem se vyspat, není slyšet vlaštoviček, jen vítr foukat. Zafoukej větříčku z Dunaje, ať zima brzy zas roztaje. Vítr mraky rozežene, probudí se zem, slunko jasně polaská nás, dobře bude všem. Zafouká větříček z Dunaje, a slunko nad sněhem vyhraje. (autor. Jaroslav Krček)
Milí rodiče, děkujeme, že děti vhodně vybavujete, celý den je pak možné prožít spokojeněji, bez zbytečného stresu – třeba z promočených bot. Jen drobná prosba, některé děti nenosí teplé pití, zkuste, prosím zvážit, zda byste jej, teď v zimě, dětem přecijen nemohli dávat, třeba i trošičku oslazené. Zahřeje, dodá energii. Děkujeme.

Petra Kasová

20170109_121344 20170110_103648 20170110_140409

 

 

Napsat komentář