škola v květnu 2018, v pondělí a v pátek

Pondělí 21.5.

Dnes americký den.

Dopoledne jsme zahájili anglickými hrami před jurtou. V jurtě jsme si poslechli a zapsali referáty o amerických zvířatech od Jury  a o sportech od Oty, pověděli jsme si o Indiánech a Kolumbovi, vybarvili american flag a portrét Indiána. Dohodli jsme se, že společně vytvoříme kvarteto se slovíčky neobvyklých zvířat jako flamingo, armadillo atd.

Odpoledne přišel Paul taťka Nicolase a povídal parádně s fotkama o velikosti USA, obyvatelích, diverzitě, krásné přírodě, zvířatech, jídle a sekvojích. Přinesl nám také typical snack a to tousty s peanut butter and jam. Fronta byla předlouuuhá. Děti se hodně ptaly, některé dotazy jsme museli googlit, třeba jako jaký je rozdíl mezi sekvojí a redwood. Moc Paulovi děkujeme za milou a skvěle připravenou návštěvu.

Kamila

Pátek 18.5.

V hojném počtu a posilněny Sebastianem jsme se vydali k jurtě. Již tradičně jsme si zacvičili jógu, protáhli se a šli pracovat. Věnovali jsme se řezbařině, Vláďa trpělivě pracoval na dýce, Tammík si vyřezal z kulatinky domeček, Anež ozdobnou kouzelnickou hůlku a další pracovali na svých mazacích nožích. Druhá skupina se věnovala výtvarce, malovali jsme si temperou nohy a ty obtiskly na papír a dotvořili si portrét koňské hlavy. Dolepovali jsme je trávou, třpytkami, samolepkami. Galerie výtvorů je k vidění ve velké jurtě.

Odpoledne jsme si vyrobili recyklovanou peněženku z tetrapaku a pokračovali v řezbařině.

Děti skvěle spolupracovaly i v hojném počtu, objevilo se spoustu hotových výrobků a trpělivosti s dlouhodobějšími projekty.

Kamila

Pondělí 14.5.

Anglické hry na hřišti, Simon says, Hey Mr, Robot, Touch colour. Poté jsme se v jurtě věnovali Indii, Zoro mluvil o geografii a obzvlášť všechny zaujal „posvátný kanál“ Ganga. Jura o nádherných zvířatech a Anež o kastách a hinduismu. Je skvělé, že si děti referáty přioravují a poté ostatním prezentují. Společně jsme si pak pověděli o kolonizaci, meditaci-tu jsme si samozřejmě zkusili, o jídle. Vybarvili jsme si Indickou vlajku a zvíře.

Odpoledne Hugo přinesl kameru, točili jsme scénky z viedou klipu o gorile a konečně se dohodli i na konci naší gorilí písně.

Kamila

Pátek 11.5.

Je nás mnoho, tak jse tři průvodci, Kamila, Igor a Sebík.

Společně cvičíme jogu a acro jogu, děti parádně zvládají naší sestavu. Máňa a Anežka ji zkouší poprvé, mazáci perfektně umějí už i stojky v rukách.

Následuje řezbařina a vyrábění novinových korálků. Nejdříve je dětem těžké vystřihnout dlouhý tenký trojuhelník, ale nakonec se podaří. Motání na brčko také nejdříve trvá, ale nakonec jak řekla Maruška, to zvládáme levou zadní. Vznikali parádní barevné kombinace a z nich náramky a náhrdelníky. Odpoledne pokračovalo vyřezávání a pokus o výrobu náramků z bavlnek. To se ukázalo velmi složité, možná i trpělivost už holkám trochu chyběla. Z původního uzlíkování jsme rychle přešli na snadnější obmotávání, ale i to bylo víceméně nad jejich síly. Téma správně zvolené úrovně a náročnosti výroby mě tedy stále provází 🙂

Velká skupina a tři průvodci se jeví jako skvělá volba. Společně se nám dobře spolupracuje a můžeme se pouštět do několika projektů naráz, děti si vybírají a každý pracuje.

Kamila

Napsat komentář