Prosná kaše ve školce? – prosinec 2022

19.12. Vlčata

Dnes ráno nás přivítalo ještě zasněžené zázemí. Vše, i týpí, bylo zmrzlé. Rozdělali jsme si v týpí ohýnek a opekli studené nebo i zmrzlé svačiny. Děti venku bobovaly a užívaly si sněhu.
I dnes jsme šli na procházku lesem. Kvůli mrazu jsme vyšli později než obvykle a nakonec jsme nedošli ani moc daleko. Šli jsme směrem k lesnímu divadlu, děti se ale na prvním kopci pustily do klouzání a bobování, u kterého jsme zůstali. Chtěli jsme, aby si děti sněhu užily co nejvíce.
Oběd jsme si dali v týpí u ohýnku. Po obědě jsme vyráběli vánoční ozdoby, povídali jsme si o Vánocích, o Marii s Josefem a o narození Ježíška.
Všichni jsme si den moc užili a rychle nám utekl. Přejeme všem krásné Vánoce a těšíme se zase v Novém roce. Desi a Milan

12.12. Vlčata

Přivítání v ranním kruhu a rozcvička na začátek dne. Následovala procházka zasněženým lesem, potom oběd v týpí a odpočinek v jurtě – relaxační příběh a pohádka s výtvarnou činností: výroba jmenovek na dárky díky čemuž děti trénovaly jemnou motoriku při vázání uzlíků a prací s nůžkami. Kdo potřeboval změnu, jezdil venku na podsedáku nebo se kouloval či jinak řádil ve sněhu.

9.12. Veverky

Hned ráno zjišťujeme, že hliněné koule mrazem lehce popraskaly a vznikly tak zajímavé struktury. Zkoumáme led a jeho krystalky na různých předmětech, rostlinách a také zkoušíme jeho pevnost. Je to první příležitost po létě, takže radost veliká!
Písničky na besídku už mají děti v malíčku, nejoblíbenější „Kozu“ a “ Pásli“, dále dotahujeme ještě „Bude zima, bude mráz.“ Zdokonalujeme se v opékacích dovednostech – sledování klacku a vzdálenosti od ohně je potřeba u nováčků pilovat. Některé svačinky jsou obzvláště vypečené!

8.12. Vážky

Ráno proběhlo povídání o mikulášských zážitcích a o adventu. Dnes jsme s dětmi zkoušeli rozdělávat oheň pomocí křesadla, škrábání smolných dřívek. Učíme se poznávat, které dřevo bude dobře hořet i za mokra.
Celý den je prokládán adventními a vánočními písněmi v lese i týpí.
Na procházce sledujeme stopy – například divočáčí, které vídáme i v zázemí na fotbalovém hřišti. Došli jsme k paloučku, kde si děti hrají nebo opékají svačinku na ohýnku.
Odpoledne tvarujeme korálky z několika druhů keramické hlíny – sedíme kolem ohně a koulíme z připravených kousků. Hlína je teplá, děti tohle modelování baví. Nakonec každý korálek propíchneme dřívkem a necháme schnout na výpal. Experimentujeme s mícháním různých druhů hlín.

2.12. Veverky

Tenhle den voněl perníkem, který jsme pekli. Místo Milana byl Španďa.
Navezli jsme do týpí dřevo, rozdělali oheň a pustili se do odměřování surovin na litý perník. Bavilo nás drcení cukru, přesívání kakaa a koření, míchání všeho dohromady. Je dobré ohraničit čas písničkou, aby se děti nehádaly, kdo míchal déle. Když máme sypké nachystáno, jdeme do lesa. Škrábeme se k posedu novou cestou, tam rozděláme oheň, olamujeme suché spodní větve ze smrků, kterých je kolem hojně. Lezení na posed je vrcholná dovednost. Učíme se u toho i pustit kamaráda, respektovat jeho tempo, střídat se. V týpí po obědě loupeme spařené mandle a zdobíme hotový perník čokoládou a mandlovým posypem. Je nás celkem 12, takže na každého vyšel slušný kousek. Venku se snáší sníh, to je obrovská radost. Chvála paní Zimě!

1.12. Vážky

Scházíme se v týpí, zpíváme si s rytmizací koledy a jiné písničky na přání. V ranním kroužku se počítáme a dozvídáme se, že nám začal měsíc prosinec. Naší destinací je tentokrát palouček. Cestou sbíráme přírodniny na ozdobení adventních věnečků. Ty po obědě motáme v týpí, zdobíme listy, šiškami a kapradím nebo si je jen tak posadíme na hlavu. Ještě ráno proběhl veledůležitý počin – děti se Španďou položily cestičky z pytlů od kávy, a tak jsme se dostali ke zkoumání kávy. Zelená zrnka se dají opražit, ale to zkoušeli jen školáci.

Napsat komentář