Škola pondělky a čtvrtky, září a říjen 2018

Čtvrtek 24.10.2018

Naše acrojogové vystoupení začíná nabývat konkrétnější podoby, dnes jsme na něm opravdu vyadatně pracovali. Poté jsme řezali a ladili naši obří zvonkohru.

Odpoledne dorazily Káča, Gábi a Markéta a společně jsme nacvičovali písně na Dušičkovou slavnost.

Kamila

Pondělí 22.10.2018

Ráno na nádraží, how many are we, how many girls and boys, Co musí umět leader? Stop, wait, lets go, right left a píseň make a circle round and round.

V jurtě pokračujem v pohybu, slovesa jump, clap your hands, stand up, turn around, opozita, fat thin, beautiful ugly, big small, strong weak,happy sad. Slova chair, table, bag, tree, fire..Píseň leaves are falling. V kruhu Pass me the ball please a how old are you? Po svačině koukáme na vide Goldilocks and the three bears. Skupinka Small Lions Tim, Mia, Zoro a Anež následně trénují její dramatizaci. Panteři opozita, Wild cats barvy a čísla a slovní zásoba. Poté lions bravurně předvádí pohádku, obecenstvo tleská a skanduje o přídavek. Po pauze se vrháme do Velké Británie a rozdělujem ji na Englad, Wales, Scotland a N.Ireland, barvíme a lepíme do našich cestovních deníků.

Odpoledne testujeme spolupráci. Z tabulky časů běhu od branky k brance tvoříme pododbně rychlé dvojice a ty spolu běží. Takto si témeř každý vylepší svůj osobní čas. Podbíháme lano a ukazuje se, že některým to jde lépe, jiným hůř. Ti lepší tedy berou ostatní do dvojic či trojic a stávají se průvodci. Je potřeba nejen vědět, kdy vyběhnout, ale i jak to svým kamarádům dát vědět, aby stihli včas reagovat. Tim a Vojta se ukázali jako nejlepší průvodci a byli na sebe náležitě pyšní. Závěrečný úklid a ahój školo.

Kamila

Čtvrtek 18.10.2018

Vítací kruh na nádru a hurá do jurty na acro jogu. Nejdříve ale rozvička, musíme se řádně rozehřát a protáhnout. Video od Markéty nás učí novou sestavu a tak jí zkoušíme i se záludnou otočkou, kdy hlavně těžší děti mám problém udržet na jedné noze. Ale moc nás to baví a rozhodně nás to neodradí a trénujem a trénujem, na besídce v kině se máte na co těšit 🙂

Poté berem sekyrky a pilky a hurá do lesa na označené stromy. Vybíráme si dva a učíme se jak a proč vyřezat klín, abychom mohli strom správně porazit. Pak pilkou a sekyrkou ho zbavujeme větví a dva smrčky berem do školy. Nařežem je obloukovou pilou ve dvojicích na kusy, skvělá spolupráce dětí a pak každá dvojice nožíky svůj kus odkůruje. A co z toho bude? No obří dřevěná zvonkohra přeci, příští týden budem pokračovat.

Kamila

Pondělí 15.10.

Divadlo a stěna

Hlavácká partička s Petrou B. čekají na hřišti u Hlaváku a my ostatní cestujeme za nimi. Dáme sváču a tramvají do Holešovic. V divadle Alta skvělé představení Tobiáš Lollnes s naší Éliškou v jedné z hlavních rolí. Ekologická pohádka o tom, že když se necháme oblbnout, uschne nám pod nohama strom, nebo i celá Země. Děti jsou v pohybu a vtaženy do příběhu, dospělí pláčou. Krátká pauza  venku, přichází Petra mamka Tima a Ani, naše expertka na lezení. Osidlujem stěnu Mammut a tři jističi Petra, Kamila a Vojta s Nathem jistí děti v lezení s lanem, zbytek s Ondrou řádí v boulderové sekci. Témeř všichni se vystřídají, až na dvě nebo tři vyjímky, které dnes lano neláká. Děti jsou neuvěřitelně šikovné a nebojácně lezou jako veverky či opice. Všichni jsou náramně spokojeni, Petro díky za skvělou pomoc s celou akcí. Cesta zpět na hřistě a hurá na vlak. Parádní nevšední den, kdy sice angličtina nebyla, ale zato spoustu nezapomenutelných zážitků ano.  Díky všem.

Kamila

Pondělí 8.10.2018

Na nádraží počítáme holky a kluky a jdeme do jurty. Zpíváme Hello hello(slovesa turn around, jump up 3 times, stand up, sit down, lie down, clap your hands) a Make a circle, hrajeme hry How are you? Emotions, happy, angry, sad, sleepy. If you happy and yoz know clap your hands…

Pak ve dvou skupinách How old are you, Whats your name, a whats your favourite colour? Následuje hra Hey mister indian whats your favourite colour, aneb rybičky rybičky rybáři jedou…Pohádka The Three bears and Goldilocks, nejdřív vyprávěná pak na videu.  Poté se dělíme do našich skupin. Wild cats s Ondrou kreslí slovíčka z pohádky, Panters s Petrou si je zapisují a Lions  s Kamilou vyprávějí celou pohádku sami. A jelikož je to moc baví a krásně mluví, vypráví i červenou řepu, kterou jsme dělali minule.

Náš systém žlutých a červených karet krásně funguje, když s někým šijou čertu s radostí si zaběhá kolem jurty a poví slovíčka či zazpívá píseň. Děti si zvykají na společný rytmus pondělků a krásně se zapojují a pracují.

O obědové pauze nás čeká překvápko, děti místo fotbalu hrají celou dobu Hey mister Indian a opravdu důkladně si procvičí všechny možné i nemožné barvy (diamond, rainbow atd)

Odpoledne so povídáme o rychlosti, kde a jak se trénuje rychlost, ruce, nohy, švih, postřeh atd. Běháme na čas od brány k bráně, měříme na stopkách, děti nesoutěží mezi sebou ale samy se svým časem, baví je to velmi a tak nakonec každý běží 5x a opravdu se jejich časy neustále zrychlují. Experimentujeme s olejem máty, jestli nám pomůže být ještě rychlejší, ale ani moc ne.

Parádní den spolu.

Kamila

Čtvrtek 11.10.

Je nás 10, jdeme rovnou do zázemí. Úvodní kruh a rozcvička. Od mojí kamarádky Markéty Strnadové jsme zdarma dostali její online kurz Parťácké jógy. Zkoumáme web a zkoušíme spoustu cviků ve dvojicích. Moc nás to baví a nacházíme spoustu inspirace, jak obohatit naši acrojogovou sestavu. Rádi bychom nacvičili acrojoga vystoupení na vánoční party.

Poté se vrháme na  náš plán, šití obalů na Opinely. Papírový střih překreslujem na staré džíny, střiháme a přišíváme poutko. Pak zrubu zadním stehem sešíváme kousky k sobě. Kluci se trochu ofrňují, ale nakonec se do toho ponoří a velmi pečlivě a precizně pracují. Nakonec všichni kromě Tima pouzdro dokončí a je vidět, že náš záměr zdokonalit se ve zručnosti se pomalu začíná naplňovat. Nakonec kladivem naboucháme do pouzdra cvočky a tradáá máme hotovo. Tigra ještě pečlivě zapošívá lem, aby se horní díl netřepil.

Kluci s Igorem zpevňují i druhou branku a my uklízíme v jurtě.

Prima den plný dosažených cílů.

Kamila

Pondělí 1.10.

Odpoledne pršělo a náš tělocvikový program rychlosti nešek uskutečnit. Plán B tedy nezklamal a tvořili jsme Aroma mapu. Na obkreslené Aňulce jsme si zopakovali, které oleje už známe, jaké mají účinky a jak na nás působily. Citron, hřebíček a levandule. Starší děti psaly, mladší malovaly.

Kamila

Čtvrtek 4.10.

Slunce svítí, krásný den nás vítá. Je nás 14, nově Franta Hofík a Jenda a na návštěvě Zoro. V zázemí rozcvička a acro joga, pak sváča a hurá do práce. Minulý týden se zřítila jedna z našich branek, takže Igor a část kluků se ujmou opravy. Vyndavají staré vruty a zatloukají nové hřebíky. U toho ostatní trénují s vrtačkou, učí se vyměnit a dotáhnout nástavce a zavrtat vrut opravdu čistě a bez pomoci dospěláka. Noe, Zoro, Zdenda a holky vyrábějí pletací kolečka a pak pletou náramky. Róza je vynalézavá a učí holky i jinou techniku a s Maruškou a Anež si vyrobí krásné opravdu barefoot sandále.

Po obědě se učíme zadní steh a připravujeme si papírový střih na pouzdro na Opinel, abychom na příště byli všichni nachystaní.

Prima den na slunci.

Kamila

Pondělí 24.9.

Ranní kruh na nadráží, píseň make a circle big big… counting, how many girls/boys ? Poté hřistě.  Hra na Im a big giant and Ill eat your … cvičíme body parts. Začína pršet utíkáme do jurty, jeee škola ve velké jurtě, skvělé. Slovesa pohybu. Cestujem do Británie.Pohádka o řepě. Nejdřív vyprávíme, poté koukáme na youtube na video, Slovíčka family members and animals. Po pauze práce ve skupikách. Wild cats (Marcel, Tigra, Julie, Ema, Roza, Tonda Tammik, Annemik, Matouš) family members a colours, už se všichni nováčci naučili hodně barev, mám radost, Cvičime představení o řepě, které nakonec všem zahrajeme.  Lions (Tim, Mia, Zoro, Anež, Noe) Alphabet song, spelling, writing alphabet. Panters (Maru, Jura, Hugo,Vojta ,Žofka) Whats your city, street, adress ? Píší věty a dělají rébusy. Oběd a odpoledne?

Jelikož děti dnes hodně divočily a hlavně kluci fakt dost rušili a zdržovali , ptáme se jak se měli?? Všichni říkají, že to bylo náročné a tak si domlouváme systém žlutých a červených karet, který navrhly děti, bavíme se o pozornosti, skákání do řeči, emocích- každý má jinak velkou sopku , která může bouchnout a sepisujeme dohody na papír, který všichni podepíšou. Dolaďujeme kolečko služeb.

Kamila

Pondělí 17.9.

Parádní divadelní představení Jackie and the giant, spoustu her a slov. Děkujeme Míše a Chrisovi, že nám ho zařídili. Dětem se moc líbí a parádně spolupracují. Poté hrajem With my magic fingers Ill turn you into..slova animals..hrajeme whats your name a What are you doing??

Odpoledne téma načasování. Co se dá načasovat a jak je to důležité?? Parádní debata v kruhu, všichni se zapojují a hází nápady. Hádáme olejíček, který Ondra donesl, všichni bezpečně poznají hřebíček. Má s sebou i kousky, žvýkáme je a povídáme si o jeho účincích. Pak hra s lanem, podlézáme a trénujeme načasování. Matouš všem vytře zrak, když jako první podběhne bez doteku. Perfect timing. Pak přeskakujeme jako obří švihadlo. Ondra má dlouou tyč a točí se dokola, podlézt, skočit, uhnout, opět velké soustředění a velká zábava.

Skvělý den po všeh stránkách.

Kamila

Čtvrtek 13.09

Den začínáme jogovou rozcvičkou. Roztáhneme si karimatky venku a protahujeme se a ohýbáme, dokud nejsme pořádně zahřátí a jdeme na  naši oblíbenou acro jogu. Sestavu cvičí všichni, i nováčci. Moc nás to baví a krásně se propojujeme. Poté si vydnáme Opinely a řezbářské nožíky a připomeneme si pravidla při práci s noži. Děti, co chodily i loni si troufají už i na řezbářské nože, Aňule, Tammík, Aňička pečlivě a bezpečně řežou. Pod rukama nám vznikají javorové kouzelnické hůlky dlouhé 12 palců, měříme a počítáme, kolikže to je vlastně centimetrů?? Učíme se u toho dělat ozdobné kroužky, je to velmi jemná a pečlivá práce. Máťa a Vojta je nakonec natrénují vcelku obstojně. Ještě stihnem oslavit Rozárky středeční narozky a hurá na písmenkovou polévku.

Po výborném obědě nás déšť vyžene do velké jurty, kde část dodělává, či začíná šít pytlíčky z filcu. Druhá část by měla dělat opasky, ale ouha, triko z domova má jen Noe. Roztříháme tedy staré povlečení, ale nepracuje se nám s tím dobře, třepí se. Uděláme pár copů, přišijeme konce k sobě i kroužky přiděláme. Pásky se nám moc nelíbí, tak se rozhodneme se, že trička donesem příště a budeme pokračovat.

Kamila

Pondělí 10.9.

Dnes na nádraží nás bylo 20 a Petra, Kamila a Ondra. Velký kruh a píseň Make a circle big big big, small small small , in-out, up-down. Poté jsme počítali do dvaceti a vydali se nejkratší cestou k jurtě, neb Huga bolelo břicho. Svačinka , následuje rozcvička, cvičíme body parts. Poté hra s míčem whats your name, my name is.. a barvy, Touch something red etc. Děti si toho většinu pamatují, což nás velmi těší a dokonce i Maruška přes prázdniny zapomněla, že angličtinu nemá ráda a aktivně se zapojuje.

Je potřeba se rozdělit na skupinky, a tak máme Wild cats, což jsou začátečníci, tady je Tonda, Tigra, Julka, Ema, Róza, Anička, Aňule, Marcel a Tammík. Pokročilí Small Lions, Maruška, Mia, Zoro, Hugo, Anež, Noe, Tim a zkušení Black Panthers Máťa, Nat, Vojta a Žofka.

Wild cats cvičí Whats your name a My name is a poté Whats MY name a snad už si všichni pamatují jména všech. Panteři a Lvi trénují zájmena his and hers a slovesa, touch, show, run etc..

V jurtě všichni spolčně děláme papírový projekt WHERE I LIVE, Universe, planets, Sun, The Eath, Continent, Czech Re, My village/town, my house. Vznikají pěkná díla a po celou dobu se snažíme na děti i mezi sebou mluvit anglicky, i když víme, že ne všichni všemu rozumí, kontakt s jazykem nám přijde důležitý.

Odpoledne tělocvik, den rovnováhy. Bavíme se o tom, kde všude může být rovnováha, duše, tělo, emoce, zajímavá debata. Trénujeme rovnováhu těla chůzí na slackline, stojem na jedné noze, zavřené oči, počítání, dřepy na jedné noze, stojky na hlavě na rukách. Pak hra ve skupinách po pěti, dejte na zem 4 ruce a 4 nohy atd. Spolupráce a originalita. Skupina s Natem a Máťou jsou vždy první a ostatní je bohužel většinou napodobují. Ve dvojicích jedna noha 🙂 konečně rozváže kreativitu a úzkou spolupráci. Zakončujeme aromaterapií, neb péče o duši je také důležitá. Ondra vypráví o olejích, jak a z čeho se získávají a co se s nimi dá harmonizovat a pak hrajem hru. Kápne každému na ruku a poznáváme, co je to za vůni. Většina  bezpečně rozezná citron. Jak se cítíte po inhalaci? Děti říkají, osvěženě, lehce, radostně, všechno odešlo atd. Zkoušíme jak vůně voní z rukou ostatních, divíme se, jak se to liší.

Nakonec úklid a hurá na vlak.

Kamila

Pondělí 3.9.

Náš první den proběhl parádně. Na nádraží se nás sešlo krásných 21 a průvodci Petra, Kamila a Ondra. Začali jsme seznamovacím kruhem jmen a toho, co máme rádi. Poté jsme si zopakovali, jak se chodí po městě a vyrazili cestou kolem potoka. V parčíku jsme se nasvačili a hráli seznamovacá hry s intu tyčí. Seřadily jsme se podle velikosti, podle věku, podle abecedy, podle měsíce narození, zkrátka vyblbli jsme se řádně a seznámili jsme se spolu a oprášili základní znalosti.

Poté jsme se vydali do jurty, seznámili se s pravidly v jurtě a okolí. Na pozemku se to hemžilo dětmi a rodiči a Kačka s Katy a Temokem chystali slavnost piňatu.

Po výborném obědě jsme si užili hodně legrace při snaze rozbít piňatu a získat poklady uvnitř. Nakonec muselo pomoci hodně rodičů a průvodců a nakonec piňatu dotrazila naše Peťa, tak snad to anglickému týmu přinese do nového roku hodně sil.

Ve zbylém čase jsme si ozdobili nové dřevěné šanony a rozdali si různé sešity.

A ve tři hurá na vlak.

Kamila

Čtvrtek 6.9.

Je nás jen osm, komorní skupina jde do lesa . Úvodní kruh , plány na tento rok. Děti touží po acrojoze, řezbařině, domečku v lese . Domlouváme se, že naším záměrem je prohloubit svou zručnost, vrtání, řezání, šití, vyřezávání atd. heslo RUCE S SEBOU 🙂 Chceme tento rok vyrobit vlastní fotoknihu jako vánoční dárek prarodičům s fotkami ze školy a ruční japonskou vazbou.

První dnešní projekt je land art v lese, vzniká spoustu děl. Pilka, nožíky , provázky a vrtačka. První pomyslný test zručnosti na sebe nenechal dlouho čekat, kdo provrtá žalud, postupuje do dalšího levelu ve vrtání.

Vše je zakončeno vernisáží kometovanou radiem Škola Země na improvizovaný mikrofon. Děti prezentaci děl berou velmi vážně a okamžitě pozmění své mluvené slovo na odborný umělecký tón.

Po obědě šijeme z filcu zdobené váčky na silové předměty, navazujeme tak na středeční učení o vědomí. Děti si procvičí a naučí dva druhy stehů a přišívání ozdob a knoflíků. Velmi potěšeni pozorujeme i ty nejmenší a i ty velmi živé, jak sedí a pilně pracují. Dílo se povedlo, úsměvy září.

Těšíme se na příště.

Kamila

Napsat komentář