Tři středy u Sokolíků

Svatojánské proudy 5.4.2017

Duben začali sokolíci odvážnym letem bývalým údolím Svatojánských proudů. Autobus nás zavezl do Štěchovic a po krátkem úseku městečkem jsme se dostali na pěšinku nad přehradou. Při svačině jsme si povídali, k čemu slouží a jak proplouvají lodě. Cesta se kroutila podél hladiny, to ocenili zejména nejaktivnější vrhači kamenů Tim a Bart, místy pak stoupala strmě vzhůru, aby se po chvíli opět vrátila dolů. Většinou jsme museli jít po jednom za sebou, šíře cesty to jinak neumožňovala. Díky tomu jsme vytvářeli dlouhého hada, jemuž nebylo vidět, díky častým zákrutám, zezadu na špičku. Několik naučných tabulí s historickými fotografiemi prvních osadníku, vorařů a vůbec přírodních krás, nám pomohlo udělat si obrázek o tehdější nádheře tohoto místa. Minuli jsme dvě chatové osady, přeskočili několik potůčků a dokonce pročli skalním tunelem. Před Slapskou přehradou jsme zatočili na dlouhé schodiště, ktere nás zavedlo az k autobusové zastávce v Třebenicích. Zvládli jsme náš zatím nejdelší výlet, vzhledem k velké náročnosti terénu musím výkon dětí opravdu vyzdvihnout. Jsou to borci, ti Vaši naši sokolíci.

 

Žlutá výprava za Hlaváčkem jarním- Chlum – 12.4.2017

Ani letos jsme nevynechali již tradiční žlutou výpravu za hlaváčkem jarním na lom Chlum u Srbska. Nejlépe vybavena byla jednoznačně Karlička, na které bylo težké najit jinou nez žlutou barvu. I ostatní děti měly různé doplňky požadované barvy, takže jsme byli neomylně přitahováni směrem k našemu cíli. Naši cestu lemovaly zahradní i lesní petrklíče, hojně rozkvetlé zlatice (zlaty déšť), pampelišky, kontejnery na plast a mahony. Kousek jsme šli dokonce po žluté značce. V lomu samotném se žlutila spousta plazivé mochny a barborky. Prozkoumali jsme medvědí jeskyni na nápisech z kamenů si procvičili písmenka a pomoci naučné tabule se přenesli do času, kdy se Berounskem proháněli lvi a hyeny. Samotné setkaní s hlaváčkem proběhlo během několika vteřin, kdy jsme s Míšou děti uprosili na dokumentační snímek, pak se nám celá skupinka rozprchla po přilehlé louce hlaváček nehlaváček. Obědvali jsme ve spodní části lomu samozřejmě žlutý- vanilkovy pudink s piškoty a banánem. Děti využily energii z jídla na horolezecke hrátky na kamenném spadovém poli, my s Míšou na utužení nervové soustavy. Na zpáteční cestě jsme uhnuli těsně pod lomem přes louku až na okraj skály s krásnou vyhlídkou na protilehlý činný lom, Berounku, lávku přes ni na nádraží.  Bylo zřejmě, že dva skalní masivy dělí rokle, tak jsme se pustili úzkou pěšinkou dolu. Minuli jsme menší jeskyni a po chvilce došli až na asfaltku vedouci podél řeky. Na závěr žlutého dne se ještě holky s pomocí Míši pustily do pleteni pampeliškových venečků, kluci pampelišky házeli do vody jako lodičky.

 

Výstava Play, Petřín a Stanice přírodovědců 19.4.2017

Po delší době zůstali sokolíci v Praze. Hlavnim cílem byla výstava Play v podkroví Malostranské besedy. Ráno před otevřením jsme ještě stihli proběhnout Kampou a kolem Čertovky a Lennonovy zdi se přesunuli  na výstavu. Děti si pohrály celkem se zájmem, ja musím zdůraznit nádherné výhledy na okolní střechy, Hrad i Petřín. Cestou na lanovku jsme minuli dům Česke obce sokolské, bohužel nás zrovna zradil foťák, tak jsme nemohli ulovit vzácný snímek. V růžovém sadu nad lanovkou děti zkoušely, jestli stařičká magnolie dokáže pojmout celé sokolí hejno (je) a prošli bludištěm nakresleným na cestě. Obědvali jsme v zahrádce pod růžemi, kde už kvetlo několik rododendronů a azalek, ale hlavně spousta tulipánů. Po našem náletu nápadně ubylo turistů, takže si děti mohly skoro hodinu nerušeně hrát na četníky a zloděje a různé odnože této nesmrtelné hry. K jezírku s lachtanem jsme to vzali zkratkou po svahu, nejsme přeci jen z lesa tolik zvyklí na asfalt. Deti pročistily přítokový potůček a mohly si prohlédnout nafouklou žábu a několik ryb břichem vzhůru (z patřičné vzdálenosti). K vodopadu pak doválely sudy, pokud jste našli na oblečení zbytky psích pozdravů ,je to z této části dne. Kinskou zahradou jsme vyšli z areálu Petřína a jako dezertík si ještě dali Stanici mladých přírodovědců. Tam poskakovaly klokanní mámy s klokaňátama v kapse a ve vedlejším kotci “ kapesní “ prasátka. Poníci, kamerunské kozy, andulky, emu, sova palena a krásná lama – příjemné zakončení příjemného dne.

Petr

Všechny fotky jednotlivých výprav z celého roku jsou k vidění na tomto odkazu:

https://goo.gl/photos/tVxZBzcLMTFbN7t29

Napsat komentář