Dubnová Vlčata a jiná mláďata, 2017

Pondělí 10.4.

K pondělní skupině Vlčat přibyli tři stateční „Klubíčkáři“ a rovnou bez maminek. Ve vlaku prý bylo pár slz, ale v Řevnicích jsem vítala už usměvavé pohodáře.  Na nádraží jsme se přivítali, tak jako každé po a ut, společně v kruhu. Vidíme všechny kdo tu jsou a jak se mají. Vítáme slunce a probouzíme zemi a nás všechny. Cesta byla stejná jako poslední Klubíčková, tedy Sádeckou ulicí až nahoru přímo do lesa. Větší děti nám dnes hodně pomáhaly. Hlavně Beri, Anežka F., Lara a Annemiek.
Vybrali jsme místo na slunci a dali si sváču. Povídali jsme si o lese na jaře o pravidlech v lese, vždy vidím průvodce, oba konce klacku, čekáme na sebe na každém rozcestí. Překonali jsme lesní lávku, doputovali až na okraj lesa, kde začíná louka a tam už přišel Michal s kytarou. Kdo chtěl, tančil a zpíval. Ostatní si hráli v lese. Lovili divoké prase…někdo se jím i stal… Holky stavěly domečky. A samozřejmě proběhla i jejich tradiční hra „na mámu a tátu“.. Pak jsme se vydali úprkem přes louku „do školky“. Batohy na okraji louky a u lesa u stolečků. Společné poklidné posezení, oběd.
Krátké pohrání si v zázemí. Odpočinek ve velké jurtě u pohádky Ferdy mravence, zrovna o tom jak je to s malými mravenci. Někdo dřímal, někdo usnul. Odpočívali jsme všichni. A na výtvarku tentokrát už nezbyl čas. Probudili jsme spáče a pomalinku se loudali na nádraží. Příjemný pomalý den.

20170404_095645

Úterý 11.4.

Sešla se celá naše úterní parta. Vzali jsme to Úvozem ke starému místu. Cestou si nasbírali meduňku a podběl na čaj. Nasvačili se nad starým zázemím v lese. Hodně jsme si tam prohráli. Vznikly domečky pro brouky, lesem se proháněli koně, létala letadla… pod odklopeným  kamenem jsme objevili mravence, pozorovali jsme, jak nosí svá vajíčka. Putovali dál přes rokli a hurá do zázemí. Tam už Petr Macalík se školáky stavěl hmyzí domeček. Tak jsme občas i my nakoukli.
Petra K.zařídila od Evy Macalík zapůjčení mlýnku na mouku a jali jsme se mlít mouku na beránka. Namleli jsme mouku, míchali vajíčka, olej, sypali sodu, namáčeli rozinky, vymazávali a vysypávaly dvě formy, prostě každý se nečeho chopil, a tak to bylo vše rychle hotovo a beránek se pekl….

Ze zrna chléb a v zrnu slunce zář. Sluncem na nás hledí boží tvář.
Tak v plodinách země, zraje boží jas. Nechť zraje i ve mě a ve všech nás.

Ševelí, ševelí tráva.
Semínko už vstává.
Jeden, druhý lísteček,
na stráni vyrostl stromeček.

Některé děti se parádně vyřádily prací u kuchyňko-ponku. Nevím, jestli vařily dobroty nebo dělaly maltu. Rozhodně na místě činu vzniklo neuvěřitelné bahniště, děti se pěkně zráchaly. Udělali jsme si tedy oheň v teepee, aby všichni bahňáci proschli a prohřáli se.
Po obědě a po čtení Ferdy mravence, právě o mravenčích miminkách, přišlo na řadu krájení a ochutnávání beránka. Mňam!

Eliška

20170403_140928

Tiskání na látkové tašky s Petrou Kasovou

Napsat komentář