Kronika školáků většina psána školáky – září 2017

Úterý 5.9.

Ráno se  nás sešlo 15 dětí, Michal Turek a violoncello a já, Eliška s fenkou.
Vystoupali jsem nahoru docela svižně.
Rovnou do velké jurty.
S živou hudbou se nám pracuje opravdu dobře. Rychle jsme rozptýlili obavy ze cvičení či tance. Vlastně celou pohybovku jsem si hráli. Zapojili se všichni a opravdu dobrovolně. Měla jsem velkou radost.

Hra 1: na rozehřátí – hraje -li hudba běh, či lezení po 4, zastaví hudba – štronzo. Střídání dle hudby a tleskání. Běh do rytmu a do nálady, až do skoků či do jen chůze.
Hráli jsme hodně kol, děti prostě chtěly.

Protažení, vydýchání: rolování podle hudby, jejího tempa, rytmu a nálady

Hra 2: Pastelky a ořezávátko. Ořezávátko má babu, vychytá všechny pastelky, ty se pak všechny natáhnou a propnou, ořezávátko tu nejostřejší pastelku pasuje na ořezávátko dalšího kola. Nebojte, všechny děti se dozvěděly, že opravdu není jednoduché vybrat nejostřejší pastelku….byly chváleny všechny pastelky.

Vydýchání, picí pauza.

Hra 3: V kruhu, kdo chce předvádí bez mluvení, za doprovodu violoncella co dělal nebo kde byl o prázdninách.  Ví jen dotyčný a Michal a my ostatní hádáme.
Máťa: na pláži s pískem
Matěj: na kajaku
Otík: v restauraci v Chorvatsku
Vojta: rozhlíží se z Eifelovky
Jura: boxoval v ringu
Mia: u moře na šlapadle
Nathan: závod s Matějem
Tim: řídil auto
Nicolas: letěl letadlem do střední Ameriky
Oliver: si natáhl sval na trampolině
Maruška: na procházce na Slovensku
Beátka: se stěhovala
Noe, Vládíka a Tigra se dívali a pomáhali hádat, předvádět nechtěli.

Záverečný kruh, ve stoje rolování, protažení, prodýchání, zkliidnění se zavřenýma očima. Konec

Louka byla prosluněná, dali jsme si svačinu na verandě.  Kluci stihli i fotbal s Michalem.

Sešli jsem se v jurtě, všechny děti a Michal, Eliška a Agáta. Probrali jsme, jak se kdo cítil při pohybovce, jestli všichni byli v pohodě nebo ne, abychom případně změnili vše k lepšímu. Vše bylo prý v pořádku, byly poznámky že při protahování leckde bolí. Na tom zapracujeme pravidelným cvičením a protahování dáme větší prostor, čas a klid.

Eliška

Fotky – zeměpis 5.9. 2017 ZDE

Středa 6.9.
Sedeli jsme v kruhu. Pocitali jsme kolik nas je- kolik kluku holek pruvodcu…Beata vymyslela ze pujdeme sbirat odpadky do lesa. Nathan se prihlasil se španělštinou.  Rozdelili jsme se na mapovani okoli zázemí na 4 skupiny po 3.(nahodnym losem, proběhlo zcela v klidu) každá skupina si vzala pyTlik na odpadky.
Vychod: Vojta, Nat, Beatka zkoumali rokli – nasli hovnivala a kobylku a duby.
Jih – Jura, Anezka a Noe na louce nasli kytky kobylky dub stopy kralika doliky od divocaka a mraveniste.
Zapad- Vladik, Maruska, Bery – našli u cesty spoustu odpadků, rukavici s mravencema, hovinko, ostružiny, smrkovy les.
Sever- Mia, Nikolas a Tammik – nasli v malem lesiku červenou konvici a babovku na pískoviště, modriny, smrky, borovice pod stromy ostruziny, kopřivy .
Po prestavce v jurte volna zabava stridave s hudebnim doprovodem Nathan, Noe, Anežka zacali s Káčou  spanelstinu.
Holá. ¿Como estas? ¡Muy bien! Gracias.¿Y tu?
Como te llamas? Me llamo…
A donde vas? Voy a Mexico. ¿Y tu?
Donde vives? Vivo en Praga. ¿Y tu?
Obed byl dobrej super bramborovej hlavne ty placičky
Co je treba detem zvedomit je ze kdyz si chteji pridat je treba se zeptat kuchare pripadne peuvodce kolik si mutou vzit. Dnes nekteri si vzali i 7-8 kusu melounu ktery byl po jidle a na nekolik tech kdo jedli pomaleji se vubec nedostalo.prosim zvedomit hned zitra a opakovane aby se dal nedelo.

Odpoledne:
Vojta objevil novou skluzavku.Beatka chtela chytat kobylky.Nathan Jura a Vlada a Káča delaji koryto na vodu v lese. Nikolas a Tamik vraceli pisek do piskoviste lopatama, Mia Marus Anez hraly si tajnou hru.
Pristi stredu domluven s dětmi  vylet do Solayovych lomů- jizda vlackem a navsteva muzea a venkovni mineralogicke expozice. odjezd busem z namesti v 9.04 (pri zpozdeni vlaku vic nez 5 minut nerealizovatelne)
Dalsi podrobnosti dodám. Katka

 

Dnes je čtvrtek 7.září. Sešlo se nás 17 plus Míša a Michal. Šli jsme k řece odevzdat Tammika školce a jít na svačinu na nové molo kde jsme se vystřídali a Míša nám měřila čas protože tam může jen 8 lidí na jednou. Pak jsme šli potokem nahoru k jurtě kde jsme dělali kalendář narozenin. Někdo své narozeniny nezná, potřebujeme doplnit.

Pak jsme zpívali a byl oběd a čas na fotbal a chytání kobylek a sbírání ostružin.

na fotbale bylo hodně bolestivých ran

a potom jsme šli do velké jurty  a tam jsme na počítači psali kroniku školáků

dneska nás čeká přespávačka

psali otakar matěj a nathan.

 

Čtvrtek přespávačka

čekali jsme a hráli jsme fotbal.pak jsme šli do lesa.šli jsme tmou. hledali jsme bytosti. Došli jsme ke studánce a říkali si, co jsme viděli a potom jsme si četli. a potom  jsme se vrátili. šli jsme potichu ani nemukli, tmou a hledali jsme kameny a větvičky. Když jsme se vrátili, rozdělali jsme oheň a četli příběh. A pak jsme  si vlezli do spacáčků a četli.spali jsme všichni ve velké jurtě. Ráno Noe a Berenika nechtěli ze spacáku a udělali jsme si oheň.Vzali jsme kameny a dali jsmeš je okolo pozemku. Protože jsme je dali bytostem. viděli jsme měsíc a vycházející slunce. Tim a Noe se poprali.

Napsali Olík, Maruška, Tigra, Jura, a Matěj.

dopsáno Kamilou:

Pátek 8.9.

Po ranním rituálu jsme se nasnídali, někteří u ohně opekli houstičky a jablka a pak si dali ovesnou kaši. Čekali jsme na Aghátu a Matěje, Otíka a Oskara, až se k nám připojí. Ukidili jsme zatím velkou jurtu a hráli fotbal. Kryštof nás požádal, ať uvaříme za něj a tak nás první pracovní pátek opravdu čekalo hodně práce. Při ranním kruhu jsme si zazpívali vítací píseň Sluneční duchu a jsem zvědavá, zda si ji děti zapamatují do pondělka a naučí ji tak ostatní. Po kroužku jsme se dali hned do práce a byla jsem mile překvapena, že opravdu všichni krájeli a moc je to bavilo. Nachystali jsme zeleninový salát, ovoce, rýži a bramborovokokosovou omajdu. Když vše bylo na plotně, vytáhli jsme pilku, dřeva a šmirgl a začali s výrobou placek, jež pokračovala až do odjezdu. Nejdříve to vypadalo, že vetší děti se k nám nepřidají, ale nakonec neodolaly zvuku řezání a vůni pilin a opravdu všichni si vyrobili svoje kolečko. Pečlivě brousili a porovnávali hladkost, olejovali a zkoumali kresbu dřeva. Měli jsme štěstí, jelikož ve světlém ovocném kolečku byla uprostřed tmavá skvrna a tak se fantazírovalo, kdo má ptáčka, kdo křečka bez nohy apod. Dozvěděla jsem se hodně o tom, kdo jak doma s nástroji pracuje a kdo má jakou trpělivost. Děti si navzájem pomáhaly řezat a držet větev a shodli jsme se na tom, že opravdu potřebujeme ponk a svěrák. Pak jsme uklidili znovu velkou jurtu, kde mezitím vyrostl bunkr a vzdali se na vlak.

Fotky ze školy v tomto sdíleném odkazu  – /průvodci i rodiče mohou fotografie přidávat/: https://photos.app.goo.gl/zsBkN7Yu8ZeXoPcs2

 

Napsat komentář