Úkoly a nápady pro předškoláky, jaro 2021

KVĚTEN

11.5. Předškolácká skupinka nejsou žádná miminka!

Hurá, jsou tu teplé dny a my můžeme být společně s dětmi v lese. Dnes jsme se rozhodli nejít vůbec do zázemí a naplánovali si, výpravu na dračí skálu k naší májce.

Několik dětí přijíždí z Prahy – Pippa, Vincík, Eliot, Hubert a v Dobřichovicích přistupuje Betynka.

Plán je potkat se s místními dětmi a Wáclavem na starém svačinkovém místě pod Kejnou.

Na tuhle partu nakonec chvíli čekáme, takže si stihneme dát sváču, ale výprava ze zázemí nás zase překvapí ze zálohy. Přidává se dalších 8 dětí – Róza, Grétka, Laura, Bertík, Derek, Kvido, Pepan, Malvínka, které se také chtějí posilnit, tak je čas na stromovou houpačku.

Vydáváme se proti proudu pomalým tempem, tak aby děti stíhali objevovat a sbírat poklady. Dáváme si zastávku u pána lesa, ohromného rozložitého buku, děti si hrají a relaxují, jen Bertík krouží kolem a některé děti provokuje. Ale pak se nechá nalákat a dlouze a zajímavě vypráví.

Nahoru se posouváme opravdu celkem pomalu, takže na Wáclavově místě jsme až kolem poledne a to už nám začíná kručet v bříškách, tak nakonec rozkládáme prkýnka, chléb, pomazánku a zeleninu a připravujeme oběd.

Kluci se mezitím pouští do velkostaveb a čištění Kejné a holky si užívají vody a sluníčka.

Celá skupina se propojí ve chvíli, kdy Derek objeví žabku a Bertík ji chytí a všem ukazuje, než ji vypustí do tůňky.

Po obědovém odpočinku je už čas vystoupat, kolem studánky k májce, kde na každého čeká kamínek s obrázkem. Děti si kamínky dokreslují a někteří si malují i další. Eliot našel neuvěřitelně velký, ale odnesitelný 🙂 vejčitý kámen, nakonec se na jeho zdobení vrhá většina dětí a kámen zůstává na místě, uf.

S dětmi probíráme naše společné předškolácké přespávání v malé jurtě a většina nadšeně souhlasí.

Bohužel těsně před odchodem se Derek s Bertíkem tak provokují, že je třeba důrazně zasáhnout a atmosféra se na chvíli pokazí, ale hlavně nás řešení konfliktu zdrží.

Nakonec se přeci jen začneme spouštět dolů, na rozcestí se rozloučíme a rozdělíme, část jde opět do zázemí a cestovatelé vyráží na vlak. Museli jsme docela metelit, ale vak měl nakonec zpoždění, tak jsme ještě celkem dlouho na nádraží čekali, což se hodila zejména jednomu tátovi, který se na poslední chvíli rozhodl vyzvedávat na nádraží.

Máme radost, že Malvínka se mnohem více a suveréněji propojuje s dětmi 🙂 A tentokrát nám chyběl Teo. Zapsala Petra

27.4.

Ahoj předškoláci, věřím, že se za pár dní už konečně uvidíme „na živo“.

Těším se na Vás Petra

Na začátek pro vás mám 3 hádanky, tentokrát jejich rozluštěním vyslovíte jména tří, ne úplně oblíbených, zvířat. Tak jdeme na to….

„Trochu jako pták, trochu jako myš. Potravu si loví v noci, to když ty už spíš.“ (netopýr)

„Jelikož k chůzi nezdědil vlohy, od narození nemá nohy. Zlověstně syčí a plazí se, na slunci do klubka svíjí se.“ (had)

„U stropu si spřádá sítě jemnější než hedvábí. Nevysmejčíš-li je v bytě, mouchu do nich přivábí.“ (pavouk)

Uhodli jste? Určitě ano a také si myslím, že někteří z vás se teď diví, proč by neměl někdo mít rád netopýra, hada a pavouka. Vždyť to jsou hezká a užitečná zvířata a do přírody rozhodně patří. A co vás doma teď nejvíce baví? U nás je největší hit, navlékání korálkových náramků, tak jestli doma nějaké korálky máte, můžete zkusit vyrobit nějakou ozdobu pro maminku.

Víte, že všechny maminky mají svátek 10.5.? Pokud nemáte korálky zrovna doma, můžete zkusit bramborové navlékání. A jak se to dělá? Oloupete, nebo oškrábete si bramboru a nakrájíte ji na malé kostičky. Pak už je to jednoduché, stačí silnější jehla s navlečenou (dvojitě) režnou, pevnou nití a kousky brambor na ni navléknout. Šňůru pak pověste někam, kde bude dobře prosychat a za pár dní máte zajímavé jakoby kamenné korále. Dokonce je můžete různě barvit.

Pokud se do navlékání pustíte, pošlete fotky 🙂

Jestli máte chuť ještě na nějaké tvoření, můžete si vyrobit bramborová tiskátka. Stačí bramboru rozkrojit a na rovnou část přitlačit vykrajovátko. To, co zbyde okolo je třeba okrájet a můžete se pustit do tiskání na papír, nebo pokud máte barvy na textil, tak i na látku. A co takový hod bramborou? To by mne zajímalo, kdo dohodí nejdál. Zkusíte vzdálenost s rodiči změřit? Víte, že měřit se dá různě. Třeba kdysi se používal jako měřítko míry „loket“. Vy můžete zkusit použít metr, své chodidlo, válení sudů, skákání jako žába….

A abyste neřekli, posílám i dva „pracovní“ listy.

20.4.

Milí rodiče, věřím, že se máte jak nejlépe to jde a že jste vy i vaši nejbližší zdraví a v pořádku. Posílám dětem další dopis a várku námětů, co můžete v rámci předškolní přípravy doma dělat. Bohužel od vás nemám téměř žádnou zpětnou vazbu, za všechny zprávy děkuji!, a tak cílím trochu naslepo, nevím, jak děti úkoly baví, jak se vám je daří zpracovávat a zda by jste uvítali něco konkrétního na procvičení. Zároveň ctím, pokud nemáte potřebu nabízené využívat vůbec. Je to na vás a to co posílám je jen nabídka 🙂 Těším se, snad už na brzkou, viděnou! Petra

Vlastně to možná teď není úplně špatné, nemusíte brzy vstávat, rodiče možná nemusí do práce, tak jste hodně spolu, ale co kamarádi, ti vám určitě chybí a běhání venku také. Hm, tak snad se už brzy opět proběhneme spolu po lese v Řevnicích! Ten už je pěkně zelený a voňavý. Stále pevně věřím, že si lesa zanedlouho společně dosyta užijeme a na naše záhonky v zázemí vysejeme semínka dýní Hokkaidó, rajčat, ředkviček i paprik společně!

Zatím pro vás mám jeden „semínkový“ úkol na papíře. Tak jsem zvědavá, jak si s ním poradíte, ale věřím, že hravě, protože jste moc šikovní. Při scanovaní se mi nedařilo list ze sešitu dostatečně nastavit, tak je to trochu šikmé, pardon 🙂

A ještě jeden tip na „přírodní“ předškolácký úkol. Rozstříhejte si jednotlivé obrázky a zkuste je poskládat a nalepit, jak jdou správně po sobě.

Tak co, šlo poznat, jak vypadá která zelenina po rozkrojení? A šlo vám namalovat klíčící semínko?

A poskládat „příběh“ stromu. Poznali jste, o jaký strom se jedná?

Když jsme v tom malování, mám pro vás jeden docela těžký úkol. Víte, kdo je to detektiv? Ano, je to člověk, který musí mít mimo jiné, hodně dobrý pozorovací talent. Tak si teď vyzkoušíte, zda by jste se mohli detektivy stát. Máte za úkol si dobře prohlédnou obrázek medvěda a spodní obrázek domalovat.

Máte? Paráda, vytřepejte si ruce, protože hodně pracovali a teď zkusíme potrénovat hlavu s hádankami. Nápověda: jedná se o nějaké dopravní prostředky, nebo o něco, co s dopravou souvisí 🙂

„Jen když svítí zelená, pustí tě přes ulici. Červená tě zastaví i v zelené čepici.“ (semafor)

„Vagony jak korálky navlečené na špagátu, po kolejích do dálky vezou děti, mámu, tátu.“ (vlak)

„Obrovský pták vzduchem sviští, lidi z dálek přepravuje. Když přistane na letišti, každý kluk ho obdivuje.“ (letadlo)

„Řidítka má, pedály, abys nebyl pomalý. Cyklistickou stezkou pádí, jezdí na něm staří, mladí.“ (kolo)

Jedním z hádankových dopravních prostředků byl vlak, milí detektivové, je načase si vzít opět do ruky pastelky a bedlivě poslouchat rodiče, kteří vám budou říkat co a jakou barvou máte vybarvit. A jako správní detektivové, zkuste celými větami popsat, co na obrázku vidíte. Protože, to je při vyšetřování velmi důležité, umět přesně popsat, co jste viděli.

Tak, co, šlo to? Nevymýšlím si na vás moc těžké úkoly?

Mám pro vás ještě jeden detektivní úkol. Pokud se do něj pustíte, připravte se, že budete počítat a poznávat čísla. Představte si, že v jedné restauraci, někdo snědl z talířů všechny, ano opravdu všechny, koblihy. Kuchař měl naštěstí u talířů lístky s čísly, prosím, domalujte koblihy, stačí jako kolečka. Ale pěkná, kulatá, žádné „brambory“ 🙂

Už se těším na vaše obrázky, zprávy a hlavně, až se uvidíme!

29.3.

Ahoj předškoláci, už vám to také doma připadá tak dlouhé? A chodíte ven? Teď, když začnou teplé jarní dny, vás sluníčko určitě vytáhne. Stejně jako všechny ty rostlinky, které spaly v zemi, jako pod peřinkou. Pokud máte možnost, určitě se vydejte na „Jarní hru ZeMě“ v údolí Kejné.

Zkuste si pustit tuhle písničku a můžete si na ní pořádně zařádit. Tím se vám pěkně rozproudí krev v těle a mozek dostane kyslík na další úkoly. Těším se na fotky vašich výtvorů. Splněné úkoly mohou rodiče vkládat SEM:

Petra

1. HÁDANKY

  • Ovocem je tropickým, asijským, či africkým.
    Opičky ho s chutí loupou, sní ho a pak se zas houpou. (banán)
  • Chytrá je a mazaná, v kurníku však nezvaná.
    K jídlu totiž nejvíce chutnají jí slepice. (liška)
  • Domeček včelí uprostřed polí sladkého medu je plný.
    Když včela bodne – au, to to bolí – obranné úkoly plní. (úl)
  • Když zafouká v ulici, popadne ti čepici.
    Ze stromů listí shazuje, ve vzduchu s ním pak tancuje. (vítr)

2. TIPY NA DOMÁCÍ PŘEDŠKOLÁCKOU PRÁCI

Jak se vám dařilo posledně tleskání a kdo má u vás nejdelší jméno?

Zkusíme v téhle hře pokračovat, ano? Rozhlédněte se kolem sebe a řekněte a vytleskejte první jméno věci, která vám padne do oka. Je to třeba stůl, nebo strom, nebo bábovka – a tady už to začíná být zajímavé. První slabika BÁ je dlouhá, můžete to naznačit „delším tlesknutím“ ruce zůstanou déle spojené a pak už je 2x tlesknout krátce. Vyberte si tolik slov na tleskání jak dlouho vás hra bude bavit.

Příště zkusíme ještě její pokračování 🙂

Znáte hru „SLOVNÍ FOTBAL“, pokud ne, rodiče ji určitě znají, zkoušejte ji hrát, třeba po cestě „někam“.

3. TIP NA JARNÍ HRAVÉ „PLNĚNÍ ÚKOLŮ“

https://www.kuncicka.cz/wp-content/uploads/2021/03/jarni-aktivity2-1.png

23.3.

Ahoj předškoláci, jak jste vyprovodili paní Zimu? A už jste viděli nějaké jarní kytičky? U nás kvetou sněženky a krokusy, tak jsme si zazpívali tuhle písničku od dvojice Svěrák a Uhlíř. Můžete se také přidat 🙂

1. HÁDANKY

Mám pro vás opět několik hádanek, to jsem tedy zvědavá, jak se vám bude dařit hádat tentokrát 🙂

Nápověda: jedná se o zvířata.

* Na vejcích sedává zjara,
než se z nich vylíhnou kuřátka.
Vzorně se o ně pak stará,
nevodí dál je než za vrátka. (slepice)

* Malé růžky na hlavičce,
nohu jako váleček.
Na ní táhne po cestičce
ze skořápky domeček. (hlemýžď)

* Jak pan doktor poklepává
kůru vzrostlých stromů.
Dřevokazy vyzobává
a pak hurá domů. (datel, strakapoud)

Tak co, uhádli jste?

Když jste venku, cítíte určitě i přes roušku, že je to jasné a definitivní, přišlo jaro 🙂

Posílám ještě tip na jarní písničku, zkuste se jí naučit, snad si je za pár dní, týdnů zazpíváme spolu!

Umíte si na písničku i zatancovat? Vím, že stoprocentně ano a dost ráda bych byla zrovna u vás, až to budete dělat 🙂

2. Tip na domácí přeškoláckou práci

Tentokrát jsem si na vás připravila něco celkem těžkého, je to už taková příprava na školu.

Zkuste si vytleskat vaše jméno – na každou slabiku jedno tlesknutí. Třeba moje jméno Petra – znamená, tlesknout 2x.
Zkuste si i jméno maminky, táty, sourozenců.
Zkusíte spočítat, kolik má vaše jméno slabik? A když své jméno zdrobníte?
Kdo má z vaší rodiny nejkratší a kdo nejdelší jméno?

Rodiče vám mohou jména napsat a vy si vedle nich udělejte tečky, kolikrát jste tleskli.

Můžete zkusit místo tleskání třeba dupat, nebo skákat……to se vám tělíčko pěkně prohřeje, jak se v něm rozproudí krev a mozek začne pracovat jedna báseň.

Bavilo vás to?

Úplně vás vidím, jak se soustředíte a máte radost, když se vám úkol povede. Jo a „žádnej učenej z nebe nespadl“. Víte, co to znamená?

Jasně, že je dobré věci zkoušet, i když se nám třeba nepodaří na poprvé.

3. Tip na společné šití s rodiči

Tak já jsem třeba poprvé natáčela a vkládala na youtube video, můžete se podívat tady, jak to dopadlo.

Jsem zvědavá, jestli se do šití pustíte a moc a moc se na vaše skřítky těším, věřím, že budou mít samá krásná jména.

A ještě jeden návrh na závěr pro děti, vypadá to, že doma ještě nějakou chvíli zůstaneme a možná by vám přišlo vhod, někdy mi zavolat a popovídat si o tom, co zrovna děláte a co vás doma baví, nebo třeba nebaví. Navrhuji, že obvykle od pondělí do pátku mezi 11. a 12. bývám dostupná na telefonu, tak kdybyste chtěli, poproste rodiče o půjčení telefonu 🙂 Moje číslo je 737 102 195.

Petra

16. 3. 2021

Ahoj kamarádi,

věřím, že jste si jarní prázdniny užili, i když je teď takový podivný čas. A také věřím, že vše se v dobré obrátí a všichni z toho období, kdy máme být zavření doma, ukrajujeme pořádné díly a brzy budeme zase společně běhat v lese.

Pro ukrácení dlouhé chvíle vám posílám nějaké tipy a nápady a opět platí, že kdo pošle do galerie

https://photos.app.goo.qC8YquWtGgl/PECvWfk8

alespoň jednu fotku či obrázek má nárok na odměnu, kterou pošlu na rodičovský email 🙂

Moc se těším. Petra

1. HÁDANKY

tentokrát jsem pro vás vybrala takové, které se nějak týkají jídla.

  • „Do kornoutu kopeček
    s borůvkovou vůní.
    Na něm ještě z čokolády
    další pěkně trůní.“ (zmrzlina)
  • „Baculatá panna čeká, až jí oschnou sukničky. Když je potom kuchtík svléká, roní slané slzičky.“ (cibule)
  • „Zelená nať jak čepice, červený kořen v zemi rád skrývá. Zajícům chutná velice, namísto nosu ji sněhulák mívá.“ (mrkev)
  • Na sporáku hrdě trůní, ač mu odstávají uši. Pod pokličkou plno vůní dobré jídlo dává tušit.“ (hrnec)
  • „Bonbonům sladkým podobají se na špejlích různé tvary. Lížeš je, dokud nerozpustí se, nejsou v tom žádné čáry.“ (lízátka)

2. úkol

Podívejte se na následující stránky, pokud máte možnost vytiskněte si pro zpracování. Nebo si můžete doma jen ukázat.

Zde odkaz na pracovní listy

http://www.zemezeme.cz/wp-content/uploads/2021/03/obdelnik.pdf

http://www.zemezeme.cz/wp-content/uploads/2021/03/trojuhelnik.pdf

Geometrické tvary trojúhelník a obdélník můžete také zkusit najít ve svém okolí, nebo poskládat třeba z klacíků.

3. tip

Posílám vám písničku

Při které si můžete zkusit namalovat, nebo nakreslit Moranu.

Vezměte si pořádně velký papír a temperky, nebo vodovky a pěkně silný štětec, aby se vám dobře držel – pozor, ani ne jako vařečka, ani jako hůl, ale pěkně třemi prsty, jako kdyby se štětec mohl proměnit v ptáka, nebo letadlo a pěkně klouzal po papíru.

Hm, to jsem tedy zvědavá, jaké obrázky namalujete.

Víte, že 21.března je první jarní den 🙂

To je v neděli, tak to doma pěkně oslavte a paní Zimu pošlete k vodě i se všemi nemocemi.

————————————————-

2.3.2021

Ahoj milí předškoláci,

moc jsem se těšila a plánovala, co vše budeme společně v březnu a podnikat, ale nakonec je to jinak a budu vám takto každý týden posílat návrhy a nápady na to, co můžete doma dělat.

V týdnu 8. – 12.3. tedy ne, to jsou oficiálně jarní prázdniny.

POZOR, tentokrát bude možnost vaše splněné úkoly posílat SEM:

Za alespoň jeden splněný a zaslaný úkol v aktuálním týdnu dostanete malou vtipnou odměnu poslanou emailem, tak nezapomeňte své výtvory viditelně podepsat, nebo přiložit lístek s vaším jménem 🙂

Těším se! Petra

1. úkol

HÁDANKY

nápověda 🙂 Co potřebuji než jdu spát?

Požádejte rodiče, aby vaše odpovědi napsali, vyfotili a dali na úložiště.

  • Vedle pasty na poličce stojí pěkně ve skleničce. Ráno, večer, buď si jistý, tvoje zuby řádně čistí.
  • Napouštíš si do ní vodu, na koupání z vodovodu. Kapr v ní má Vánoce, jako by byl v potoce.
  • Žádná pusa, samé zuby, vesele se na tě zubí. A když mezi lidi jdeš, vlasy si jím učešeš.

2.úkol

Podívejte se na následující stránky: čtverec a kruh. Pokud máte možnost vytiskněte si pro zpracování. Nebo si můžete doma jen ukázat.

3. výtvarný tip

Vytvořte si obrázek se sněženkou.

Postup skládání a hotová sněženka

Pozadí pro nalepení složeného květu sněženky můžete namalovat třeba vodovkami do mokrého podkladu – čtvrtku namočíme houbičkou, tak aby byla rovnoměrně vlhká – pozor na suchá místa či prodření. Po jejím uschnutí nalepíme květ a dokreslíme stonek a listy voskovkou. Listy vyrůstají těsně kolem stonku jakoby přímo ze země a jsou tenké.

BÁSNIČKA k výtvarnému tvoření

„Na zemi je bílý sníh,

děti jezdí na saních.

Sněžence to ale nedá,

snížek nad sebou si zvedá.

Pak vykoukne na svět bílý,

jaro je tu každou chvíli

Napsat komentář