2.týden – září – psáno školáky

Pondělí – 11.9.

Dopoledne jsme si vyráběli nové sešity s Petrem Korbelářem.

Po úklidu jurty jsme šli na oběd a po obědě jsme hráli fotbal.

Po přestávce jsme se učili angličtinu.

Psal Matěj

 

Zápis z pohybovky  

 Je úterý 12.9.

Ráno jsme šli kolem potoka lesem na jurtu. Kde jsme šli hnedka cvičit.
Prvně jsme běhali a lezli po rukou podle hudby. Pak jsme se rolovali, viseli, šli jsme na bobek a šli jsme do prkna.
A to vše jsme dělali najednou, buď sekaně nebo plynule.
Když jsme docvičili, šli jsme na verandu nasvačit. Při svačině nám Mia rozdávala pozvánky.
Po svačině jsme hráli fotbal nebo jsme šli do lesa.

Psali Matěj s Otakarem
Všechny děti si udělaly zápis z  pohybovky do sešitu nebo na volný A4papír, každý jak umí. Při té příležitosti jsme si řekli o měkkých a tvrdých souhláskách, lobčas o nějakém háčku nebo prostě jen o písmenku. Starší děti dostaly ještě teplý pracovní list na měkké a tvrdé souhlásky. Některé si ho vzaly domů, někdo si ho nalepil do sešitu. Menší děti dostaly text a nalepily si ho do sešitu.
Eliška

 

středa 13.9.
Jezdili jsme na vláč​ku.
​Š​li jsme na v​ý​stavu ​(v bývalých Solvayových lomech. Dojeli jsme sem busem a kousek pěšky z Bubovic.​)Viděli jsme vagony s kamenama a jeřáby.
​Š​li jsme se pod​í​vat do podzemí. (Prý tam ka​ž​dý​den v jednu hodinu chod​í​ duch pana Vašíčka(
​nebo aspoň tak nějak se jmenuje), bývalého vedoucího dolu. My jsme tam naštěstí byli hodinu předtím.)
​(Viděli jsme zkameněliny​, motory, vrtačky a sbíječky a velké železné válce, do kterých se prý tlakoval vzduch jako pohon na mnoho těch přístrojů.)
A pracovali tam prý děti od 10let. Byla to velká a těžká práce.

K obědu jsme jedli těstoviny s pestem a omáčkou (co Honza dnes ráno uvařil). Jedli jsme rukou a klacíčkama –

​ (jak kod – o kousek dál v lese, pěkně pod střechou kruhového altánku -občas krápalo a bylo fajn být na suchém místě.​)

Hledali jsme houby.

​(Potkávali jsme růžovo-vínová hovínka, kopytník a jaterník u Propadlých vod, kde byla i propadliště připomínající pasti na mamuta. Beátka poprvé ochutnala šťavel a moc jí chutnal, našli jsmetaky diviznu a sléz) ​

Jedli jsme kameny – bř​idlici.(chutná to jak jíl)​

Vratili jsme se vlakem (ze Srbska)
zapsala Káča, diktovaly děti​ – Jura, Máťa, Vojta, Maruška, Beátka, Mia, Noe, Nicolas (co je v závorce jsem přidala jen tak 🙂

Čtvrtek  14.9. Mediální výchova s Kryštofem a Míšou

Dneska jsme si povídali o médiích. Dozvěděli jsme se jak se jmenuje nejstarší český film – jmenuje se Smích a pláč.Taky jsme se dozvěděli jak se dříve naši předci dozvídali nové události z jiných vesnic.Také jsme si to zahráli. Měli jsme za úkol nakreslit a napsat co s těch růuzných medií používáme a známe.

Hráli jsme fotbal i s Viktorem Kořínkem, Beatka a Tigra našli krásné velké bedly, které jsme měli osmažené k obědu.Někteří objevili novou skluzavku a v rokli naši starou lopatu.

Zapsal Otík

Pátek 15.9. s Kamilou a Igorem

V pátek jsme si chtěli vyzkoušet novou cestu z nádraží a tak nám Matěj dělal průvodce a vzal nás parkem kolem potoka. V kruhu jsme si povídali proč pracovní činnosti a co by si kdo chtěl vyrobit. Většina kluků mluvila o kuši, luku nebo praku a holky by rády háčkovaly a vyráběly sukně.
Na pozemku jsme si rozdělali dvě stanoviště a zkoušeli jsme elektrickým hoblíkem ohladit prkno a pracovat s vrtačkou. Vrtání jsme vruty, zkoušeli různá nastavení a naši sílu. Pak jsme se přemístili do lesa, kde jsme zatím nenašli ideální místo pro domek, za to slušnou novou skluzavku. Řezali jsme pilkou větve a kolečka. Odpoledne holky ukázaly, že ranní zdánlivě genderové přání vyrábění sukní jim nebrání vrhnout se k pilce, smirglu a vrtačce. Všechny 4 pilně pracovaly, obzvlášť Mia si velmi oblíbila řezání. Vyrobili jsme si kolečko, provrtali do něj dírku a ohladili ho. Kluci se postupně taky přidali a začali jsme vyrábět kozu, kterou doufáme dokončíme příští týden. Kamila

Fotky i videa školáků z tohoto roku ZDE!

 

Napsat komentář