PONDĚLÍ angličtina a kritické myšlení 2020/21

28.6.

Ráno jsme ze zázemí vyrazili na chvilku na hřiště. A potom už jsme vyrazili na slibovaný piknik. Moc děkujeme všem rodičům, že jste dětem přibalili piknikovou svačinku. Všichni se o vše rozdělili a byli moc spokojení. Po pikniku jsme si zahráli ještě jednu hru na hledání podstatných jmen v angličtině a taky jsme vyplnili poslední pracovní listy. V zázemí na děti čekalo ještě jedno překvapení a to v podobě zmrzliny. A pak už jsme se rozloučili a vyrazili vstříc prázdninám. Těšíme se zase v září 🙂
Dita

21.6.

Sešli jsme se v zázemí a vyrazili na hřiště. Děti měly čas si pohrát a taky nám říct, jak se měly na výletě na Sázavě. Pak jsme vyrazili do lesa, kde jsme si zopakovali rozdělení zvířat z minula a také jsme si na zvířátka zahráli. Pondělí se neslo ve znamení tropických teplot, a tak jsme v lese zůstali, jak nejdéle to šlo. Začali jsme se věnovat nové kapitole a to noun nebo-li podstatné jméno. 

7.6.

V pondělí  byl první den zvířátkového týdne. Žádné zvířátko, ale nedorazilo, a tak jsme si udělali svůj vlastní. Vyrazili jsme k Jupiteru, podívat se na koně, kozy a králíky. Pak jsme se učili o tom, jak se zvířata rozdělují anglicky na savce, plazi, ptáky, obojživelníky atd. Zahráli jsme se i hru, abychom si ta nová slovíčka zapamatovali. Pak už nás čekal pracovní list a anglická zvířátková osmisměrka. Klobouk dolů zejména před mladšími školáky, kteří jí zvládli. Potom jsme se ještě zašli podívat na divočáka, který byl v ohradě, a vyrazili na cestu zpět do zázemí na oběd. 

31.5. 2021

Poslední květnové pondělí se neslo v duchu přezkoušení a přípravy na přespávačku. Děti se na ní moc těšily. Na náhradu k nám přišel Noe a Šárka. Šárku holky bez problému zasvětili do toho, jak to u nás v pondělky chodí. Chyběl nám Jeník s Žofkou R. Takže Noe byl tentokrát jediný kluk ve skupině. V lese jsme rozehřáli hrou Simon says a pak jsme si zopakovali I can, I can’t. Se začátečníky jsem hrála hru na nakupování, která je bavila, a k mému překvapení se zapojili opravdu všichni. Měla jsem s sebou dřevěné hračky potravin. Nejdřív nakupovali jednotlivé potraviny. Potom vymýšleli jaký sendvič si koupí, co do něj chtějí apod. Nakonec se i prostřídali, kdo bude nakupovat a kdo prodávat a náš čas v lese utekl velmi rychle. Pokročilejší pracovali na deníku s Benem, tentokrát měli napsat, co si přejí zažít o prázdninách. (Deníky mají děti v šanonu, takže si je za pár týdnů můžete prolistovat, až je přinesou domů. ) Pak už jsme spěchali do zázemí na přezkoušení. Tam jsme si ještě hráli naší oblíbenou hru Hey mr. Indian. Rozehřáli jsme barvami a pak už jsme přešli na písmenka. Ke konci Noe nechtěl uznat, že ho někdo, kdokoliv chytil, a ostatní tedy už ztratily chuť hrát, a tak jsme náš angličtinový blok ukončily, přesně pár minut před obědem.  Dita

24.5.2021

Ráno jsme opět vyrazili do lesa. Tentokrát jsme se rozehřáli hrou Mr. Indian, poté jsme se vrhli na vazbu I can. Vymýšleli jsme věci, které umíme a neumíme. Děti byly velmi kreativní, například se ptaly, jestli někdo může sníst 3 pizzy k snídani, vypít 5 litrů vody apod. O přestávce si některé děti chtěly hrát s Benem a velmi nás překvapilo, že už se neptaly mě, jak ho mají oslovit, ale zkoušely se domluvit přímo s ním. Tak s nimi Ben řídil velké neviditelné auto apod. V druhé části nás tentokrát čekala práce s pracovními listy a potom už cesta do zázemí. Kde jsme ještě stavěli u každé lávky a mohl  projít jen ten, kdo vymyslel větu na I can. Zvládli to všichni naprosto perfektně. (D)

Odpoledne vyvrcholil boj o hausbót kapitána Flinta: námořníci si vyzkoušeli, jaký mají odhad času, načež si z klacků a provázků vytvořily své plachetnice, připravily munici z novinového papíru (leč netušili, že bude použita proti nim) a vydali se kapitánu Flintovi (Katy) strhnout pirátskou čepici, stáhnout jeho vlajku se slony a nahradit ji svou pirátskou. Byla to vskutku velkolepá bitva, při níž tekl pot, slzy i krev! Na závěr jsme si vyzkoušeli, jaké je to padat poslepu, sice ne do rozbouřeného oceánu, ale do náručí ostatních námořníků, i tak to byl silný zážitek. (K)

17.5.2021

Hi class, Last week we talked about consonant-blends, and to help with this, we played a bingo game and worked on some fun worksheets.  

For this up coming Monday, we will practice writing sentences of things we can and can’t do with grammar. We’ll break into groups and ask each other questions to practice the construction of a question and chat about the verb: “can“. This will help with developing better speaking skills.

We have been lucky with the weather these past few Mondays… Lets hope it stays that way! 🙌 See you soon! Ben

Sešli jsme se ráno v zázemí. Děti moc stály o to jít do Divočáčích lázní, a tak jsme tam vyrazili a s úžasem jsme s Benem pozorovali, jak se nám naši školáci proměnily v partičku školkáčků, kteří si nadšeně hráli v potůčku, stavěli hráze apod. Řevnické lesy, se po deštích proměnily v jeden velký potok. Vodu jsme využili a řekli si vše o vodě, dešti a počasí v angličtině. Poté jsme se rozehřáli Simon says. Pak jsme se ještě věnovali psaní a doplňovali písmenka v jednoduchých třípísmenkových slovech. Všechny děti to už bez problému věděly. Po přestávce a hraní v potůčku jsme si zahráli naší oblíbenou hru Hey, mr. Indian, na kterou děti vymyslely spoustu obměn. Na písmenka, čísla apod. Poté už jsme vyrazili do zázemí na oběd a třetí blog s Katy. (D)

Na ostrově s Vlaštovkami poprvé spaly i Amazonky, tak jsme začali tím, že jsme si ze svých těl znázornili, jak teď vypadá společné tábořiště. Pak se ukázalo, že za Nancy, která se vrací od hausbótu, kam byla zavézt černou pečeť, závratnou rychlostí pádluje i kapitán Flint, což jsme si hned museli vyzkoušet: ti rychlejší z nás se proměnili v kapitány Flinty a zkoušeli jsme, s jakým náskokem jim ještě všechny „Nancy“ dokážou uniknout. Pak se vždy dvojice KF x N utkali ve foukání, aby se ukázalo, zda se KF podaří na ostrově přistát, nebo mu Amazonku jeho veslici odrazí zpět na vodu. Nám to vyšlo tak půl napůl, ve skutečném příběhu KF přistál a omluvil se Johnovi za to, jak se k němu choval. Vyzkoušeli jsme si v krátké rolové hře, jaké to je přijímat omluvu a usmiřovat se, takže můžeme potvrdit, že zažít usmíření je moc hřejivý pocit! Pak si každá dvojice přečetla kousek příběhu, který nám následně převyprávěla, čímž jsme se dostali do fáze, kdy Titti prozradila, že tuší, kde by mohl být ukrytý odcizený kufr z kajuty kapitána Flinta a všichni se ho vydali hledat. I my jsme tedy hledali, prohlédli jsme v jurtě každičký milimetr čtvereční, abychom tak, jako naši zkroušení námořníci v knize, nic nenašli. To bylo zklamání! (K)

10.5.2021

Místo Dity šla tento týden od rána Katy, zatímco Bena odpoledne vystřídala Terka Reichová. Vydali jsme se na palouček, kde proběhlo mnoho zajímavých her na téma hmat a smysly, jak ostatně píše sám Ben v minulém týdnu. Naučili jsme se, jak se řekne hladký, měkký či třeba chundelatý, došlo i na Simon says a hledání toho, co vidíme, co slyšíme atp.

Odpoledne jsme skládali „puzzle“ – obrázky předmětů, které zloději zdemolovali na hausbótu kapitána Flinta, abychom pak z druhé strany papírů pokračovali ve čtení příběhu a dozvěděli se, že Nancy dovezla KF černou pečeť. Její text jsme pak museli vyluštit v textu napsaném kompletně pozpátku. (K)

3.5.2021

Hi Parents! Last week was a blast, we learned about what pattern is and how patterns are all around us, especially in nature. We made personalized “art frames” cut out of paper to put up against the different patterns the forest has to offer us. Please check out the photos! 😁 We even hunted in the forest for different items from nature and made our own unique patterns.
This upcoming Monday, we will talk about “touch” adjectives. And once we get more of an understanding of them, we will play a “touch-nature“ scavenger-hunt. We’ll also work on a few worksheets to help retain the information 🙂
See you Monday!Ben 
Photos below to be uploaded by Dita to the website 🙏😊

12.4.2021

Po bramborácích jsme zalezli do teplíčka k ohni do tee-pee a jelikož ještě byla přestávka, začali jsme si jen tak nezávazně povídat. Začali jsme, ani nevím jak (asi přes kurděje), u mořeplavců a plaveb přes Afriku do Indie, děti nadšeně vymýšlely, pro jaké zboží se tam vlastně plulo, diskutovali jsme o tom, proč jim ta dlouhá cesta s rizikem vážné nemoci stála za to, jak postupně přicházeli na to, co jíst, aby neonemocněli, dokonce jsme si našli, jaký koktejl se podával nemocným námořníkům po návratu, aby se z kurdějí zase rychle uzdravili. A pokračovali jsme, ani nevím jak (asi přes moudrost našeho těla), velmi přirozeně k tématům jako jak je možné, že někdo nechce svoje děti, jak vznikne lidský život, rozdíly mezi pohlavími a nejednoznačnost dělení na pohlaví, sexualita a agresivita, zneužívání síly a umění rozpoznat, že někdo překračuje naše hranice a že si to nemáme nechat líbit… přestávky byl dávno konec a my se dostávali někam ke kondomům a aniball balónkům. Vládla otevřená a důvěrná atmosféra, vyvrátili jsme dětem pochyby, zda taková témata patří do školy a myslím, že se i některým ulevilo, když mohli sdílet své myšlenky, představy a zkušenosti. Troufám si tvrdit, že jsme téma v bezpečí a s laskavostí opečovali, nepřekvapilo by mne, kdyby pak pokračovalo ještě v některých rodinách.

No a pak přeci jen pořádný předěl v podobě 10x oběhnutí tee-pee a pak vždy jeden odstavec Boje o ostrov, další fyzický úkol, další odstavec, další úkol… a pak jsme vám ty bláťáky poslaly domů 🙂 (Katy)

Angličtina – shrnutí od Bena

we started teaching the kids upper and lowercase letters and introducing them to short and long vowel sounds. I think everyone got it, even the kids who could read already needed a refresher, in my opinion.  I feel that there was much progression with the younger kids, and I could see their confidence rising. From there, we worked on sounding out words and identifying each sound individually and then blending them together.
 
I am listing below some of the main topics we touch on, of which I am interested in teaching the kids for the upcoming year, all of which are done using activities and games…
 
• Telling time
• Learning to read (younger kids)
• Action words
• vowels, nouns
• Our senses
• The seasons
• Clothes identification
• Dance – learning about different types of dance from around the world
• Days of the week
• Identifying objects in nature (with a scavenger hunt activity)
• The weather and its various precipitation terms
• Body anatomy
• Days, weeks, months
• Food identification
• Insects
• Verbs and prepositions
• Weekly journals (for older kids, where I ask them a question at the tip of each page, and they answer in writing and illustrating, and I give feedback below)

15.3.2021

Boj o ostrov začíná být napínavý: Vlaštovky ve složení John, Zuzana a Roger se po setmění vypravily k loděnici Amazonek, kde našly jen starou pramici a vzkaz „Ha, ha“, podepsaný pirátkami. Vydávají se dále proti proudu řeky, zatímco Nancy a Peggy, nadšené, že jim léčka vyšla, připlouvají na Ostrov Divokých koček pomocí navigačních světel, které jim tam v domnění, že zahoukání sovy značí příjezd svých parťáků, zapálila Titty. Ta je z toho chvíli špatná, než jí dojde, že příležitost zajmout Amazonku má v tuto chvíli právě ona. Vyplouvá s ní tedy do tmy na volnou vodu a… zbytek kapitoly si dočtěte jako domácí úkol!

Druhým úkolem na doma je psát si DENÍK jako Titti (Robinson). Každý den zaznamenat nejvýznamnější události: co se nám líbilo, povedlo, za co jsme vděční, co jsme se nového naučili,… Kdo zvládne alespoň větu denně, pět dní v kuse?

1.3.2021

Boj o ostrov: Dnes jsme dokončovali kapitolu XIX, ve které se John, Zuzana a Roger vydali zajmout Amazonku. Doplňovali jsme vynechaná slova do textu, toto jedno cvičení nám krásně vystačilo na čtyřicetiminutový online čas. Ideální by bylo, kdyby si všichni námořníci doma dodělali zbytek kapitoly. Po jarních prázdninách budeme pokračovat. Kdo má chuť tipovat, jak se bude příběh v dalších kapitolách vyvíjet, ať mi to sepíše a pošle!

odkaz někoho zlobí, najdete případně i zde: https://docs.google.com/document/d/1clZZbpmlUpghH3OIZV50UFbEodLhFJaO1JDwHQ33XqY/edit?usp=sharing

22.2.2021

Odpolední část jsme začali rekapitulací příběhu pro ty, kteří k nám dnes přišli nahrazovat, a názorně jsme si u toho ukázali, jak je důležité, aby při komunikaci dobře fungoval vysílač i přijímač, a že ani to stejně nezaručuje jednoznačný přenos myšlenky. Děti byly i o něco nesoustředěnější, než obvykle, nebo já o něco málo méně vyladěná, kdo ví, každopádně jsem je musela poprosit o větší soustředění s tím, že nemám svůj nejlepší den a nerada bych na ně byla protivná, což celkem zabralo 🙂

Pak v posádkách dostávali na papírcích indicie, ze kterých měli přijít na heslo „čaj“, a když se jim to povedlo, dostali ešus, sirky a dva pytlíky černého čaje, že si ho tedy dnes k tomu anglickému příběhu uvaříme a, pěkně s mlékem, vypijeme. Zatímco se vařila voda, povídali jsme si o tom, jaké je to být sám, a pak jsem dětem dočetla kapitolu o Robinsonovi alias Titti a oni u toho kreslili obrázky na téma samota.

Pak jsme si vypili anglický čaj s mlíkem (někdo si pomlaskával, někdo se své porce rád vzdal) a už jsme poklidili jurtu a přesunuli se ven na poslední aktivitu: pantomimové předvádění toho, co zatím zbytek posádky Vlaštovky zažil na různých ostrůvcích při čekání na soumrak. Příště už se snad konečně dozvíme o tom, zda se jim podaří ukořistit Amazonku! (K)

15.2.2020

Ráno jsme se sešli v zasněženém a mrazivém zázemí. Tentokrát dorazili i školáci z Prahy. Vlak měl ovšem značné zpoždění, takže dorazili až v 10h. Vzhledem k mrazivým teplotám venku jsme se s místními dětmi zahřívali v jurtě a první blok jsme tam pak všichni společně začali. Zahráli jsme si písmenkové hry, vyhláskovali jména a něco málo i napsali. Pak jsme se oblékli a vyrazili bobovat do koryta, které je cca 5 minut od zázemí. Venku mrzlo a i já jsem byla ráda, že můžu jezdit na lopatě a běžet do kopce, aby mi bylo teplo. Nakonec jsme se ale s Benem museli rozdělit, já jsem šla do jurty s Tangou, která na sobě měla jen tenké kalhoty, neměla čepici ani bundu a rozplakala se, že je jí strašná zima. Později se k nám do jurty přidala ještě Beatka s Miou, neboť narazily do stromu a bolela je obě noha. Druhá partička s Benem zůstala v korytě a pak se přemístila do zázemí, kde ještě chvíli bobovali a závěrečnou půlhodinu jsme ještě věnovali čtení. A pak už byl čas na oběd. (D)

Odpolední blok nám přinesl notnou dávku práce s textem: rozděleni v posádkách párujeme odstavce s odpovídajícími nadpisy, a když se nám to zadaří, dostaneme dalších pět odstavců textu, které máme za úkol seřadit chronologicky a pak k nim vymyslet vlastní titulky. Učíme se o tom, co je a k čemu nám vlastně je odstavec, i o různé atmosféře, kterou může text na čtenáře působit – prostě samé důležité čtenářské a spisovatelské dovednosti. Na závěr si zase po delší době pustíme i kousek z filmové verze příběhu, která nám připomene naše vlastní snažení nedávných týdnů. (K)

8.2.2021

Ráno byla nejen v Praze doslova sněhová kalamita a tak se naši pražští školní kamárádi neměli jak do Řevnic dostat. Bylo nás tedy o 5 méně než obvykle. V zázemí na nás čekala spousta sněhu. Děti jsme proto nechali řádit venku déle, aby si sníh patřičně užily. Pak jsme začali první blok, přivítali jsme mezi námi Beatku, která s námi chodila minulý rok. Pak už jsme se pustily do psaní a hláskování našich jmen. Ti starší to zvládli s přehledem a měli za úkol pomoct i těm mladším, úkolu se zhostili skvěle. Pak jsme četli. Ben přinesl knížky, které děti proměnily ve stádo divokých koní, cválajících po jurtě, skákajících zajíčků, bučicích krav a spoustu dalších zvířátek. Pak jsme si ještě přečetli příběh o velmi hladové housence.

V druhém bloku jsme začali psát, hlavně s těmi mladšími. Starší děti píší s Benem každý týden deník. A největší úspěch měla hra, kdy nám děti ve dvojicích měli zahrát něco co začínalo na písmeno, které si vylosovali. Vznikly opravdu skvělé inscenace: Jenda se Žofkou předváděli elektriku. Mia s Rozou T. zahrály krále a sluhu. Maruška s Žofkou Š. předváděly zvířata, což všem chvíli trvalo, než na to přišli. A spousta dalších skvělých scének. Tuhle hru si určitě zahrajeme i příště. (D)

Boj o ostrov tentokrát začal dohadováním se nad tím, kdo bude s kým ve trojici. A tak jsme všechno zastavili a udělali nejprve kruh, ve kterém jsme si sdíleli, kdo jsme kdy zažil, že nás někdo nechtěl do party a jaké to bylo. Vypadalo to, že každý z nás má nějakou zkušenost, a pravděpodobně i zkušenost z opačného konce spektra, kdy jsme zase my nechtěli s někým být. Popovídat si o tom nám pomohlo, takže napodruhé už vznikly trojice poměrně hladce a po chvíli se všichni zapojili do spisovatelské práce.

Prvním úkolem totiž bylo písemně pokračovat ve vyprávění příběhu Vlaštovek a Amazonek navázáním na krátký úvodní odstavec. Vznikly tři originální verze příběhu, které jsme všechny nominovali na Pulitzerovu cenu za literaturu, protože každá měla svou specifickou literární kvalitu třeba v podobě důmyslného kontaktu se čtenářem či propracované prace s přímou řečí.

Když jsme se v poslechu audionahrávky dozvěděli, jak příběh pokračoval podle Ransomeho originálu, zaradovali jsme se, že Vlaštovky konečně vyrážejí na výpravu na jezero, aby se pokusili zajmout Amazonku. Bylo potřeba zabalit, instruovat Titti, jaký je její úkol na ostrově (o tom více příště) a pořádně nabalit Rogera, aby při plavbě nezmrznul. A od toho jsme se odrazili v naší další hře, kdy jsme v časovém limitu oblékali tři nejmenší členy týmů do co nejvíce vrstev oblečení, až byli jako sněhuláci. Obě Žofky na sobě nakonec měly 23 kousků a Jeník skončil těsně za nimi s 21! Opravdu jsme se u toho od srdce zasmáli. (K)

1.2.2021

Ráno jsme se sešli v zázemí a hned, jak dorazili školáci z nádraží, jsme vyrazili do lesa. V lese jsme si opět opakovali slovíčka a začínající písmenka a hledali místo, kde si zahrajeme naše oblíbené „Hey, Mr. Indian“. Rozárka M. vymyslela, že by se místo barev mohlo hrát s písmenky, a ten, kdo by ho měl ve jméně, by mohl projít bez starostí. Děti se ale místo toho začaly hádat, že někdo by řekl to a to písmenko schválně a někdo má druhé jméno a někdo ne, tak jsme hru odpískali.

Po svačině v druhém bloku jsme už začali s hláskováním a s hledáním chybějících písmenek ve slově. Na víc už nám nezbyl čas. Takže čtení až příště. (D)

O ostrov se tentokrát bojovalo převážně venku: poslechli jsme si shrnutí minulých kapitol a odhlasovali si, že je správné vydat se za kapitánem Flintem vyřídit vzkaz od uhlířů. John vesloval podle navigace v podobě dvou pevných bodů v jedné linii – zkoušeli jsme se přesouvat po louce stejným způsobem, tedy pozpátku a řídit se jen vizuální navigací.

Rozhovor Johna a kapitána Flinta byl plný emocí, do kterých jsme se zkusili vžít pomocí pantomimy. Milý John z něj byl tak špatný, že si musel jít pořádně zaplavat a obeplaval celý ostrov – takže i naši námořníci „plavali“ kolem louky – vždy v malé skupince s jedním členem ve vzduchu. Taky si párkrát pěkně lokli, jako John.

Závěrem jsme, už v jurtě, přivítali domorodce – maminku s Vicky, která přijela oslavit narozeniny. Hra „ano-ne“ nám prozradila, že malým dárečkem, který všechny Vlaštovky dostaly a měly z něj ohromnou radost, byly baterky. Zdá se, že jsou dobře připravené na noční plavbu po jezeře! (Dita a Katy)

25.1.2021

Ráno jsme ze zázemí vyrazili rovnou do lesa na písmenkovou cestu. Zopakovali jsme si po cestě, jak se anglicky řekne, les, stromy, kůra, šišky, mech, hlína apod. a u každého slovíčka jsme určovali i počáteční písmenko. U lávky mohl přejít jen ten, kdo vymyslel slovo na písmenko, které mu Ben zadal. Zvládli to všichni napoprvé.

Druhý blok jsme začali v jurtě písmenkovým bingem, které mělo velký úspěch a zúčastnili se ho tentokrát opravdu všichni, dokonce i Rebeka, která k nám přišla na náhradu. Ovšem největší úspěch z celého dne byla hra, kde se děti rozdělily do dvojic a každá dvojice měla vymyslet něco na písmenko, které jsem jim zadala, a pak to zahrát. Bylo opravdu neuvěřitelné, co děti společně vymyslely a jak to zahrály. Příště si ji určitě zopakujeme. Pak už nám zbyl čas jen na musical chair a byl čas jít na oběd. Takže psaní si necháme na příště.

Po polední přestávce jsme šli na chvíli do lesa a dnešní práci s příběhem začali hrou na navigaci podle směrových světel: vždy jedno dítě posílalo druhé, jdoucí poslepu, slovní navigací úzkým průchodem mezi stromy („skalami“), aby jako loďka bezpečně proplulo až do přístavu.

Druhý dnešní úkol byla opět práce ve dvojicích: vždy jeden zkušenější a jeden méně zkušený čtenář dostali stránku textu, kterou si měli, s případnou pomocí průvodců, přečíst, vytáhnout z ní ty nejdůležitější věci (co se stalo v příběhu) a pak jsme si postupně všech navazujících sedm částí převyprávěli a dozvěděli se tak něco o uhlířích, Vlaštovkách i kapitánu Flintovi. (Dita a Katy)

18.1.2021

Ráno jsme se sešli v konečně zasněženém zázemí. Ačkoliv já jsem byla ze sněhu nadšená, děti moje nadšení příliš nesdílely a zalezly do jurty, kromě Žofky R. a Jeníka, kteří bobovali, co to šlo.

Opět jsme se věnovali písmenkům a abecedě. Po ranním kruhu jsme si zazpívali ABC a pak probírali každé písmenko a jaká slova, která na to či ono písmenko začínají, známe. Dostali jsme se i k zajímavým tématům jako např. favourite junk food, favourite ice cream flavour apod. Potom už jsme se vrhli na naše oblíbené plácačky na mouchy. Všechny děti se o poznání zlepšily od minula, z čehož jsem měla radost a děti také.

Po přestávce v druhém bloku jsme se k nelibosti dětí vrhli na psaní prvních pěti písmenek anglické abecedy. Nakonec ale všichni psali. Chvíli jsme se zastavili nad tím, jak to je s psaním v anglických zemích, kde nemají psací písmo, ale píšou pouze Comenia script. Nakonec všichni úkol splnili, někteří dokonce sami od sebe napsali i další písmenka abecedy. 

Potom už na nás čekalo pexeso, kde děti měly najít dvojici, velké a malé písmeno, a také ho pojmenovat anglicky. Minule vyhrála s přehledem Tanga. Tentokrát se děti chtěly rozdělit do dvojic a hrát společně. Opět ovšem s přehledem vyhrála Tanga a s pomocí Žofky Š. daly dohromady všechna písmenka, která našly. Potom už nás čekal oběd, tentokrát jsme trhli rekord a všichni pondělní školáci jedli oběd. Po obědě a přestávce, kterou všichni strávily venku, už nás čekal třetí blok s Katy. (D)

Odpolední blok jsme začali nad výborným koláčem od Jeníkova tatínka. Nejprve musely děti vymyslet, jak ho co nejefektivněji rozdělit na 16 dílků a pak nám každý řekl, jak se zrovna má a pak si mohl jeden vzít a poslat slovo dál. Byl to moc milý čas nad takovou mňamkou!

Místo o ostrov jsme tentokrát bojovali o zelená peříčka papouška kapitána Flinta: cílem bylo jich během minuty, než si kapitán všimne, že jsme se mu vloupali na palubu houseboatu, najít různě zastrkaných co nejvíce. Kdo jich našel nejvíc, ten je pak všechny poschovával a hrálo se ještě dvakrát, do třetice už s cílem prostě je co nejrychleji najít všechna. Hra měla úspěch a s peříčky se jistě ještě někdy setkáme.

Pak si každý z námořníků vybral jeden obrázek z knihy Boj o ostrov a měl za úkol napsat k němu nadpis a ve dvou větách popsat, co se na něm odehrává. Obrázky byly ve dvou sadách po sedmi, takže dalším krokem bylo rozdělit se do dvou skupin tak, aby v každé byl daný obrázek jen jednou a sestavit je spolu chronologicky podle děje příběhu. Hezky jsme si tak zopakovali vše, co se doposud Vlaštovkám přihodilo. (K)

11.1.2021

Ráno jsme se sešli v poměrně chladném ránu, a tak jsme začali v jurtě s abecedou. Společně jsme si zazpívali abc písničku a pojmenovali si každé písmenko. Pak na nás čekala hra, kdy se děti rozdělily do dvou týmů. Zadání bylo, aby se rozdělily rovnoměrně dle věku a třídy tak, aby to bylo fér pro oba týmy. Takže Mia, Anežka a Tigra utvořily jeden tým a prvňáky a druháky nechali v tom druhém 🙂 Nakonec se nám podařilo rozdělit, pak se ale nechtěla účastnit Beri, takže byl dětí lichý počet a opět to bylo nefér. (Téma fér a nefér je v pondělí opravdu důležité.) Nakonec tedy odstoupila Žofka R. Hru jsme si nakonec zahráli, ale ta organizace předtím nám zabrala více času než hra samotná.

Po přestávce jsme opět začali s písmenky, každý si vybral nějaké písmenko, na které měl vymyslet slovo. Velmi překvapila Žofka Š., která na B okamžitě bez váhání vystřelila „bumblebee“. Nakonec každý vymyslel nějaké slovo, někdo se poradil s kamarádem, někdo hledal v obrázkové anglické knížce a někdo ho prostě věděl. Potom už nám zbyl čas jen na pexeso, kde měly děti za úkol najít malé a velké písmenko, s pojmenováním jsme jim ještě pomáhali. S přehledem vyhrála Tanga. (Dita)

Odpolední blok jsme začali s deseti školačkami a jedním statečným – Jeníkem – masážemi a povídáním, z jakých všech důvodů je výhodné umět si vyrobit domácí drogerii a jaké to má naopak nevýhody. Děti si napsaly 2 recepty a s chutí se pustily do alchymie vyrábění – aviváže, která se dá použít i jako mycí prostředek na okna (u Milerů vědí 🙂 a tekutého mýdla. V jurtě čeká na děti k rozdělení jeden parádní zmýdelnatělý litr – po opadnutí pěny jsem ho slila do láhve – nezapomeňte si vzít tedy ještě malé skleničky! Bohužel nám už nezbyl čas na výrobu bylinkové soli, přestože všechny děti moc pěkně pracovaly, bylo potřeba ještě mnohé probrat, okomentovat a užít si, takže těch 90 minut uběhlo rychleji, než bychom potřebovali. (Petra)

4.1.2021

Angličtina: Po Novém roce jsme se sešli v zázemí, holky z Prahy v pořádku a zcela samy dorazily, zvládly perfektně cestu vlakem i městem. Na náhradu k nám přišla Rebeka. Vyrazili jsem hned zrána do lesa, kde jsme se zahřáli živým pexesem, pak jsme si povykládali o tom, jaké kdo měl Vánoce, a vydali jsme se zpět do jurty, protože jsme měli velké plány. V jurtě jsme začali s tvorbou „Vision Board“, neboli nástěnky vizí, snů a přání pro rok 2021. Děti se do toho pustily každý po svém. Úplně první s velkým nadšením začal Jeník, který měl jasno, co by v tomhle roce chtěl vidět. Ostatní chvíli listovali magazíny, ale nakonec každý našel to své. Někteří něco i domalovali a dopsali.

Vznikla opravdu krásná a nápaditá díla. Snad to děti donesly domů. Většina dětí se ale shodla, že by chtěly, aby už nebyl coronavirus. Všichni by chtěli jet na hory, někteří ovšem až v létě. Práce na vision boardech byla velmi zajímavá. Nakonec nám ti, kdo chtěli, svůj vision board ukázali a v češtině odprezentovali, co na něm je. Pak jsme si to říkali i anglicky. Zbyl nám ještě čas na práci ve skupinách, kde cool girls s Benem zapisovali do svých deníků, v čem jsou dobří, co by mohli někoho naučit. Druhá skupinka to měla namalovat. Příště začneme s Abecedou a písmeny a taky s dalším tématem, které si děti zvolily v září, a to „ostrov“. (D)

Boj o ostrov: Odpoledne začínáme malým kvízem: vybíráme ze tří nabídnutých slov to, které dává v textu největší smysl, čímž si cvičíme logické uvažování i paměť. Pak čteme po kruhu další odstavce příběhu, ve kterém se Vlaštovky a Amazonky blíží k uzavření příměří, načež i naše perlové posádky podepisují dohodu, ve které si slibují podporu i cvičné boje. K oslavě tohoto aktu potřebujeme donést soudky s rumem, ve které se proměnily batohy zavěšené na košťatech. Slavně si připíjíme na naši slávu a zmar kapitána Flinta, johohó! Ještě si poslechneme kousek pokračování příběhu a na závěr každý nakreslí a odevzdá zelené papouščí peříčko, inu, pro strýčka příhodu. (K)

21.12.

Den s Ditou: Ráno se sešlo v zázemí pět dětí. Rozárka T., Žofka R, Žofka Š, Berinka a Jeník. Hned ráno mi obě Žofky a Berinka oznamují, že se jim dnes do školy vůbec, ale vůbec nechtělo. Řekla jsem jim, že jsem ráda, že přišly a že si den určitě užijeme. Vyrazili jsme do lesa, tentokrát šli spolu Rozárka T. a Jeník, kteří si v průběhu celého dne spolu hodně rozuměli. Šli jsme trošku do kopce, po cestě mi děti říkaly, kdo z nich chodí do expedičky a kdo chodil nebo nechodil ve školce do putovky a jak se jim výletování mimo zázemí celý den líbí nebo nelíbí. Když jsem jim pak řekla, že tohle chodíme se školkáčkama několikrát týdně, Rozárka T. poznamenala „chudák ségra Malvínka, tohle musí šlapat“. Jenda jí ale oponoval, že není chudák, že to školkáčci mají rádi, a že on chodí po kopcích v lese už od Klubíčka. Beri říkala, že má expedičku ráda a že ráda chodí, ale dnes se cítí unavená. Žofka Š. říkala, že je spokojená a nic jí nevadí. Došli jsme až nahoru na palouček, kde nám Jeník rozdělal oheň a společnými silami se nám jej podařilo krásně přiživit a udržet. Trochu jsme si zopakovali, jaká jsou pravidla, když jsme u ohně. Vyprávěli jsme si, jak se kdo těší na Vánoce. Skoro nikdo z dětí nevěděl, že se budou zdobit stromečky pro zvířátka, ale když jsem vytáhla mrkev, jablka a zrní pro ptáčky, děti se nadšeně pustily do práce. Jeník krájel, ostatní se spravedlivě dělili a chystali si hromádky. Někdo ozdobil pařez, někdo stromek a někdo oboje. Pak jsme se ještě hřáli u ohýnku. Děti pak začaly hledat jmelí. Rozárka T. a Žofka Š si zahrály Simon says a byla jsem překvapená, kolik si toho obě pamatují. Pak jsme velmi pozvolna vyrazili do zázemí, kde na nás čekal oběd. Po obědě jsme vyráběli vánoční přáníčka s inkoustem a zmizíkem. Každý trochu jinak a na konci vzniklo několik originálních vánočních přání. Bylo zajímavé sledovat, jak někdo hned věděl pro koho přáníčko dělá a někdo se rozhodoval až potom, co bylo hotové. Všechny děti zapomněly doma cukroví na společnou ochutnávku, a tak jsem jim po úklidu jurty nabídla svoje, ale bohužel zmizelo tak rychle, že jsem je nestačila před akcí vyfotit. Ale prý bylo moc dobré. Den nám velmi rychle utekl a když jsem se na konci ptala, všichni se shodli, že to byl fajn den a že jsou rádi, že dnes nakonec do školy šli. (D)

Odpoledne s Katy: U Bena doma jsem vyzvedla Miu, Rozárku M. a Marušku a za povídání o jejich dopoledním pečení sugar cookies a různých dívčích trablech a radostech jsme vyrazily do zázemí na oběd. Holky se rozhodly, že ze svých těl postupně složí celou abecedu, tak to natrénovaly a pak jsme vyrazily do lesa. Cestou roklí nahoru k mostku a pak zase malým okruhem k lesnímu hřišti jsme já a Mia na střídačku četly anglické otázky z X-mass kvízu a dozvídaly se něco o Santovi, hračkách a zimním počasí. Poslední půl hodinku nás maximálně zabavila velká houpačka a s veselím na rtech jsme se odebraly domovům vstříc.

14.12.

Tentokrát jsme se sešli ráno na hřišti, kde měly děti svých 40 minut volné hry, opět jsme mezi námi přivítali Anežku. Pak jsme se vydali do lesa. Už u východu z hřiště vymyslela Žofka R. hru, že každý kdo chce vyjít by měl říct tři zvířata v angličtině. Děti se toho hned chytly a každý nějaká vymyslel. Potom jsme se přivítali v kruhu, řekli si, jak se kdo má a v rychlosti zopákli dny, měsíce, roční období a co má kdo na sobě. Pak jsme si zahráli naší oblíbenou hru duck duck goose, Berinka se zprvu jen dívala, ale po pár kolech se také přidala. Pak jsme vyrazili do lesa, kde jsme si zahráli naší tradiční hru hey mr. Indian a taky Simon says, kterou teď hrajeme tak, že úkoly vymýšlí a říkají v angličtině děti. 

Na druhý blok jsem vyrazili do zázemí a do jurty. Řekli jsme dětem, ať si všichni dají svoje boty doprostřed na připravený velký igelitový pytel, boty jsme zamíchali a jejich úkolem bylo doběhnout k botám, najít ty svoje a říct: „I put my shoes on.“ a nandat si je a říct: „I take my shoes off.“a sundat je. Tentokrát se velmi dařilo Žofce Š. a Jeníkovi, byli oba velmi překvapení, když byli mezi prvními a velmi je to v naší skupině posílilo. Pak jsme pracovali ve skupinkách: cool girls s Benem procvičovaly psaní a s menšími dětmi jsme poznávali a vybarvovali oblečení. Zbyl nám čas i na musical chairs a pak už byl čas na oběd a na třetí blok s Katy. (D)

Katy: Boj o ostrov dnes začal krátkou rekapitulací poslední části, a když jsme se dostali do bodu, kdy v táboře vlála pirátská vlajka, také jsme si jednu vyrobili, tentokrát ne z papíru, ale pořádnou látkovou, vytvořenou barvami na textil. Dalším úkolem všech dětí bylo naučit se rybářskou spojku neboli autíčka, s jejichž pomocí jsme pak mínili spojit čtyři kusy provazů do kruhu a vlajku vytáhnout. Náhodně jsme vylosovali jména čtyř dětí, které musely uzel uvázat, maximálně se slovním naváděním spolužáků. Nakonec se to všem podařilo a vlajka byla slavně vztyčena a visí u tyče ve velké jurtě. Zbylo tak akorát času na to, aby každá z posádek poskládala pokračování příběhu, respektive rozstříhané a přeházené odstavce. Učily se tím poznávat, které informace se v textu objevují poprvé a které je rozvíjejí, jaké obraty čeština používá, když na něco navazuje a další čtenářské dovednosti. Byla jsem mile překvapená, jak dobře si s tím v limitním čase poradili! Vlaštovky a Amazonky budou moci uzavřít dohodu o neútočení!

7.12.

Angličtina: Ráno jsme se sešli v zázemí a vyrazili hned do lesa. Začali jsme s přestávkou, potom jsme se s dětmi pobavili o adventu, vánočních zvycích v USA a zvycích u nás. Pak jsme rozehráli hru Simon says, která všechny hodně bavila. Zopakovali jsme si oblečení i barvy a na druhý blok jsme se vydali do jurty. Po dlouhé době přišly na řadu plácačky na mouchy. Děti se rozdělily do dvou skupin a jejich úkol byl plácnout plácačkou obrázek, který Ben řekl. Děti to hodně bavilo. Pak jsme si na jejich přání zahráli ještě musical chairs a už byl čas pracovat v rozdělených skupinách. Cool girls si zapisovaly do svých deníků, co je jejich oblíbené jídlo a proč. S menšími jsme jídlo malovali a pak ho pojmenovávali. Pak už byl čas na oběd, přestávku a odpolední blok. (D)

Boj o ostrov: Tentokrát jsme v příběhu o Vlaštovkách pokročili i sledováním kousku filmu: tento obrazový materiál je nám i skvělým doplňkem k výuce anglických reálií. V nejnapínavější části jsme se pustili do čtení a tentokrát se vystřídaly úplně všechny děti, včetně těch, které jsem ještě dosud nahlas číst neslyšela! Část příběhu, kdy kolem ostrova propluly Amazonky, Vlaštovky přišly o svou loď a posádky obou lodí se poprvé setkaly, jsme si na vlastní kůži prožili při hledání indicií v lese, a pak se nám vůbec nechtělo končit, protože příběh začal být skutečně strhující a my jsme v půlce pirátského vyjednávání museli vyrazit na vlak. Tak se těšte na pokračování! Ať žijí Vlaštovky a Amazonky!

30. 11.

AngličtinaSešli jsme se v zázemí bez Anežky a přidali se k nám Maruška s Tammíkem. Hned jsme vyrazili do lesa, kde nám Jeník rozdělal oheň a mohli jsme všichni posvačit. Některým byla zima, a tak se zahřívali u ohýnku, zatímco Jeník a Tammík řádili v lese a teplo ohně ani nepotřebovali. Rozárka M. si opékala vše, co mohla, od buřtítku až po mrkev a rajče 🙂 Tigra s Rozárkou T. zase vymyslely, že si udělají hot dogy. Julča byla dost nespokojená, nejprve s tím, že je jí zima, potom zase vedro, a pak s tím, že nebyl volný žadný klacek na opékání a musela si ho ořezat. Nakonec zvládla Bena anglicky požádat o pomoc a Ben jí ho ochotně ořezal.  Po svačince a opekáčce jsme si zopakovali clothes. Maruška se nechtěla přidat k pokročilejší skupince, ačkoliv s námi chodila minulý rok. Došlo i na pracovní listy. Tentokrát měly skoro všechny děti penály, a kdo neměl, tomu kamarádi půjčili. Potom jsme se vydali svižným krokem do jurty, kde jsme si ještě zahráli clothing Bingo. Protože měla Katy narozeniny, před obědem jsme jí namalovali obrázky, napsali vzkazy (někteří dokonce morseovkou) a vyrobili narozeninovou knížku. Oběd skoro polovina dětí nechtěla. Když později viděly polévku s knedlíčky, bylo jim líto, že vlastně ani nevyšly ven se podívat co je k jídlu, neboť tuhle polévku by si prý určitě daly. Tak třeba příště se zadaří zlepšit pondělní obědovou morálku školáků.

Boj o ostrov: Posádku Duhové perly tento týden rozšířili Maruška a Tammík, aby si vyzkoušeli, jestli se k pondělku nadobro přidají – snad jsme je nalákali! Začali jsme oslavičkou mých narozenin, děti mi přichystaly narozeninovou knížku a udělaly mi s ní velkou radost. Pak jsme si poslechli prvních dvanáct minut z audioknihy Boj o ostrov, aby se i noví námořníci orientovali v příběhu. Potom jsme vyrazili ven učit Rogera plavat, potápět se jako kormoráni a lovit perly, což v reálu znamenalo, že se děti navzájem nosily, stály vzhůru nohama opřené o kmen stromu a hledaly rozházené třešňové pecky. Nasmáli jsme se u toho až až. Zpět v jurtě si pak každá posádka přečetla kousek příběhu, který krátce zdramatizovala, čímž jsme se posunuli na konec osmé kapitoly a jsme připraveni na příští týden, kdy se Vlaštovky konečně dozvědí, kde se na ostrově vzalo to ohniště! Drol drol!

Dopředu prosím nic nečtěte, neposlouchejte ani nesledujte. Všechny dosavadní kapitoly je naopak vřele doporučeno si doma dočíst, kdo máte chuť, ve škole pracujeme pouze s úryvky.

23.11.2020

Angličtina: V pondělí jsme se sešli v zázemí v plném počtu. Děti si velmi potřebovaly pohrát a popovídat. Nechali jsme je tedy posvačit a pohrát a pak jsme vyrazili do lesa. Na Fabiánově stezce Mia vymyslela hru, že může lávku přejít jen ten, kdo odpoví na otázku, s čímž jsme s Benem souhlasili. Julča se pak trochu divila, že otázky jsou v angličtině, ale nakonec to mělo velký úspěch a skoro všichni šli několikrát za sebou.

V lese jsme si pak zahráli živé pexeso a Hey Mr. Indian, aby nám nebyla zima. Pak jsme se pomalu vydali zpět do zázemí, kde nás čekala práce v jurtě. Tentokrát jsme si zopakovali oblečení, děti si opět tahaly oblečení z tašky a měly pojmenovat to, co vytáhly. Nejvíce smíchu zase sklidilo spodní prádlo. Pak nás čekalo ještě bingo s oblečením. Moc se všem líbilo a děti ho chtěly i hrát i přes přestávku. Ale protože už byl čas na oběd, dohodli jsme se, že si ho zahrajeme zase příště.

Pozoruju obrovský rozdíl v zapojování Jeníka a Žofky R. oproti minulému roku, se tentokrát účastní všeho. Dita

Boj o ostrov s Katy: Odpolední blok v jurtě začal velkým veselím a schovávačkou dětí. Bylo vidět, že jsou plni energie a potřeby prostě spolu jen být – není divu po dlouhé době izolace. Trochu jsme kolem toho šprýmovali, a pak se je podařilo přitáhnout k příběhu a mohli jsme začít pracovat.

Moc hezky si pamatují souvislosti. Pro ty, kteří nebyli na posledním online setkání, jsme shrnuli, kde teď v knize jsme. Pak nám několik dětí přečetlo kousek textu, ze kterého vyplynulo, že domorodci mluví nějakou divnou řečí, a tak jsem je také jednu naučila, a to ngonštinu. Jengestlingi nengevingítenge, jangak vyngypangadangá, tangak senge snangažtenge 😉 Vyzkoušeli jsme si ngonštinou říct jména všech členů posádek a pěkně se nasmáli zejména u výslovnosti jména Tanganganga.

Pak šel po kruhu úryvek z textu a kdo chtěl, mohl nahlas přečíst právě takový kousek, na který se cítil. Zhruba polovina dětí různých čtenářských dovedností se nadšeně hlásila o slovo a zdatně četla ostatním. Vybírali jsme z textu věci, které maminka přivezla na ostrov Vlaštovkám, a pak jsme uklidili jurtu a šli ven, abychom plněním úkolů tyto artefakty také získali: svíčkovou lampičku za projití stezky se zapálenou svíčkou, bandasku za plnění misky vodou pomocí štafety s lžící, polštář za projití stezky, přičemž se celá posádka musela držet polštáře, zapečené maso střílením žaludu v běhu na „divoké kozy“ alias stromy. Všechny posádky se moc snažily a hlídaly si, aby vše probíhalo v duchu fair play – co je a co není fér, je, zdá se, ve skupině velké téma.

Na závěr jsme si ještě řekli, jak se v domorodé řeči Boje o ostrov řekne dobrou noc a vydali jsme se na vlak.

16.11.2020

Boj o ostrov s Katy:

Dnes jsme pokračovaly v zabydlování na ostrově, povídaly jsme si o tom, čím by kdo své posádce v zabydlování přispěl, a také jsme společně četli, protože téměř všechny účastnice dnešního Zoomu měly chuť se prostřídat ve čtení příběhu. A že jim to také šlo! Povídaly jsme si o práci s intonací, že klesáme hlasem na konci věty, aby se ostatním lépe poslouchalo a rozumělo tomu, co čteme. Těším se příští týden už naživo, kdy si spolu konečně zase i zahrajeme nějakou hru! A také nás čeká práce s tajnou řečí, ohohó!

Angličtina s Ditou:

Úkoly 16.11

Pro  cool girls: 

Pexeso na čtení a procvičení dnů v týdnu: 

https://wordwall.net/resource/1094547/days-week-memory

Počasí, práce s textem a obrázky, doporučuju před pexesem o počasí https://wordwall.net/resource/834234/weather

Pexeso počasí, tentokrát o něco těžší je třeba správně přiřadit slovo a obrázek. Tentokrát na procvičení počasí. Příklad : sunny a k němu obrázek slunce 

https://wordwall.net/resource/719515/inglese/memory-game-about-weather

Poznávačka zvířat, kde je pak třeba kliknout na správnou odpověď https://wordwall.net/resource/2333962/wild-animal

A ještě jedna na procvičení písmen a  psaní https://wordwall.net/resource/4817005/col

Poslech : https://www.youtube.com/watch?v=30nju7fzOgY&list=PL2etPlnTb9sXpdNCIu8vqaOlQqWYLS5rq&index=6

Polar wolves and foxes :

Poznávačka zvířat https://wordwall.net/resource/1856635/animals

Pexeso na přání dětí, zvířata, https://wordwall.net/resource/6952113/memory-game-animals

Pexeso domácí mazlíčci ke kterým se vztahuje i poslech https://wordwall.net/resource/212805/pets

Poslech domácí mazlíčci  : https://www.youtube.com/watch?v=6d-GJlYl_lg&list=PL2etPlnTb9sXpdNCIu8vqaOlQqWYLS5rq&index=17

Poslech zvířata : https://www.youtube.com/watch?v=qb1oKClLzRM

10.11.2020

Boj o ostrov s Katy:

Toto setkání bylo rekapitulační, ale i při něm jsme brousily kritické myšlení, když jsme třeba porovnávaly, jak se příběh odvíjí v textu knihy a jak si ho upravili tvůrci filmové adaptace. Na začátku společného zoomu jsme si zkusily, že není žádná legrace zakřičet společný pokřik, a pak jsme porovnávaly nakreslené ostrovy s originálním obrázkem z knihy. Ještě jednou všem děkuji za pečlivost, se kterou jste úkol splnily!

Potom jsme sledovaly kousek z filmové adaptace a průběžně přemýšlely, k čemu by Vlaštovky mohly chtít využít vysokou borovici, co si asi dali k první večeři na ostrově a podobné otázky, které nám pomáhaly aktivně vnímat příběh a něco si z něj vzít i do našich životů. Třeba nás překvapilo, s jakou samozřejmostí si děti před sto lety v Anglii šly nabrat vodu na čaj přímo z jezera – to už bychom si dnes těžko troufli.

Úkolem na doma tentokrát je, napsat v pěti větách, jaké práce by se kdo z nás chopil při zabydlování na ostrově. Čím bysme své posádce nejvíce přispěli? Kdo chce, může i nakreslit obrázek. Budu se opět těšit na výsledky ve sdílené složce.

2. 11. 2020

Po chvilce obtíží s připojením Anežky a Tigry s Tangou jsme se dnes úspěšně sešly v pěkné online dívčí skupince, která se skládala ještě z Žofky R., Žofky M. i Žofky Š., Beri, Mii a Rozárky T. K rekapitulaci prvních tří kapitol jsme si poslechly úryvek z rozhlasové hry Vlaštovky a Amazonky a pak jsme chvíli domýšlely příběh, co asi na Vlaštovky čekalo po přistání na ostrov. Někteří by tam nejraději viděli hned truhlu s pokladem, zdá se, že zatím jsme tam nalezli jen ohniště a krásný přístav ukrytý mezi útesy.

Kliknutím na odkaz se dostanete k dokumentu, kde je nahraný úkol na doma pro posádky Bílé, Černé i Duhové perly: Nakreslit mapu ostrova podle zmínek v textu. Je to docela dost čtení, mnohé děti budou rády za pomoc rodičů.

https://docs.google.com/document/d/1R3i_dIx9KI355xt1EqNctMSYnNA8rjYMLx483RJQhVU/edit?usp=sharing

Celý dosavadní text Boje o ostrov (první čtyři kapitoly) jsou vložené zde: https://docs.google.com/document/d/1q40fMHSNeyMGU24N88-IDCXiqBhHujd8LosJHvSYAGo/edit?usp=sharing

——————–

Angličtina: Práce na doma 

Úkol pro cool girls:  je třeba kliknout na každý zámek,  napsat odpověď a pak kliknout na klíč. Poté se vrátit a kliknout na další zámek. Good luck 🙂 https://www.flippity.net/sh.php?k=1kcdlR69tgd9pyOw8BiDpZyePStNcZspKRuqWJ5m9ITo

Video na poslech o domácích mazlíčcích, které jsme začali a budeme pokračovat příště https://www.youtube.com/watch?v=6d-GJlYl_lg&list=PL2etPlnTb9sXpdNCIu8vqaOlQqWYLS5rq&index=17&t=29s

Úkol pro polar wolves and foxes: 

Složit  puzzle a říct co je na obrázku anglicky. Příště si to řekneme https://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=0a10b84d7750

Video na poslech pro menší děti: https://www.youtube.com/watch?v=SUt8q0EKbms

Případně ještě toto, ale je delší cca 15 minut https://www.youtube.com/watch?v=UksLudzbUdU&t=242s

 

19.10.

angličtina s Ditou

Ráno se nás na nádraží sešlo pět statečných. Čtyři děti a já. Mia byla dost zklamaná, že nepřišla Žofka M. a jsou tu samá prťata, zamířili jsme tedy na hřiště, aby se mohla skupinka trochu víc poznat. Na hřišti Tanga s Miou posvačily a hned si začaly spolu hrát. Zapojily i Jeníka a Žofku a rázem bylo po problému. Prošli jsme se podzimním lesem, tentokráte do zázemí, kde jsme na terase venku začali s lidským tělem v angličtině. Všichni trochu litovali, že je nás málo a nemůžeme si zahrát naše oblíbené hry. Nakonec jsme se na chvíli před obědem přesunuli do jurty a zahráli si twister, který sklidil velký úspěch. Po obědě zbyla ještě trocha času na hraní v lese a pak už jsme spěchali na nádraží a všem nám bylo trošku líto, že v tenhle krásný den nemůžeme být venku spolu ještě o něco déle. Bylo krásné pozorovat, jak tahle partička dokázala spolupracovat.

Přidávám ještě tip na na lekce anglictiny od Busu, které jsou teď pro děti zdarma, stačí jen zapnout a děti můžou poslouchat https://www.busuu.com/en/keep-kids-learning#live-lessons-table

Procvičování i tady https://www.skolasnadhledem.cz/profil/1-stupen/804-anglicky-jazyk

práce s textem s Katy

Naše dnešní partička se skládala z pětice Beri, Žofi, Tigra a obě Rozárky. Podívaly jsme se na zoubek příběhu Pět minut před večeří od Ivy Procházkové, ve kterém si holčička Babeta povídá s tatínkem o tom, jak se seznámili s maminkou a co všechno „viděla“, když se ukázalo, že nevidí. Je to nádherná knížka s ilustracemi plnými fantazie, ale protože my jsme ji měli bez ilustrací, užily jsme si u toho vytváření vlastních. Také jsme probraly, co jsou to přirovnání a zkusily jich pár vymyslet, nebo třeba jaké všechny obchody může minout pošťák, když roznáší dopisy. Domýšlely jsme text, zahrály si krátké scénky a vůbec jsme se dobře bavily.

Po pauze v dětském pokojíku a na trampolíně jsme si připravily zeleninu k obědu a zatímco se dusila, udělaly jsme ještě kousek angličtiny: zopakovaly jsme si zvířata podle obrázkového slovníku, maličko si na ně zahrály a přečetly si příběh The zookeeper, kde holky doplňovaly slova podle obrázků. Byl to vydařený den a rychle nám utekl.

12.10.

Pražskou partičku pondělních školáků jsem vezla v pondělí vlakem já a místní se s Benem sešla v zázemí. Obě skupiny se sešly na hřišti, kde zejména ti, kteří jeli vlakem, posvačili. Tentokrát s námi nebyl Amon a Eliot, kterým se zalíbilo v pondělní putovní skupince školky a budou tedy chvíli putovat se Španďou a Luckou a k nám se vrátí až nastane ten správný čas. S dětmi jsme se shodli, že je skvělé, že jim to Země umožnila. Děti si chvíli pohrály a vyrazili jsme do lesa. Bylo vidět, že už si děti zvykly, že les není jen místem kde si hrají, ale i místem, kde se učíme a pracujeme.

S menšími dětmi jsem zopákla zvířata z Afriky a začali jsme s lidským tělem. Ben s Cool girls připravil hledačku slov po lese, které pak skládali do vět. V druhém bloku jsme kreslily naše oblibené monsters. Dětem vždy diktuji v angličtině, aby nakreslily např. jednu velkou hlavu, pět očí apod. A v dalším kole už vymýšlí každý z nich, co se bude kreslit. A musím říct, že se tentokrát zapojili všichni, jak nováčci v naší pondělní skupině, tak i Rebecca, která byla na náhradě. Na konci jsme hráli živé pexeso na zvířata a k našemu překvapení se přidala i Benova skupina. Bylo to super, děti to moc bavilo a nikomu se nechtělo jít do zázemí, ale čas byl neúprosný. (D)

Odpoledne jsme s kamarády z Vlaštovky konečně vypluli na jezero! Skládali jsme u toho loďky z tangramů, seřazovali věty do správného pořadí a učili se v textu hledat slova, která prozrazovala, která informace rozvíjí nějakou předchozí, vystřídali se ve čtení, sehráli scénky o možných dobrodružstvích, které jezero a ostrov nabízí a jen tak mimochodem se nám u toho vytvořila třetí posádka Duhová perla ve složení Jeník a Žofka R. Podívali jsme se zase i na kousek filmu a pak rychle poklidili v jurtě a vyběhli ještě na chvilku ven, abychom si zahrály dvě varianty hry na přistávání na ostrově a proplouvání mezi útesy, aniž by se plachetnička poškodila. V dobré náladě jsme pak šupajdili na vlak a domů za rodiči. (K)

5.10.

Sešli jsme se po dvoutýdenní pauze, která byla docela znát. Ráno na nádraží jsme si zopakovali pravidla a vydali se svižnou chůzí na hřiště, kde všichni posvačili a pohráli si. Pak jsme se odebrali na naše tábořiště v lese, kde jsme nejdříve řešili, že většina dětí neměla podložku na sezení. Vytáhla jsem moji velkou podložku a pláštěnku a Ben zapůjčil svoji pláštenku, ale i tak to nevystačilo pro všechny. Poté se ukázalo, že půlka skupiny zapomněla černou podložku na psaní a někteří i penál. Nakonec jsme vše vyřešili a mohli jsme konečně jet do Afriky.

Na začátku jsme si ujasnili, že Afrika je kontinent, kde se mluví různými jazyky a také tam žijí zajímavá zvířata. Potom jsme do Afriky letěli letadlem, což velmi bavilo hlavně ty menší. Mia trošku namítala, že je to trapný, ale nakonec se taky zapojila. Potom si každý vybral nějaké zvíře, které měl zahrát, což sklidilo velký úspěch a někteří chtěli zvíře ukazovat i dvakrát nebo třikrát. Potom děti hledaly schovaná zvířata po lese a opět je měly předvést pantomimou. Vyplnili jsme pracovní listy a protože začalo docela dost pršet, vypravili jsme se do zázemí, kde jsme na terase pokračovali v pracovních listech, čtení knížky o slonech. Ben pak s cool girls ještě stihli psaní do deníku. Na lidské tělo tentokrát nedošlo, takže si ho schováme na příště.

Po obědě přišla místo Katy na záskok Monika. Nejdříve jsme si řekli o čem byl příběh který jsme doteď četli. Potom si každá posádka dělala návrh svojí vlastní vlajky. Každý člen posádky namaloval svůj návrh a děti pak hlasovaly. Potom nám Monika přečetla další kapitolu, střídala se ve čtení se Žofkou, nikdo jiný tentokrát číst nechtěl. Pak jsme si k úklidu zapískali námořnickou písničku a pospíchali na vlak. (D)

Being that Dita had a great, full-schedule for us last Monday, we will work on the lessons and games already prepared for our last class. To briefly reiterate…
 
We will continue with our journal entries with a new unique question for this Monday.
 
I want to make learning to read English fun and not stressful. So this Monday, I will also have with me printed pages from a book and hide them around our learning-area in the forest. I will have the pages numbered and once everyone finds all the pages, we will come back, and each one of you will read from the pages that they have found in the order of the page number. While you read, the others can act out what is being said aloud, so everyone gets to participate. 😊
 
———–
 
We will also play a new game where we take individual words written-out on separate pieces of paper and “scramble” them, to then puzzle together sentences. Let’s see how many we can make!
 
Time permitted, we’ll play English games too, like “Simon Says” and “Duck, Duck, Goose”.
See you on Monday!
Looking forward 😁
Ben

14. 9. 2020

Hello class!!!!
 
I’m very happy with the positive energy all of you have been showing during our time together. Keep up the good work!! Last week, for group team “Cool Girls” 😂 we learned new lyrics to English songs and sung them in groups of two. I will have new songs for our next class together.
 
In our last class, I brought journals for each of you, where I asked you a brief ‚question‘ on the first page on a specific theme. This will be something we do each Monday, where you will have a new ‚question‘ from me to briefly write about.  When you get your journals this coming Monday, you’ll find some feedback from me for each of you (below your answers from last week 😁 ––and there may be stickers next to your writing for encouragement of a job well done!)
Ben

V pondělí jsme se sešli na nádraží a po ranním kruhu zamířili rovnou na hřiště. Po hřišti jsme se vydali do zázemí, kde jsme měli jeden společný úkol. Zeptali jsme se dětí, proč je dobré se naučit anglicky. Vymyslely spoustu věcí, Mia pomáhala překládat a společně se Žofkou psaly. Všechny děti se shodly, že se anglicky domluví všude ve světe. Rozárka T. dodala, že si pak může objednat jídlo a pití kdekoliv. Mia řekla, že učit se anglicky je zábava a Tigra, že může poznat nové přátele po celém světě. Pak také, že můžou koukat na YouTube. A že můžou mít v budoucnu lepší práci. 

Pak jsme vyrazili do malé rokle. Cestou jsme ukázali Benovi cestu, kde se leze dolů i nahoru po lanech. Ben se svojí skupinou Cool girls pokračoval ve čtení a zpívání. Já jsem s polárními vlky a liškami začala zvířata. Přinesla jsem figurky zvířat a učili jsme se, jak se jmenují, jaké vydávají zvuky, kolik mají nohou, jestli mají srst a nakonec jsme je rozdělovali na zvířata z farmy a zoo. Všechny to moc bavilo, účastnil se i Jenda se Žofkou R. i Eliot. Jen Amon nechtěl. Po kratší přestávce, rozdal Ben svým Cool girls deníky a začaly pracovat na psaní. Vlci a lišky měli za úkol postavit domeček pro zvířátka a potom poznávat jednotlivé figurky zvířat. Ta, která znali, se mohla u nich v domečku zabydlet. Mělo to velký úspěch, a zvířátka se v domečkách prostřídala. Rozárka M. chtěla moc zůstat ve skupině menších dětí. Chybí jí Maruška a v Cool girls asi nemá žádnou spřízněnou duši. Práce v naší skupině pro ní byla velmi jednoduchá až skoro nudná, protože vše s přehledem znala. Tak snad to vykrystalizuje a bude chtít více pracovat s Benem na čtení a psaní. 

Pak už nás čekala jen záverečná hra na indiana a najednou už byl oběd. (Dita)

Po obědě jsme se pustili do dalšího seznamování s Vlaštovkami. Několik dětí se minule moc nezapojilo, takže jsme je potřebovali trochu vtáhnout do děje. Začali jsme tedy atraktivně a dopřáli jsme si rekapitulaci s pomocí prvních minut filmu Vlaštovky a Amazonky. Doma na něj prosím zatím nekoukejte! Budeme ho tu a tam dál používat.

Pak každá z posádek dostala odstavec textu s vynechanými slovy a měla domyslet, jaká podstatná jména tam chybí. Své nápady si následně zkontrolovali na seznamu všech slov a museli trochu zapojit hlavičky při přemýšlení, která tam tedy skutečně patří. Nakonec jsme se přeci jen dozvěděli vše potřebné o stanech, které maminka Vlaštovkám ušila, a mohli jsme si jejich papírový model ve dvojicích složit.

Většina dětí si svůj výrobek moc chtěla odnést domů, nebo si jich dokonce doma složit více, tak jsem slíbila nasdílet návod, aby tomu už nic nebránilo: https://drive.google.com/drive/u/0/folders/17j0DEXKspwEWv6UAbsuEprUNriY2MjRU

Pak už jsme jen chviličku domýšleli, jak by mohl příběh pokračovat, a u zmínky o vlajce jsme skončili s tím, že vlajku si obě naše posádky budou navrhovat nebo možná i vyrábět příště. Mohou doma začít promýšlet, co by tak zhruba měla zobrazovat!

V odkaze ze 7.9. níže je přidána polovina druhé kapitoly, kterou jsme dnes zpracovali, tedy to, co si můžete dočíst doma.

Ať žijí Černé a Bílé Perly! (Katy)

7. 9. 2020

Ranní cesta vlakem ze Smíchova nám rychle uběhla. Holky mi vyprávěly o odvšivovacím procesu, kdo co měl na vlasech, jak moc to smrdělo, jak je bolelo vyčesávání apod. Na nádraží jsme se jen spočítali a pořádný ranní kruh byl až u hřiště.

Amon, chudák, neměl dobrý batoh a po cestě mu hodně padaly věci, naštěstí ho jeho pondělní kamarádi nenechali ve štychu a věci mu posbírali. Taky se hodně divil, že jdeme ven do lesa, a ne do jurty. Žofka Š. se zase divila, že jdeme ráno na hřiště, tam se se školou nechodí. A tak jsme si všichni sedli a řekli si, jak to chodí v pondělí. Necháváme dohodu z minulého školního roku a každé pondělní ráno začínáme půlhodinou volného hraní na hřišti. Přespolní děti ji tentokrát využily ke svačině. Potom se učíme v lese, dokud nám to počasí dovolí, a do zázemí jdeme až na oběd, kde pak zůstáváme na třetí blok. Potom jsme se odebrali do lesa, kde jsme se představili, Amon i Berinka se hodně divili, že mluvíme anglicky.

Potom si měl každý najít téma, o kterém se bude chtít letos něco naučit. Hodně dětí mělo stejná témata, a tak nám nakonec vykrystalizovalo pět hlavních témat.

Animals – zvířata: ta si přeje hodně dětí. Rozárka M. si přeje Dogs, Žofka Š. zase horses, Amon si přál Dinosaurs

Tools – nástroje pro Jeníka

Mia si přála čtení a psaní, které má Ben letos v plánu začít

Islands – ostrovy, což se nám výborně prolíná s třetím blokem, kde Katy začala s dětmi pracovat na knížce Boj o ostrov

Dancing – tancování, které si přály Tigra a Žofka M.

Potom se děti rozdělily do 2 skupin, mladší se nazvala Polární lišky a vlci a starší Cool girsl (protože zvířata, to je trapný) 🙂

Ben začal s Cool girls pracovat na čtení. Rozárka M. byla trošku nešťastná, asi nemá v pokročilé skupině žádnou parťačku, tak uvidíme, jak se to bude vyvíjet.

S mladšími jsem hrála hry, abychom si s nováčky zopakovali barvy, zvířata, body parts apod.

Po přestávce jsme si zahráli Simon says a Hey Mr. Indian, což mělo opravdu velký úspěch. A vydali jsme se do zázemí, kde Ben ještě pokračoval s Cool girls ve čtení a mladší děti chtěly hrát znova Indiana.

Po obědě přišla Katy a představila dětem knížku Boj o ostrov. Děj se odehrává ve 30. letech v Anglii a je o partě dětí, které zažívají dobrodružství na plachetnici. Jeníka, Žofku R., Amona a Eliota to mimo úvodního křižování po louce a sbírání písmenek do zprávy to moc nechytlo, a tak jsme je tentokrát ponechali jejich volné zábavě s podmínkou, že nebudou vyrušovat. Zbyly tedy jen holky, které se rozdělily do dvou skupin, vymyslely název vlastní plachetnice, sepsaly seznam, co by si vzaly s sebou na ostrov a hodně, opravdu hodně se četlo. Skoro všichni se ve čtení vystřídali. Jeník si při hraní hodil hrnec z pískoviště na nohu a plakal, ale nakonec se vrátil zpět do hry. Pak už nám nezbylo než se sbalit a vyrazit na nádraží a do Prahy

Zde je první kapitola z knížky, kterou si děti mohou celou přečíst znovu doma, pokud chtějí:

https://docs.google.com/document/d/1q40fMHSNeyMGU24N88-IDCXiqBhHujd8LosJHvSYAGo/edit?fbclid=IwAR2uIWBATcZ73bVUyLP1DO21jRG4RYViemiB3iQ4_UzT3czSvR5q11Oa72s.

Katy prosí, abyste doma s dětmi nečetli víc než první kapitolu z knížky (respektive vždy jen po tu, kterou aktuálně dodělají). A také si příště mohou přinést námořnický oděv.

Dita Ptáčková

Napsat komentář