Léto 15.-19.7. 2019 keramika

Z deníčku letní školky a školy a fotogalerie

https://photos.app.goo.gl/Mpw8TqhDQ4J1EMzV9

A je to tu, dlouho plánovaný keramický týden, konečně se dostane ke slovu hlína, která je už od 1. máje složená ve velké jurtě.
Školáci mají velkolepé plány, Bára připravila mnoho sádrových forem a větší děti budou vyrábět hudební nástroje. My ve školce se těšíme na pohádky a příběhy o zvířatech, které nás zavedou do světa fantazie a budeme se moci s lehkostí pustit do učení základních keramických postupů.
Dětí máme přihlášených 17, na poslední chvíli nám „odpadl“ Gabík, který si stihl na začátku prázdnín zlomit ruku. Za to se k nám ale přidají dvě nejmenší děti Amálka a Tadeáš, kteří do školky nastupují sice až v září, ale aby měli šanci se začít už trochu poohlížet. Oba nakonec s přehledem zvládnou přijít na skoro celé 3 dny, jednak jsou moc šikovní a pak tu mají své starší sourozence, kteří jsou pro ně velká podpora.
Děti jsou na vyrábění hodně natěšené a mají velké plány, co si všechno udělají. Trochu je zklame, že volně budou moci tvořit „až“ v pátek, ale nakonec přijmou tuhle možnost jako výhodu, jenže všechno je trochu jinak….
V pondělí se vrháme na výrobu kachle – obličeje, v úterý zdatně děti válejí dlouhé válečky a motají z nich spirály, jako šnečí úlity, ve středu zkouší na sádrovou formu misku, ve čtvrtek využívame opět formy a děti si vytvářejí chřestidla….no a v pátek máme místo volného tvoření dvě narozeninové oslavy. Děti jsou nejdříve docela otrávené, ale když zjistí, že Žofka Š. a Marek s nimi chtějí oslavit své 5 narozeniny, vše je odpuštěno a sladká náhrada ve formě palačinek a zmrzliny všechny už udobří stoprocentně 🙂
Výrobky pečlivě balíme do krabic, aby žádný nepřišel k úhoně a mohly putovat na přežah do keramické pece, pak je ještě jednou vezmu do ruky a zatřu do nich nějaký pěkný oxid, aby vynikla jejich krása a „ohřejí“ se v peci ještě jednou na 1100 stupňů.
Bára je přiveze do zázemí tak, aby si je děti mohly na začátku nového školního roku odnést domů. Věřím, že tím jak byly vytvářeny s láskou, všechny vše vydrží a vy budete hmatatelně překvapení, jak jsou vaše děti kreativní, šikovné, trpělivé, pečlivé a prostě báječné. Petra Kasová

https://photos.app.goo.gl/Mpw8TqhDQ4J1EMzV9

V pondělí jsme se setkaly na Řevnickém nádraží v čistě holčičí keramické výpravě. Jdeme přes hřiště do zázemí Majda, Bára a 12 holčiček.
V jurtě si společně povídáme o hudebním nástroji údů a pouštíme si video jak se na něj hraje.
Následně si holky rozmyslely co chtějí během týdne tvořit: Bery, Anežka F. a Anežka Ř. se vrhají na Údů, Klárka, Amálka, Julča a Rozárka M. zase na okarínu, Mía, Rozárka S., Bětka, Kytka a Aňá chtějí vyrábět misky. A tak začínáme, pomocí sádrových forem si vytvoříme půlkoule, které se dají dle velikosti použít na Údů, okarínu i misku. Holky jsou tak zabrané do tvoření, že ani nechtějí jít odpoledne domů:).
V úterý se k nám místo Majdy přidala Anička, jdeme rovnou do zázemí, pokračujeme na Údů, dokončujeme okarínu a misky děláme technikou hadů na sebe navazujících a odpoledne si holky nacvičují divadlo, které si samy vymyslely.
Středa je trochu den ve znamení únavy, ale přesto je mnoho energie na tvorbu. Dopoledne si holky dodělaly údů, a většina holčiček si vyrábí misky, některé zdobí misky z předešlého dne a jiné si dělají ve dvojicích misky ve tvaru jin jang. A odpoledne se jdeme konečně koupat, huráááááá!!!!!
Ve čtvrtek s Majdou a Aničkou dokončují všechny rozdělané misky, vyrábí podstavce pod údů z látky a provázku,hrají divadlo a odpoledne se koupou.
A je tady pátek s Aničkou a Bárou. Výrobky malujeme barvami s hlíny ( engoba ), pečlivě ukládáme do krabic a stěhujeme za pomocí Milana do malé jurty kde ještě doschnou. Odpoledne jdeme na hřiště a k vodě:)
Velký dík za krásný týden plný tvořivé energie.
Bára Lehká

Napsat komentář