Červnová škola 2018

Pondělí 18.6.

Z nádraží vede Vojta, jdeme kolem hřiště rovnou do jurty. Po svačině opakujeme části těla se hrou Touch your nose… a take barvy, find somethig green etc. Zpíváme a zrychlujeme head shoulders knees and toes a taky rolly polly up up up. Poté se přesouváme do velké jurty, kde máme pro děti připravené dvě verze velké deskové hry Travel round the world. Rozdělujeme se na dvě skupiny po sedmi a dáme se do hraní. Máme tři druhy otázek, modré- opakovaní znalostí o anglicky mluvících zemích, red-úkoly jako Jump like a frog, a zelené-common questions jako Whats your name a nebo obrázky. Děti hra náramně baví a my získáváme dobrý přehled, kdo se co naučil, či nenaučil. Hodně mě překvapil Vojta, který opravdu rozumí otázkám a nemusejí se mu překládat, trošku mě mrzelo, že Hugo a Maruška nevěděli ani základní věci, které opakujem celý rok pořád dokola. Jura si také hodně pamatuje, ať už slova nebo fakta. Pomáhala nám Mia, která překládala otázky, když jim děti nerozuměly. Překvapil mě Ludvík, který na některé otázky odpovídal anglicky dokonce celou větou.

Po pauze následoval poradní kruh v jurtě, potřebovali jsme si společně rozebrat a poradit s akutním incidentem, který se ten den stal. Opět se ukázala velká síla poradního kruhu, pochopení a porozumění i moc sdílení podobných příběhů. Jsem moc ráda, že tento odvěký nástroj můžeme ve škole bezpečně používat a děkuji Káče, že mi s jeho svoláním a účelem poradila.

Odpoledne proběhlo poslední natáčení videoklipu k písni o gorile. Hugo donesl kameru (Báro,velmi děkujem za její půjčení), herci hráli ochotně, chybějící rekvizity jsme si prostě namalovali a poslední scény jsme dotočili na nádraží a ve vlaku. Příště nás už jen čeká píseň nahrát a poté Michal dá zvuk a video dohromady a můžeme se těšit na výsledek.

Velmi vydatné pondělí 🙂

Kamila

 

Pondělí 11.6.

Na nádraží se spojujeme s Orly a jdeme na staré svačinkové místo se fotit. Pak se puťáci a pár školáků vydáva na Temascal a my trvaerzem lesem do školy. Cestou se stanou hitem kameny na cestě. Ve škole se děti nemohou od kamenů odtrhnout, třídí je a rozbíjí kladívky, některé chtějí pytlík. Tak si ho společně šijeme. Opakujeme ve hře means of transport a pak si čteme Gingerbread man pohádku, děti překládají. Odpoledne je šílené dusno, poleháváme ve velké jurtě a natáčíme scény s mapou a letadlem, gorila opravdu cestuje po celém světě.

Kamila

Pondělí 4.6.

Hrajeme spoustu her s míčem na opakování letošní slovní zásoby (means of transport, animals, colours) a zažitých frází Whats your name? My name is… How old are you?? I am … years old. Poté následuje hra Hey mister Indian, what do you wear today?

Odpoledne hrajeme a zpíváme gorilí song a natáčíme scénu u klipu.

Kamila

 

Pátek 1.6.

S Igorem a Sebíkem začínáme den jogou, děti ale bohužel dnes velmi ruší a nemají moc zájem cvičit. Sebík nakonec poutavě vypraví o indické mytologii a o karmě. Poté řezbařina ve velké jurtě, máme nové nožíky, jde to skvěle. Někdo používá Opinel a čerstvé lískové dřevo, zručnější pak řezbářské nožíky a dlátka a pracují s lípou. Děti se krásně zlepšují v technice i v udržení pozornosti. Odpoledne se kluci s Igorem a knihou v jurtě věnují tématu fyzické lásky nejen mezi lidmi. Přinášejí z přírody výrazy rozmnožování a povídají si o důležitsti a posvátnosti tohoto aktu. Zbytek se mnou v malé jurtě tvoří abstraktní umění. Namáčíme šňůrku do tuší a obtiskáváme mezi dvě čtvrtky a pak dokreslujeme. Mimochodem slovo abstraktní se ten den velmi ujalo 🙂 a děti pozorují abstraktní vzory na svých věcech. Na nádraží čeká Zdenka s Aňou a košíkem jahod, takže cesta domů byla sladká.

Kamila

 

Škola úterý 19.6.
1.blok: Eliška a Michal: pohybové hry s hudebním doprovodem, se zapojením češtiny. Zopakovali jsem vše co jsme probrali. Od abecedy, přes samohlásky, souhlásky tvrdé, měkké a obojetné, vyjm.slova, podstatná jména, rody a vzory, slabikování, hláskování, určování i/y, dlouhé a krátké samohlásky…. Děti vše znají! Paradá. Přidali jsme ke všemu X,Q,W. Proč je máme v abecedě, k čemu nám jsou….
2.blok:Čeština: Nejmladší skupina X,Q,W, dokončíme příště. Prostřední skupina bě,pě,vě,mě testík a kluci si vyžádali písanku vázaného písma. Vše dokončíme příště.. Matěj a Nathanael vyjmenovaná slova po S, dokončíme příště.. Otík, podstatná jména rodu mužského / předseda a soudce. Dokončíme příště.
3.blok: Míša Višňa a Michal: matematika

Škola úterý 12.6.
1.blok: Eliška a Michal a violoncello : pohybové hry s hudebním doprovodem, se zapojením češtiny. Na návštěvě byla  dokumentaristka Tereza Reichová s dvoučlenným štábem, zvukař a kameraman a Míša Formanová.  Proběhlo tedy natáčení materiálu dokumentu pro pořad České televize Náš venkov. Vznikne půlhodinový film s tématem základního vzdělávání. Není to film kritický, ale zaměřuje se naopak na tři různé školy v našem kraji, které dělají vše proto aby se v nich děti cítily bezpečně a šťastně.
Vydali se s námi přes město, točili tedy i cestu. Při pohybovce nás nechali pracovat jako vždy, tedy rozhýbání, posilování, protahování a češtinářské hry s míčem napříč 1.-4.třídou, tvorba písmen z vlastního těla a těla kamarádů, zklidnění, poslech hudby, relaxace, improvizace.  Jen občas se režisérka Terka na něco zeptala. Tedy vše bylo spontánní a přirozené. Po přestávce svačinové a fotbalové jsme zasedli v lese v kruhu a povídali jsme si o návštěvě v ZŠ Korunovační, o tom jak to chodí  u nich a jak u nás….To zabralo 2.blok. Těšte se na záznam! Máte skvělé děti!!! 
3.blok po obědě:Michal a Eliška, četba příběhu z knihy Kateřiny Sidonové, dočteme příště. Focení s Petrem Hofíkem! Čeština: Nejmladší skupina F,f. Prostřední skupina bě,pě,vě,mě pokračování. Matěj a Nathanael vyjmenovaná slova po S. Otík, podstatná jména rodu mužského / muž, stroj.
Eliška
Škola úterý 5.6.

1.blok: Eliška a Michal: pohybové hry s hudebním doprovodem, se zapojením češtiny. Kreslíme/ píšeme svá jména do prostoru temenem hlavy, ostatní dělají zrcadlo. Hra s míčem tentokrát se zaměřením na podstatná jména rodu mužského, Otík určoval i vzory, ostatní děti slova vymýšlely a  počítaly slova a slabiky, utrčovaly první a poslední písmena, dle úrovně měkká a tvrdá i,y. Hra pastelky a ořezávátko. Závěrečné zklidnění, uvolnění a protažení.2.blok:Čeština: Nejmladší skupina G,g Prostřední skupina bě,pě, vě,mě. Matěj vyjmenovaná slova po P, pokračování. Otík, podstatná jména rodu mužského, vroz pán a hrad.

3.blok:Michal a Míša Višňa Sklenářová: matematika

Napsat komentář