Předškoláci, únor 2018

Předškoláci 13.2.2018 – Laně a Jeleni
Předprázdninové setkání s předškoláky máme opět se Španďou, Majda je už se svými dětmi na prázdninách.
Ráno se, zejména kluci, se svým „putovním průvodcem“ radostně vítají, dojde i na objetí, a po ranním kruhu vyrážíme přes les do zázemí.
Co se stane, když se propojí předškolácká průvodkyně s putovním průvodcem je jasné, jsme o dost déle v terénu, než býváme obvykle. Cestou si vyprávíme o nedělním masopustu. Není žádná ohromná zima a už po cestě plníme různé úkoly. Děti už tolik nebrblají, že moc chodíme, jako když byla Majda nemocná a všichni si trasu užívají.
Čteme hádanky na kartičkách a kdo uhodne musí ještě říci první písmeno daného slova. A na to říci další slovo. Hádat chtějí úplně všichni a dlooouho, ale zejména Ludvík je takový neoblomný a nejraději by neskončil nikdy.
Cestou potkáváme „les“ loňských křídlatek. To jsou takové velké rostliny, které zaplevelují Čr. Tím, že jsou duté, skoro jako bambus, dá se z nich udělat píšťala /šakuhači/. Španďa několik rostlin odřeže a prorazí jim „kolínka“, vyřeže zářez na foukání a už je dost zájemců o zkoušku, zda dokáží vyloudit nějaký zvuk.
Tammík zase trvá na tom, abychom došli až na místo, kde si s Vlčaty vystavěli závodní dráhu. O tu se živě zajímá i Matouš. Nakonec si postavíme svou, je nutné, abychom opravdicky stopovali čas a zejména kluci, si dobře hlídají, zda se zlepšují. Závodí úplně všichni, ale tady by zase zůstal co nejdéle Matoušek.
Dráha je už nedaleko vodárny, jsme tedy kousek od zázemí. Zalézám s dětmi do jurty, kde si u stolku děti udělají 2 pracovní listy, které si pečlivě děti uloží do svých desek. Španda připravuje kmínky na speciální krmítka.
Po obědě se na terase vrháme na míchání krmítkové směsy a cpeme ji, do předem vyvrtaných otvorů. Děti pracují také s háčky, které je třeba nejprve lehce zaťuknout a pak přes provlečený klacík zavrtat a řádně ve špalíku utáhnout. Ukáže se, že někteří už dobře umí pevný uzel a můžeme krmítka na předem vybraná místa věšet. Jiné děti si zase dosyta užívají volné hry a sluníčka, které vykouklo.
Když je čas, zabalíme batohy, včetně píšťal a vyrážíme na vlak. Měli jsme pěkný den. Petra

tady je odkaz na foto „Laně a jeleni“
https://www.ireceptar.cz/zvirata/hospodarska-zvirata/aby-zver-v-zime-nestradala/

Napsat komentář