Pátek 10. a 24.11 .

24.11

V pátek ve škole jsme se ráno sešli v jurtě, abychom se pozdravili a řekli si co budeme dnes dělat. Venku jsme pak začali společně řezat pilou kruhy z kmene smrku a na ty kruhy si děti kreslily obrázek, který pak děti vytloukly hřebíkama do odpovídajícího tvaru. Hřebíky se pak oplétaly bavlnkou a vznikaly tak zajímavé obrazce. Zkoušeli jsme bavlnku namáčet v lepidle aby nám vznikly ozdoby na vánoční stromeček  z bavlnky, ale nezdařilo se. K tomu jsme venku s pořízem odkůrovali další kmen na fotbalovou branku. V jurtě se šily krásný šaty a pohádkový pláště. Ukázalo se, že některé kusy kmene stromu jsou uprostřed prožraný od brouků, takže několik kluků si udělalo i malý buben – našli jsme i kousek kůže. Vyráběli se tak i dárky pro Marušku na její narozeninovou oslavu. Po obědě několik kluků hrálo fotbal a jiné děti chtěly dokončit svoje výtvory. Igor

10.11.

Dnešní den jsme vyrazili do zázemí delší cestou podél potoka a posvačili jsme na hřišti. To se ukázalo jako dobrý nápad, všichni jsme si popovídali a vyblbli se a v jurtě se hned vrhli v plném soustředění do práce.

Povídali jsme si legendu o svatém Martinu, pranostiky a zvyky a zazpívali si martinské písně.

Pak se jedna skupina dala do dodělání branky, která už za velké radosti stojí. Sice zatím docela šišato, ale to vylepšíme. Opět byli v akci poříz, vrtačka, dáti, kladivo, sekyra a samozřejmě metr.

Druhá skupina zůstala v malé jurtě a věnovali jsme se šití. Byla jsem naprosto překvapena, kolik soustředění a odhodlání děti vynaložily. Mia začínala 4x, než se jí podařilo sešít dva kousky k sobě. Vůbec ji to ale neodradilo a za velkého smíchu nakonec opravdu uspěla. Oskar, Matěj a Jura si vyrobili pláště a Zoro se pečlivě zadním stehem věnoval vyrábění „plyšového pejsáčka“. Anežka, Maruška a Beru začaly první stehy na svých na zem dlouhých sukních a s Tigrou jsme bohužel stačili jen látku naměřit a nastřihat. Odpoledne probíhala čeština s Míšou Višňou.

 

Napsat komentář